Mesajul pastoral de Invierea Domnului al PS Lucian, Episcop al Caransebesului, pentru ascultatorii postului de radio Trinitas

Ne aflam iarasi la cea mai mare sarbatoare a crestinatatii – Invierea Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos din morti. In cele sapte saptamani de osteneala, nevointa, asceza, post si rugaciune intensa, am incercat fiecare dintre noi sa dezradacinam patimile, faradelegile, toate rautatile dinlauntrul nostru, sa murim pacatului si sa viem impreuna cu Domnul si Stapanul vietii noastre la o noua viata care in traditia Bisericii noastre de Rasarit se numeste ‘viata in Hristos’: ‘Ieri m-am ingropat impreuna cu Tine, Hristoase; astazi ma ridic impreuna cu Tine, Cel ce ai inviat. Rastignitu-m-am ieri impreuna cu Tine; Insuti impreuna ma preamareste, Mantuitorule, intru Imparatia Ta’. La Praznicul Praznicelor si Sarbatoare a Sarbatorilor raiul s-a deschis, paradisul care s-a inchis o data cu izgonirea lui Adam cel vechi se deschide prin Invierea lui Adam cel nou, pentru ca ‘de vreme ce printr-un om a venit moartea, tot printr-un om si invierea mortilor. Caci, in Adam toti mor, asa si in Hristos toti vor invia’.

Iubiti credinciosi ascultatori ai Radio Trinitas,

Sarbatoarea Invierii este pentru noi toti un praznic al bucuriei duhovnicesti, un praznic in care nu mai simtim durere, intristare, suferinta, pentru ca Hristos S-a facut Incepatura celor adormiti, a luat pacatele neamului omenesc si le-a rastignit pe Golgota si ca un Biruitor a inviat. Invierea Lui este invierea noastra. Sfantul Ioan Gura de Aur ne indeamna pe toti la bucurie si veselie, masa fiind plina trebuie sa se ospateze toti, pentru ca vitelul este mult si nimeni nu trebuie sa iasa flamand. Toti trebuie sa guste din ospatul credintei si toti trebuie sa se impartaseasca din bogatia bunatatii. Ioan Gura de Aur ii indeamna pe toti cei care plang in aceasta lume ca in aceasta zi binecuvantata si preaslavita, in intreaga Saptamana Luminata si pana la sfarsitul vietii, toti cei care plang se mangaie. Nimeni sa nu fie trist, nimeni sa nu se tanguiasca pentru pacate, caci din mormant iertare a rasarit, nimeni sa nu se teama de moarte pentru ca Mantuitorul ne-a izbavit de moarte. Sa luptam lupta cea buna, sa pastram credinta cea sfanta si dreapta in inima si mintea noastra. Va doresc din toata inima sa aveti in sufletul si in inima voastra bucuria Invierii pana la sfarsitul vietii. Praznicul Praznicelor si Sarbatoare a Sarbatorilor sa fie un praznic ales pentru casa si familia dumneavoastra.

Hristos a inviat!

PS Lucian,

Episcop al Caransebesului

Comentarii Facebook


Știri recente