Mesajul pastoral de Craciun al PF Parinte Patriarh Teoctist pentru ascultatorii Radio Trinitas

La aceasta dumnezeiasca sarbatoare a mantuitoarei pogorari la noi a Fiului Celui Preainalt, Cel Care, dupa cuvantul Psalmistului, a auzit ‘suspinul celor ferecati’ si a venit ‘sa-i dezlege pe fiii celor omorati’ de pacat, Sfanta noastra Biserica tresalta, chemandu-ne astfel la marea bucurie de obste, a cerului si a pamantului deopotriva: ‘Veniti sa ne bucuram intru Domnul, povestind taina ce este de fata. Zidul cel despartitor acum cade; sabia cea de foc se indeparteaza; heruvimul nu mai pazeste pomul vietii; iar eu ma impartasesc din dulceata din rai, de la care m-am indepartat prin neascultare’. ‘Veniti sa ne bucuram’, ne cheama Biserica, fiindca de acum, Hristos, Soarele dreptatii, rasarind, chinul intunericului din noi ia sfarsit.

De aceea, nu trebuie sa ramanem acoperiti de intunericul nestiintei si al necunoasterii poruncilor lui Dumnezeu, dupa cuvantul Sf. Ioan Casian: ‘Daca judecata noastra rataceste in noaptea nestiintei, atunci si gandurile, si faptele noastre, carora le lipseste cantarul dreptei judecati, sunt invaluite in marele intuneric al pacatelor’.

La aceasta sarbatoare, numita din vechime ‘a luminilor’, cand praznuim ivirea in lume a ‘Luminii cunostintei’, este dator fiecare dintre noi, crestinii, sa se intrebe cata impartasire are cu aceasta lumina.

Suntem datori sa pastram si sa transmitem tuturor, cu bucurie, valorile noastre fiintiale si traditionale, care au stat la temelia plamadirii si cresterii noastre in cultura, unitate si ospitalitate si fata de alti semeni, de alta credinta religioasa.

Sarbatori fericite!

PF Teoctist,

Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, Loctiitor al Cezareei Capadociei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente