Mesajul pastoral de Craciun al PS Casian, Episcop al Dunarii de Jos, pentru ascultatorii Radio Trinitas

Ne-am obisnuit cu sarbatoarea Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos sub denumirea ei, la romani mai ales, ‘Craciunul’, iar intr-un sens mai largit sarbatoarea Nasterii Domnului, intra in cadrul Sarbatorilor de Iarna. Toate formele si toate denumirile pentru aceasta sarbatoare arata cat de profunda este ea, atasata de sufletul si de viata romanilor. Dar, mai importanta decat denumirea sarbatorii, este insasi prezenta Celui ce ne ridica la demnitatea de sarbatoare, ridica omul la demnitatea de sarbatorit.

Mesajul sarbatorii este de fapt mai mult decat un mesaj, este de fapt prezenta lui Dumnezeu in insasi viata omului. Intruparea Fiului lui Dumnezeu, Nasterea Sa ‘la plinirea vremii’ in pestera din Betleem, de la Duhul Sfant si din Sfanta Fecioara Maria reprezinta pe de o parte inomenirea Fiului lui Dumnezeu, iar pe de alta parte indumnezeirea omului. In lumea noastra destul de saracita in cele spirituale, desi avem multiple formule de expresie exterioare ale spiritualitatii, Intruparea Fiului lui Dumnezeu, asa cum ne-au invatat de la inceput traitorii impreuna cu Domnul al acestui mare eveniemnt, trebuie sa insemne si impartasirea noastra de darurile ceresti ale Fiului lui Dumnezeu.

Indumnezeirea omului este insasi ridicarea omului din suferinta incercarilor, din suferinta pacatului, din suferinta raului. Iata pentru ce sensul spiritual este cel adevarat. Sensul teologic al sarbatorii ne ajuta sa ne apropiem mai mult unii de altii si sa formam familia crestina, familia comuniunii, familia dragostei marturisita prin fapte.

Suntem diferiti ca oameni, traim in situatii diferite si percepem sarbatoarea in chip diferite. Totusi, in parcursul a doua milenii, romanii care au trecut prin atatea dificultati si prin atatea greutati, au strabatut prin credinta profunda, in prezenta in noi a Fiului lui Dumnezeu. El este Cel care doreste sa reapara in prim-planul vietii noastre nu doar in 25 decembrie, cand cinstim Nasterea Sa, ci El contribuie clipa de clipa la renasterea noastra spirituala, care ar insemna o noua atitudine fata de omul creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Omul-icoana, icoana lui Dumnezeu, dupa cum spunea Sf. Ioan Damaschin.

De aceea, pretutindeni in spatiul romanesc, venirea bucuriei Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos este vestita mai intai de toate prin concertele ceresti ale copiilor, e vestita de copii prin colinde, iar in casele oamenilor se realizeaza o punte de har intre Biserica, intre altar, casa omului si sufletul omului prin pelerinajul cu icoana, pana cand vom intelege ca fiecare om si fiecare crestin poate deveni o icoana autentica, o icoana a Nasterii Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

Iata pentru ce formulam, pentru toti cei ce asteapta cu bucurie sarbatoarea Nasterii Mantuitorului nostru Iisus Hristos, doririle cele mai sfinte si sincere de intalnire cu Domnul nostru Iisus Hristos, atat de accesibil, mititel si infatesel, in scutec de bumbacel, care patrunde pe calea discreta a sufletului si a inimii, inunda sufletul, casa si viata noastra, sa Se nasca, Sa creasca si Sa ne mantuiasca.

Sa crestem la demnitatea de oameni a lui Dumnezeu, sa crestem la demnitatea de frati intreolalta, sa crestem la demnitatea de adevarati crestini-mostenitori ai valorilor crestine si tezaurului nostru dintotdeauna, sa crestem la demnitatea de romani intr-o tara ca o icoana a Imparatiei lui Dumnezeu, sa crestem in demnitatea noastra de romani demni de a coopera cu fratii nostri din Europa si din lume de pe pozitiile crestinesti, care sunt pozitii fratesti, care sunt pozitii de apropiere si de dragoste, neuitand ca sarbatoarea nu are doar un aspect gastronomic, nu are doar un aspect exterior, nu are doar un aspect folcloric si traditional, ci toate acestea, daca incep cu Domnul si cu fiecare dintre noi, atunci si in interiorul nostru, si in exteriorul nostru va fi ceea ce Dumnezeu asteapta de la noi: pace, solidaritate si comuniune.

‘Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni si intru oameni bunavoire’!

Asa sa ajute Dumnezeu tuturor crestinilor, tuturor oamenilor, de Nasterea lui Hristos, cu pace si cu sanatate!

Sarbatori fericite!

PS Casian,

Episcop al Dunarii de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente