Mesajul PF Parinte Patriarh Teoctist cu prilejul intronizarii noului Arhiepiscop al Ciprului

Cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, Inalt Prea Sfintitul Teofan, Mitropolitul Olteniei, si Prea Sfintitul Ciprian Campineanul, Episcop Vicar Patriarhal, reprezinta Biserica Ortodoxa Romana la festivitatile intronizarii Prea Fericitului Parinte Hrisostom al II-lea, noul Arhiepiscop al Ciprului, care au loc la Nicosia, duminica, 12 noiembrie a.c., informeaza Biroul de Presa al Patriarhiei Romane. Cu acest prilej, in numele clerului si credinciosilor ortodocsi din Romania, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a adresat noului intaistatator al Bisericii Ciprului urmatorul mesaj de felicitare:

‘Cu adevarat, mare bucurie am trait cand am aflat ca Prea Fericirea Voastra prea iubita ati fost ales Intaistatator al Prea Sfintei Biserici a Ciprului!

Este un fapt cunoscut de toti ca Ciprul ‘cel fericit si prea stralucit’ se mandreste intru Domnul datorita roadelor bunei credinte, semintei Evangheliei care aici creste insutit in spicul bogat! Ciprul este impodobit duhovniceste ca o gradina cu multe si prea frumoase flori, in care curg izvoarele bogate de invatatura mantuitoare a Scripturilor, ca un ogor cu rod bogat, ca un ostrov inverzit ce neincetat se innoieste tot mai frumos. De aceea, Biserica Ciprului are multime de fii duhovnicesti!Desigur, aceasta stare duhovniceasca infloritoare se datoreaza in mare masura inteleptei arhipastoriri a inaintasilor Prea Fericirii Voastre, intre care, un loc de seama il detine arhiepiscopul Hrisostom I, pe care l-am cunoscut personal in cursul vizitelor sale in Romania, in anii 1995 si 1998. Impresiile de mai sus despre lucrarea roditoare a acestei Biserici izvorasc din experienta proprie, pe care am trait-o in cursul vizitei noastre efectuate in Biserica Ciprului, in anul 1996, cand ne-am impartasit din duhul dragostei fratesti intru Hristos si cu Prea Fericirea Voastra.

Fie ca, sub carmuirea Prea Fericirii Voastre, Biserica Ciprului sa se asemene mladitei frumos inverzita si cu rod bogat, sa se asemene strugurelui cu boabe pline, placut la vedere, sa devina vita prea frumoasa, care nu numai ca are mladite multe, dar care da si bautura vietii pentru cei insetati. Fie ca acest izvor frumos curgator sa se arate datator de desfatare, dulceata si folos duhovnicesc, ca o gradina cu felurite flori si ca un cer pe pamant, cu multi luminatori impodobit.

Iar Hristos, adevaratul nostru Dumnezeu, Arhiereul cel dintai, Arhiereul cel Mare, Care de buna voie pentru noi jertfa S-a adus si pentru a noastra izbavire Sangele Si-a dat, sa Va invredniceasca a lua aminte la toata turma peste care Duhul Sfant V-a pus Arhiepiscop, sa pastoriti Biserica lui Dumnezeu din Cipru, pe care a castigat-o cu Insusi Sangele Sau (Fapte 21, 18), sa Va dea a Va arata vrednic lucrator in via Sa, sa Va daruiasca a strabate in pace si liniste calea acestei vieti si sa Va faca partas al mostenirii celei de sus, cu negraita bucurie si duhovniceasca veselie, intru care este lacasul tuturor celor ce se veselesc intru Domnul.

Inca o data, imbratisand pe Prea Fericirea Voastra cu frateasca sarutare, in numele ierarhilor, preotilor, monahilor si credinciosilor Sfintei Biserici a lui Hristos din Romania, Va adresam urarea ‘Intru multi ani, Prea Fericirea Voastra!’ si ramanem pururea rugator catre Hristos Domnul.

† Teoctist,

Arhiepiscopul Bucurestilor, Mitropolitul Munteniei si Dobrogei, Loctiitor al Cezareei Capadociei si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente

Când începe Postul Paștelui 2022

În 2022, Postul Mare va începe luni, 7 martie. Numit în vechime Quadragesima, adică Patruzecime, acest post este o pregătire duhovnicească pentru Praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ce va avea loc în data de…