Mesajul pastoral de Craciun al IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, pentru ascultatorii Radio Trinitas

In cantarile din slujba Nasterii Domnului, Biserica preamareste iubirea atotputernica si smerita a lui Hristos pentru oameni, ca fiind datatoare de mantuire, de viata si slava vesnica. Toate aceste cantari liturgice ale Bisericii Ortodoxe au ca temei texte din Sf. Scriptura a Vechiului si Noului Testament talcuite de catre Sf. Parinti ai Bisericii, pastori de suflete, teologi si imnografi, care au cugetat cu evlavie si uimire la taina inomenirii lui Dumnezeu ca inceput al indumnezeirii omului prin har. Rezumand invatatura Sf. Parinti ai Bisericii privind Intruparea lui Hristos, Sf. Grigorie Palama zice: ‘Daca n-ar fi coborat din ceruri Fiul lui Dumnezeu, am fi ramas fara de nadejdea urcarii noastre la cer. Daca El nu S-ar fi intrupat si daca n-ar fi patimit cu trupul, si n-ar fi inviat, si nu S-ar fi intors pentru noi in ceruri, nu am fi cunoscut preaplinul dragostei lui Dumnezeu pentru noi. Daca fiind noi inca necredinciosi, nu S-ar fi intrupat El pentru noi si nu ar fi indurat patimile Sale, nu ne-am fi indepartat de caderea in semetie, desi ne-am inaltat atat de sus prin El. Caci acum, intrucat ne-am inaltat fara sa fi dat nimic de la noi, ramanem in smerenia noastra si, privind cu intelepciune la marimea fagaduintei si a bunei slujiri, ne facem mereu mai smeriti; caci din aceasta vine mantuirea’.

Sarbatoarea Nasterii Domnului ne cheama sa pretuim valoarea nemarginita a fiecarui om, mai ales cand omul este sarac si smerit, iubitor de Dumnezeu si de semeni. Raspunzand darurilor vesnice pe care ni le-a daruit Dumnezeu-Tatal prin Nasterea lui Hristos, sa daruim si noi daruri duhovnicesti si materiale semenilor nostri, rugandu-ne pentru sanatatea si mantuirea lor si oferindu-le semne ale iubirii fiesti, fratesti sau parintesti. Sa aratam o atentie deosebita mai ales celor orfani si indoliati, celor saraci si bolnavi, celor batrani si singuri, celor neajutorati si trecuti cu vederea.

Cu prilejul sarbatorii Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos va dorim tuturor sanatate si pace, bucurie si mult ajutor de la Dumnezeu in toata fapta cea buna.

Sarbatori fericite!

IPS Daniel,

Mitropolit al Moldovei si Bucovinei

Comentarii Facebook


Știri recente

Când începe Postul Paștelui 2022

În 2022, Postul Mare va începe luni, 7 martie. Numit în vechime Quadragesima, adică Patruzecime, acest post este o pregătire duhovnicească pentru Praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ce va avea loc în data de…