Mesajul PF Parinte Patriarh Teoctist catre pelerini, transmis prin Radio Trinitas

Iubiti frati si surori in Domnul,

Iata ca au venit si sarbatorile pelerinajului la Bucuresti, cu prilejul sarbatoririi Sfintilor Dimitrie, Izvoratorul de mir, si Dimitrie cel Nou a carui sfinte moaste se afla in Catedrala patriarhala de aproape 300 de ani. De atunci si pana acum, neincetat, credinciosii din Bucuresti si din alte parti au venit seara de seara si zi de zi pentru a se apropia de sfintele moaste. Apropierea de sfintele moaste insemneaza o apropiere de dumnezeire, pentru ca sfintele moaste, care au fost indumnezeite de harul lui Dumnezeu, de faptele si credinta sfantului care a purtat viata respectiva, au constituit apropierea si de harul lui Dumnezeu. Noi cinstim trupurile sfintilor care sunt minunati intru Dumnezeu, minunati in lucrarile dumnezeisti pentru sfintenia lor, pentru puterea lor de a interveni pentru noi spre iertarea pacatelor, spre indreptarea vietii, spre pacea din familie, spre pacea din lume si buna intelegere dintre oameni. Ei sunt purtatori de har dumnezeisec, pe ei Mantuitorul nostru Iisus Hristos ii numeste, ca si pe Sfintii Ucenici si Apostoli, ‘prietenii’ Sai, prietenii lui Dumnezeu, iar prin acesti prieteni ai lui Dumnezeu, aceasta luna octombrie vine si cu schimbarea timpului, dar si cu schimbarea si incalzirea razelor soarelui care ne aduna in jurul raclei Sfantului Cuvios Dimitrie din Catedrala Patriarhiei noastre, precum si in jurul icoanei Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, doua mari exemple date tuturor: un fiu dintr-o familie instarita si bogata, cum este Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, a renuntat la cele lumesti si a ales patimirea si credinta in Hristos, pentru care a patimit si apoi a izvorat din trupul sau mirul insanatosirii sufletesti si trupesti a credinciosilor, dar si un alt cuvios, a doua zi, un pustnic aproape necunoscut, un sihastru, ca cel pe care l-am slavit noi, impreuna, la Manastirea Sihastria Voronei, care a trecut in randul sfintilor, Cuviosul Onufrie, sfinti necunoscuti, dar smeriti, credinciosi si urmasi ai credintei celei in Dumnezeu. Ne-a bucurat Dumnezeu cu aceste odoare sfinte si preasfintite pentru viata noastra.

Asadar, sa venim cu credinta si cu evlavie. Daca la Iasi am admirat cu totii si ne-am inchinat, de unde ne-am aflat noi, la moastele Cuvioasei Parascheva pe care a adus-o la Iasi pentru biserica sa cea noua domnitorul Vasile Lupu, la noi, la Catedrala Mitropoliei, alti binefacatori si alti iubitori de credinta au adus moastele Cuviosului Dimitrie cel Nou din Catedrala noastra, care a facut foarte multe minuni cat a stat la noi. Nu in zadar credinciosii asteapta zile intregi, care ne-a impresionat cat am stat la Sfanta Patriarhie prezenta si rabdarea credinciosilor care au stat ore intregi in rugaciune si in credinta, ca sa se atinga de sfintele moaste. S-au atins de harul dumnezeiesc. Sfintii, ca prieteni ai lui Dumnezeu, au aceasta gratie ca sa intevina pentru noi, pentru iertarea pacatelor si ca sa ne ajute in viata noastra, pentru ca ei au purtat trup ca si noi, iar noi, crestinii de astazi, sa le urmam pilda lor. Vremurile s-au schimbat mult, dar credinta isi pastreaza dimensiunile ei foarte frumoase.

Adunati-va, asadar, sufleteste si meditati adanc, caci legatura cu Dumnezeu o facem prin sfintii lui Dumnezeu, cum canta David asa de frumos: ‘Minunat este Dumnezeu intru sfintii Sai’. De cate ori ne atingem de sfintele moaste, sa ne aducem aminte de aceste cuvinte ca Dumnezeu face minuni prin sfinti pentru noi credinciosii, nevrednicii si robi slujitori ai Sfantului Altar.

De aceea, luna aceasta octombrie, iubiti frati si surori in Domnul, ne aduce si schimbarea, trecerea de la vara la toamna si de la toamna la iarna, dar ne aduce primavara in sufletele noastre, mireasma cea bine mirositoare ca tamaia care se urca in fata tronului Preasfintei Treimi, prin rugaciunile noastre, ne aduce chipurile sfintilor din icoane: Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir, si Sfantul Cuvios Parinte Dimitrie cel Nou, facatorul de minuni, care a strajuit aici, in Catedrala Pariarhiei Romane si capitala Romaniei, savarsind multe minuni si multe binefaceri in familiile credinciosilor, in viata tarii noastre si in viata poporului nostru. Sa ii cinstim dupa vrednicie si dupa cerinta sufletului nostru, sa ne plecam genunchii inimilor noastre in fata sfintelor moaste cu evlavie adanca, cu dragoste si cu credinta, sa imploram harul si ajutorul lui Dumnezeu si asupra noastra, si asupra lumii intregi.

Va impartasesc, iubiti frati si surori in Domnul, bucuria acestor sarbatori, iubirea noastra, a celor care ne-a randuit Dumnezeu sa chibzuim slujirea Bisericii, membrii Sfantului Sinod al Bisericii noastre, dupa legea cea dumnezeiasca si sfanta a Sfintilor Parinti, a celor sapte Sinoade ecumenice pe care Biserica noastra Ortodoxa le pastreaza, intre care si cinstirea sfintilor, a sfintelor icoane si a sfintelor odoare bisericesti.

Va doresc tuturor sanatate, si pe cei care purtati numele de Dumitru sau Dumitra, dar si de alte nume inrudite cu acestea, va doresc pace, sanatate si va imbratisez parinteste, cu dragoste si cu gandurile cele mai bune de multi ani in slujirea si pastrarea dreptei credinte ortodoxe romane.

Teoctist,

Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, Loctiitor al Cezareei Capadociei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente