Mesajul PF Parinte Patriarh Daniel la trecerea la cele vesnice a parintelui Ioanichie Balan

Indurerata obste a Manastirii Sihastria,

Indoliata adunare,

Am aflat cu multa tristete vestea ca Parintele Arhimandrit Ioanichie Balan de la Manastirea Sihastria a parasit lumea aceasta trecatoare, prin mutarea sa la viata cea vesnica.

Adormitul in Domnul, Parintele Arhimandrit Ioanichie, ramane pentru noi toti, cei care l-am cunoscut personal sau prin intermediul cartilor sale duhovnicesti, o prezenta mangaietoare de cuget si de suflet, precum si un slujitor vrednic al Bisericii noastre stramosesti, care si-a inmultit din belsug talantii daruiti de Dumnezeu.

Nascut la 10 februarie 1930, in localitatea Stanita din judetul Neamt, ca al doilea din cei noua copii ai parintilor Constantin si Elena, Parintele Arhimandrit Ioanichie a urmat scoala primara in satul natal, iar liceul comercial in localitatea Roman.

La varsta de doar 19 ani, ascultand cu luare aminte indemnul Mantuitorului Hristos, care spune ca „daca vrea cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie” (Matei 16, 24), Parintele Ioanichie s-a hotarat sa urmeze viata monahala, intrand ca vietuitor in Manastirea Sihastria, la data de 4 noiembrie 1949. Patru ani mai tarziu va fi tuns in monahism de Mitropolitul Sebastian Rusan al Moldovei si Sucevei, in biserica Manastirii Neamt, avand ca nas de calugarie pe Arhimandritul Ioanichie Gradinaru, iar ca frate de calugarie pe actualul Episcop al Buzaului si Vrancei, Prea Sfintitul Epifanie Norocel. Tot in acelasi an, 1953, este hirotonit diacon, primind pe rand mai multe ascultari, precum cea de iconom, contabil, secretar si ghid al Manastirii Sihastria. In 1971 a fost transferat la Manastirea Bistrita, din judetul Neamt, unde a indeplinit aceleasi ascultari.

Intre 1971 – 1975 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucuresti, pe care le-a absolvit cu teza de licenta ‘Chipuri de calugari imbunatatiti din manastirile nemtene’.

La 2 februarie 1979 este hirotonit ieromonah de catre vrednicul de pomenire Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, in vremea aceea Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, urmand ca in 1987 sa fie ridicat la rangul de protosinghel, tot de catre Parintele Patriarh Teoctist.

In 1990 s-a reintors la Manastirea Sihastria, iar doi ani mai tarziu a primit rangul de arhimandrit, hirotesit fiind chiar de catre smerenia noastra.

In cei aproape 60 de ani de viata monahala, Parintele Arhimandrit Ioanichie Balan s-a evidentiat ca un marturisitor al credintei in vremuri deosebit de grele, cum au fost cele din timpul regimului comunist.

A fost, totodata, si un istoric recunoscut al vietii monahale, impunandu-se in cultura romaneasca prin cartile sale ‘Patericul Romanesc’, ‘Vetre de sihastrie romaneasca’, ‘Viata Parintelui Cleopa’, ‘Parintele Paisie Duhovnicul’ etc.

Foarte multi credinciosi si slujitori ai altarului l-au apreciat ca pe un adevarat promotor al dialogurilor duhovnicesti, dialoguri surprinse cu deosebita maiestrie literara in lucrarile sale, mai cu seama in cele doua volume ale ‘Convorbirilor duhovnicesti’, si in volumul ‘Convorbiri duhovnicesti cu teologi ortodocsi din strainatate’.

Biserica Ortodoxa Romana il pretuieste si ca pe un aparator al valorilor Ortodoxiei si culturii noastre stramosesti, datorita iscusintei sale cu care a reusit sa reverse ape curgatoare din izvoarele nesecate ale spiritualitatii ortodoxe in timpurile deosebit de grele, in care bunul Dumnezeu a randuit sa fie indrumator si aparator al dreptei credinte.

Nu in ultimul rand, mii de credinciosii l-au pretuit ca pe un predicator zelos si duhovnic iscusit, izbutind sa dea fiecaruia indemnul si povata necesare unei trairii autentice a vietii crestine in Hristos.

In aceasta zi indurerata ne rugam ca Hristos Domnul, Arhiereul cel Vesnic, sa aseze sufletul adormitului robului Sau Parintele Arhimandrit Ioanichie in corturile dreptilor si in randul cuviosilor nevoitori, fiind incredintati in acelasi timp ca amintirea sa va ramane vie in constiinta si istoria Bisericii Ortodoxe Romane si a altor credinciosi din Bisericile Ortodoxe Surori.

Vesnica lui pomenire din neam in neam!

† Daniel,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente