Mesajul IPS Parinte Mitropolit Daniel la inaugurarea Clinicii de Chirurgie Vasculara de la Spitalul Universitar ‘Sf. Spiridon’ din Iasi

Stimate autoritati centrale si locale,

Stimate domnule director – manager Ioan Barliba,

Stimati profesori,

Distinsi organizatori,

Onorati participanti,

Cu multa bucurie salutam pe toti participantii la acest dublu eveniment de o importanta deosebita pentru municipiul Iasi, cat si pentru medicina romaneasca, in general, si anume inaugurarea acceleratorului liniar de particule si a Clinicii de Chirurgie Vasculara de la Spitalul Universitar ‘Sf. Spiridon’ din Iasi, odata cu rugaciunea noastra catre Hristos Domnul de a binecuvanta aceste realizari importante pe toti participantii si organizatorii acestui eveniment.

In Sfanta Scriptura, boala este o neputinta, o alterare a sanatatii, o infirmitate a sufletului sau a trupului. Boala cea mai profunda a sufletului este pacatul, despartirea de Dumnezeu. Pacatul este o cadere din comuniunea cu Dumnezeu. Mantuitorul Iisus mai intai iarta sufletul, il elibereaza de pacate si apoi vindecarea se arata in trup. Cand boala persista, ea devine un mijloc pedagogic de cautare a vindecarii, cautare pentru iertare de pacate. Omul nu e numai ‘bios’ – viata biologica, ci viata in totalitatea sa, viata spirituala, viata traita in comuniune. Multe din bolile trupesti se datoreaza bolilor sufletului. Este nevoie de vindecare de ura, de lacomie, de rautate, de nerecunostinta, de lene spirituala.

In pedagogia divina, boala este un examen de fidelitate fata de Dumnezeu a celui in cauza si a celor din jur. Suferinta lui este chemarea la apropierea de El. Pedagogia bolii este o taina. Dumnezeu e deodata prezent cu iubirea Sa in cel bolnav si medic. Iisus spune: ‘Am fost bolnav si nu m-ati cercetat’. El se identifica cu persoanele care au nevoie de iubire, cu cei in care demnitatea umana este umilita.

Bolnavul a devenit un chip al lui Hristos. Il intalnim pe Hristos in fiecare bolnav. Medicul se face adesea mana lui Iisus Hristos Care vindeca. Bolnavul ascunde in el, tainic, prezenta lui Hristos, Care ne cheama sa fim buni, milostivi. Iisus este bolnavul care ne cere iubirea noastra si tot Iisus este doctorul care se foloseste de iubirea noastra pentru a arata iubirea Lui in lume. Dincolo de stiinta medicala sa vedem in actul de vindecare lucrarea lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni.

In incheiere, felicitam pe toti cei care au contribuit la implinirea acestor realizari, pe toti organizatorii si participantii la acest eveniment care are loc la Iasi, in aceasta cetate a culturii si spiritualitatii romanesti, a credintei si stiintei.

Cu aleasa pretuire si binecuvantare,

Daniel,

Mitropolitul Moldovei si Bucovinei,

Patriarh ales al Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente