Mesajul pastoral de Craciun al PS Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului, pentru ascultatorii Radio Trinitas

In fiecare an, si mai mult, in fiecare zi trebuie sa ne reamintim de glasul plin de bucurie duhovniceasca al Sf. Apostol Pavel care ne mangaie inima: ‘Mare este taina crestinatatii. Dumnezeu S-a aratat in trup, S-a indreptatit in Duhul, a fost vazut de ingeri, a fost propovaduit intre neamuri, a fost crezut in lume, S-a inaltat intru marire. Taina cea din veac ascunsa si de ingeri nestiuta’. Religia mantuirii noastre s-a descoperit prin intruparea Fiului, dupa ce Dumnezeu graise odinioara in multe randuri si in multe chipuri parintilor nostri prin prooroci. ‘Si Cuvantul trup S-a facut si S-a salasluit intre noi, si am vazut marirea Lui, marire ca a unuia nascut din Tatal, plin de har si de adevar. Iata ce sarbatorim noi cu bucurie mare la Craciun – Nasterea si aratarea in trup a lui Dumnezeu, taina a sfintei Sale intrupari si intemeiere a religiei crestine.

Acum am inteles mai bine religia inimii, a Crucii, a jertfei si a suferintei, a suspinelor si a lacrimilor binecuvantate, religia harului si a adevarului, religia in care ne nastem, ne botezam, crestem, ne cununam, ne impartasim si ne mantuim, religia luptei noastre zilnice. Sa nu uitam nici-cand ca lectiile istoriei ne cheama la pocainta, ne cheama sa ne intoarcem la stiinta inteleptilor care se roaga si slujesc lui Dumnezeu. Credinta in Dumnezeu este puterea care sta la temelia stiintei si a moralei, a culturii si a caracterului. Prin credinta crestina religioasa se nasc idealurile si izvorasc virtutile morale si sociale. Fara credinta dreapta in Dumnezeu nu este viata, morala curata. Fara credinta sufletul este lipsit de elan, constiinta raspunderii lipseste, iar viata e plina de tristete neadormita.

Tocmai Nasterea lui Iisus Hristos, pe care o praznuim in fiecare an, vine sa ne tamaduiasca de toate durerile adanci ale sufletului si trupului nostru. Sa ne pregatim de intalnirea cu Iisus Hristos prin credinta, nadejde si dragoste, prin rugaciune, prin spovedanie si prin impartasirea cu Trupul si Sangele Sau datator de viata, prin sfanta meditatie la iubirea ce o poarta Dumnezeu zi de zi si clipa de clipa.

Tuturor ascultatorilor si ostenitorilor radio-ului Trinitas le doresc ani bogati, spor duhovnicesc, sanatate deplina si mult curaj si optimism.

Nasterea lui Hristos sa ne fie tuturor de folos.

Sarbatori fericite!

PS Calinic,

Episcop al Argesului si Muscelului

Comentarii Facebook


Știri recente

Când începe Postul Paștelui 2022

În 2022, Postul Mare va începe luni, 7 martie. Numit în vechime Quadragesima, adică Patruzecime, acest post este o pregătire duhovnicească pentru Praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ce va avea loc în data de…