Mesajul P.F. Teoctist al Romaniei cu ocazia Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva

Mesajul Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Inalt Prea Sfintia Voastra,

Intru mireasma darurilor comuniunii liturgice, inconjurat de o mult pretioasa coroana de ierarhi din tara si de peste hotare, intampinati, potrivit unei traditii multiseculare a Bisericii noastre, praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva, savarsind Sfanta Liturghie in fata nenumaratei multimi de credinciosi veniti din toate zarile pamantului romanesc si chiar de dincolo de fruntariile sale si a inaltelor personalitati ale societatii noastre.

In primul rand Va multumesc din suflet pentru invitatia de a participa la aceasta slavita sarbatoare a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, acum a intregii obsti dreptmaritoare romane din tara si de peste hotare. M-am invrednicit sa slujesc ani de-a randul la racla in care este adapostit Odorul cel nepretuit, trupul indumnezeit al tinerei fecioare Parascheva, care, prin credinta si fapte bune, a biruit puterea diavolului, devenind astfel fiica a cerului si ajutatoare a tuturor celor ce se roaga si se apropie cu evlavie de Sfintele Moaste sau de icoana ei. Neputand raspunde afirmativ la invitatia frateasca a Inalt Prea Sfintiei Voastre, avand bucuria de a pregati vizita in Biserica si tara noastra a Sanctitatii Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, Va multumesc pe aceasta cale, privind cu ochii sufletului la stralucirea evlaviei credinciosilor de toate varstele, sositi la Sfanta Mitropolie pentru a primi de la Sfanta Cuvioasa Parascheva balsamul binefacator, linistitor si tamaduitor al suferintei lor trupesti si sufletesti. Aceste daruri minunate ale Sfintei Cuvioase Parascheva ne incredinteaza, an dupa an, ca ‘Minunat este Dumnezeu intru Sfintii Sai.'(Ps. 67,35).

Intru sirul duhovnicestilor scrieri referitoare la minunile Sfintei Cuvioase Parscheva, cutez a adauga si smerita noastra marturie din timpul neuitatelor suferinte pricinuite de cel de-al II-lea Razboi Mondial, care a lasat multi copii orfani, si din vremea cumplitei secete ce i-a urmat, tinand doi la rand, cand clerul si credinciosii au apelat la Sfanta Mitropolie sa ingaduie ca, dupa 300 de ani de la aducerea Sfintelor Moaste la Iasi de catre Domnitorul Vasile Lupu, sa se organizeze o mare procesiune pentru revarsare de ploaie, binefacere si liniste sufleteasca.

Intelegand aceasta vreme de incercare si nadejdi, Mitropolia m-a randuit sa conduc procesiunea, care a inceput la 27 mai 1947 si a luat sfarsit in august, ajunul sarbatorii Schimbarii la fata, parcurgand orasele si satele din judetele Vaslui, Bacau, Neamt si Suceava. Spre marirea lui Dumnezeu si lauda Sfintei Cuvioase Parascheva, Noi, impreuna cu multimile de credinciosi adunate la rugaciune, am vazut cum norii au slobozit ploi linistite, cum bolnavii se vindecau si cum Sfintele Moaste revarsau in suflete, ca si acum, pace, sanatate si curaj in pastrarea credintei si in invingerea greutatilor vietii.

Iata, iubiti frati si surori in Domnul, bucurii si amintiri care raman si vor dainui luminos inscrise in mintea si in inima noastra! Acestea constituie marturia ca, prin rugaciunea indreptata catre Dumnezeu, Sfanta Cuvioasa Parascheva ne va veni in ajutor si mangaiere.

Cu aceasta incredintare si iubire, considerati-ma, Inalt Prea Sfintite Parinte Mitropolit Daniel, partas deplin la bucuria praznicului de astazi, imbratisandu-va cu dragoste frateasca si inaltii oaspeti veniti din tara si din partea celorlalte Biserici, binecuvantand impreuna credinciosii si credincioasele, plecandu-mi genunchii inimii inaintea Sfintei Cuvioase Parascheva si rugand-o sa ne harazeasca noua si tarii noastre, precum si crestinilor de pretutindeni, pace, iertare de pacate si mantuire.

Teoctist

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente