Mesajul papei Benedict al XVI-lea pentru a XIV-a Zi Mondiala a Bolnavului

Iubiti frati si surori,

La 11 februarie 2006, comemorarea liturgica a Sfintei Fecioare Maria de Lourdes, va avea loc cea de-a XIV-a Zi Mondiala a Bolnavului. Anul trecut, ziua s-a desfasurat in sanctuarul marian Mvolyé din Yaoundé, si cu acea ocazie, credinciosii si pastorii lor, in numele intregului continent african, au reafirmat angajarea lor pastorala pentru cei bolnavi. Urmatoarea zi va avea loc la Adelaide, in Australia, si manifestarile vor culmina cu celebrarea euharistica in catedrala dedicata sfantului Francisc Xaveriu, misionar neobosit al populatiilor din Orient, informeaza catholica.ro. In aceasta circumstanta, Biserica vrea sa se aplece cu grija deosebita asupra celor suferinzi, atragand atentia opiniei publice cu privire la problemele legate de tulburarea mintala, care loveste de acum un sfert din omenire si constituie o adevarata urgenta socio-sanitara. Amintind de grija pe care veneratul meu predecesor Ioan Paul al II-lea o acorda acestei aniversari anuale, si eu, iubiti frati si surori, as vrea sa fiu in mod spiritual prezent la Ziua Mondiala a Bolnavului, pentru a ma opri ca sa reflectez in sinfonie cu participantii asupra situatiei bolnavilor mintali din lume si pentru a solicita angajarea comunitatilor ecleziale de a le marturisi lor milostivirea iubitoare a Domnului.

In multe tari nu exista inca o legislatie in aceasta materie si in altele lipseste o politica definita pentru sanatatea mintala. Apoi, trebuie notat ca prelungirea conflictelor armate in diferite regiuni ale pamantului, nenumaratele catastrofe naturale enorme, raspandirea terorismului, in afara de faptul ca au provocat un numar impresionant de morti, au generat in multi supravietuitori traume psihice, uneori greu de recuperat. Apoi, in tarile foarte dezvoltate economic, la originea noilor forme de tulburare mintala expertii recunosc si incidenta negativa a crizei valorilor morale. Acest lucru mareste sentimentul de singuratate, amenintand si chiar distrugand formele traditionale de coeziune sociala, incepand de la institutia familiei, si marginalizandu-i pe bolnavi indeosebi pe cei bolnavi mintal, considerati adesea ca o povara pentru familie si pentru comunitate. As vrea sa evidentiez aici pe cei care, in moduri diferite si la niveluri diferite, actioneaza pentru ca sa nu dispara spiritul de solidaritate, ci sa se persevereze in ingrijirea acestor frati si surori ai nostri, inspirandu-se din idealurile si principiile umane si evanghelice.

Prin urmare, incurajez eforturile tuturor celor care se straduiesc pentru ca toti bolnavii mintali sa aiba acces la ingrijirile necesare. Din pacate, in multe parti ale lumii serviciile pentru acesti bolnavi lipsesc, sunt insuficiente sau in stare de ruina. Contextul social nu-i accepta mereu pe cei bolnavi mintal cu limitarile lor si din aceasta cauza se inregistreaza dificultati in gasirea resurselor umane si financiare care sunt necesare. Se observa necesitatea de a integra mai bine binomul terapie corespunzatoare si sensibilitate noua in fata bolii, asa incat sa permita lucratorilor din sector sa intampine mai eficace pe acei bolnavi si familiile, care singure nu ar fi in stare sa-i ingrijeasca in mod corespunzator pe cei aflati in dificultate. Apropiata Zi Mondiala a Bolnavului este o circumstanta oportuna pentru a exprima solidaritate fata de familiile care se ingrijesc de persoanele bolnave mintal.

Acum doresc sa ma adresez voua, iubiti frati si surori incercati de boala, pentru a va invita sa oferiti impreuna cu Hristos starea voastra de suferinta Tatalui, fiind siguri ca orice incercare primita cu resemnare este meritorie si atrage bunavointa divina asupra intregii omeniri. Exprim apreciere pentru cei care va asista in centrele rezidentiale, in Day Hospitals, in clinicile de diagnoza si de ingrijire, si ii indemn sa se straduiasca pentru ca sa nu lipseasca niciodata celui care este in necesitate o asistenta medicala, sociala si pastorala care sa respecte demnitatea care apartine oricarei fiinte umane. Biserica, in special prin activitatea capelanilor, nu va inceta sa va ofere ajutorul sau, fiind constienta ca este chemata sa manifeste iubirea si grija lui Hristos fata de cei care sufera si fata de cei care se ingrijesc de acestia. Lucratorilor pastorali, asociatiilor si organizatiilor de voluntariat le recomand sa sustina, cu forme si initiative concrete, familiile care au in ingrijire bolnavi mintali, fata de care doresc sa creasca si sa se raspandeasca cultura primirii si a comuniunii, gratie si unor legi adecvate si planurilor sanitare care sa prevada resurse suficiente pentru aplicarea lor concreta. Cat de urgenta este formarea si actualizarea personalului care lucreaza intr-un sector asa de delicat al societatii??? Fiecare crestin, conform propriei misiuni si a propriei responsabilitati, este chemat sa contribuie pentru ca sa fie recunoscuta, respectata si promovata demnitatea acestor frati si surori ai nostri.

Duc in altum! Aceasta invitatie a lui Hristos adresata lui Petru si apostolilor o adresez comunitatilor ecleziale raspandite in lume si, in mod special, celor care sunt in slujba bolnavilor, pentru ca, ajutati de Maria, salus infirmorum, sa dea marturie despre bunatatea si grija paterna a lui Dumnezeu. Sfanta Fecioara sa-i mangaie pe cei care sunt apasati de boala si sa-i sustina pe cei care, asemenea bunului samaritean, le ingrijesc ranile trupesti si spirituale. Asigur pe fiecare de o amintire in rugaciune, in timp ce impart cu bucurie tuturor binecuvantarea mea.

Vatican, 8 decembrie 2005,

Benedict al XVI-lea

Comentarii Facebook


Știri recente