Mesajul IPS Parinte Mitropolit Daniel la ‘Duminica migrantilor’

Bucuria reintoarcerii acasa

Propusa in Documentul final al Conferintei pastorale a preotilor din Arhiepiscopia Iasilor, care s-a desfasurat in zilele de 22-23 august din anul 2005, „Duminica migrantilor” sau a reintoarcerii acasa, este un moment deosebit de grija pastorala fata de romanii plecati in strainatate pentru munca sau studiu. In aceasta duminica, prima dupa sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, care in anul acesta 2006 coincide cu data de 20 august, in toate parohiile si manastirile se vor inalta rugaciuni de multumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu, precum si rugaciuni de cerere sau de ajutor de la Dumnezeu pentru pastrarea credintei ortodoxe, pentru sanatate si spor in viata, pentru inmultirea dragostei intre parinti si copii, intre sot si sotie, intre membrii familiei plecati din Romania si cei ramasi acasa, precum si rugaciuni pentru calatorie si buna intelegere cu cetatenii tarilor in care lucreaza sau studiaza romanii plecati in strainatate, cultivand deodata identitatea lor romaneasca si prietenia cu alte popoare.

Pe langa rugaciunile ce se vor rosti in timpul si la sfarsitul Liturghiei din Duminica migrantilor, se vor organiza si intalniri sau convorbiri pastorale cu muncitorii si studentii romani din strainatate care acum insa s-au reintors in Romania pentru a petrece acasa concediul de odihna sau vacanta de vara. In cadrul acestor convorbiri pastorale, preotii si credinciosii din parohie vor asculta cu atentie si dragoste frateasca pe romanii aflati printre straini, pentru a cunoaste care sunt problemele lor spirituale si materiale, conditiile de munca si de trai.

De asemenea, vor fi abordate problemele spirituale si materiale pe care le au cei ramasi acasa, in Romania, mai ales copiii, batranii, bolnavii si saracii. Se vor propune mijloace si metode de ajutorare frateasca pentru rezolvarea acestor probleme, fara a uita insa si nevoia de multa conlucrare in terminarea lucrarilor de construire a bisericilor noi, a caselor sociale si parohiale din fiecare localitate.

Rostul principal al Duminicii pastorale a migrantilor este de-a spori dragostea crestina si conlucrarea frateasca, astfel ca munca sau studiul departe de tara, in strainatate, sa nu devina indepartare sau instrainare spirituala intre romanii din aceeasi familie si din aceeasi parohie din Romania sau din aceeasi tara straina in care ei se afla acum. In saptamanile care urmeaza acestei Duminici a migrantilor, preotii vor discuta intre ei, in cadrul cercurilor pastorale si al conferintelor de la protopopiat, despre problemele pastorale ale migrantilor romani, iar apoi vor inainta Centrului eparhial constatarile si propunerile lor concrete.

Rugam pe Hristos-Domnul, impreuna calator cu ucenicii Sai Luca si Cleopa catre Emaus in ziua intai a Invierii Sale, sa intre in casa sufletului tuturor celor plecati in strainatate si a celor ramasi in Tara ca sa le daruiasca binecuvantarea si bucuria Sa, pentru a spori dragostea si ajutorarea lor frateasca spre slava Preasfintei Treimi si binele oamenilor.

Comentarii Facebook


Știri recente