Mesajul IPS Parinte Mitropolit Daniel cu prilejul comemorarii lui Iancu de Hunedoara

Prea Sfintiei Sale,

Prea Sfintitului Timotei, Episcopul Aradului, Ienopolei si Halmagiului

Prea Sfintia Voastra,

Va adresam alese multumiri pentru invitatia pe care ne-ati trimis-o de a participa la manifestarile organizate de Episcopia Ortodoxa Romana a Aradului, Ienopolei si Halmagiului cu prilejul comemorarii a 550 de ani de la trecerea la Domnul a marelui aparator al crestinatatii Iancu de Hunedoara.

Manifestarile comemorative legate de implinirea celor 550 de ani de la mutarea la viata vesnica a marelui strateg si om de stat Iancu de Hunedoara ne determina sa aducem un pios omagiu aceluia pe a carui piatra de mormant au fost sapate cuvintele: ‘S-a stins lumina lumii’.

Iancu de Hunedoara reprezinta una dintre cele mai celebre figuri ale istoriei europene, el fiind cel mai mare conducator al luptei crestine in fata ofensivei Imperiului Otoman la jumatatea secolului al XV-lea. Prin viata sa, inchinata apararii Crucii in fata expansiunii otomane, el ramane ca o emblema a fundamentelor crestine ale Europei de astazi. Lui si altor conducatori remarcabili in lupta antiotomana din epoca sa le datoram existenta crestina a sud-estului Europei pana astazi.

Prin marea sa victorie de la Belgrad din iulie 1456, Iancu de Hunedoara a aratat Europei crestine ca armatele lui Mahomed II, cuceritorul Constantinopolului in anul 1453, nu sunt invincibile si ca, printr-o buna coordonare a fortelor statelor crestine din Europa, aceste armate pot fi invinse si alungate din Balcani.

Cu toate ca acest gand nu l-a putut duce mai departe, deoarece cateva zile mai tarziu, la Zemun, in Serbia, din cauza ciumei izbucnite in tabara sa, si-a dat obstescul sfarsit, Iancu de Hunedoara a transmis insa cunostintele sale in materie de tactica militara si politica fiului sau Matei Corvin, care va deveni rege al Ungariei, si celor doi protejati ai sai care au gasit adapost la castelul lui de la Hunedoara, Vlad Tepes din Muntenia si Stefan cel Mare din Moldova. Ultimul dintre acestia s-a dovedit a fi si cel ce a urmat indeaproape politica de aparare a Europei crestine in fata pericolului otoman obtinand in 10 ianuarie 1475 la Podu Inalt, langa Vaslui, o victorie impotriva Imperiului Otoman, la fel de mareata ca si cea a lui Iancu de Hunedoara, in iulie 1456, la Belgrad.

Daca dupa stralucita victorie de la Belgrad a lui Iancu de Hunedoara, din iulie 1456, Papa Calist al III-lea il inalta in laude ‘pana deasupra stelelor’ pe conducatorul ostilor crestine, 19 ani mai tarziu, dupa victoria din 10 ianuarie 1475 de la Vaslui, Papa Sixt al IV-lea il numea pe Sfantul Voievod Stefan cel Mare ‘adevarat atlet al credintei crestine’.

Astfel, vedem cum lupta de aparare a Europei crestine in fata pericolului otoman, careia si-a inchinat toata viata Iancu de Hunedoara, a fost continuata de cei doi comandanti de osti din Tara Romaneasca si Moldova, pe care i-a ocrotit si format in arta militara Iancu de Hunedoara, principe al Transilvaniei si Guvernator al Ungariei. Iata de ce Moldova lui Stefan cel Mare si Sfant aduce azi omagiu pios de cinstire memoriei viteazului si inteleptului Iancu de Hunedoara.

Astazi, cand comemoram 550 de ani de la mutarea la viata vesnica a lui Iancu de Hunedoara, avem inaintea noastra pilda lui clara de aparare a constiintei crestine a Europei. El reprezinta pentru noi, crestinii din centrul si sud-estul Europei, un simbol al apararii identitatii noastre religioase si culturale crestine. El este unul din personajele Istoriei care ne arata cat de pretioase sunt radacinile Europei crestine si cat de important este ca noi, cei de astazi, sa aparam aceasta identitate crestina a Europei.

Felicitam pe organizatorii si participantii la aceste manifestari consacrate comemorarii a 550 de ani de la trecerea la viata vesnica a lui Iancu de Hunedoara si va incredintam de aleasa noastra pretuire.

Rugam pe Hristos-Domnul, la acest moment comemorativ, sa reverse binecuvantarea Sa si darurile Sale cele bogate asupra clerului si credinciosilor, asupra promotorilor si aparatorilor valorilor crestine din partea vestica a Romaniei, unde Episcopia Ortodoxa Romana a Aradului, Ienopolei si Halmagiului poarta ca un sfesnic venerabil lumina Evangheliei lui Hristos.

Cu frateasca dragoste in Hristos-Domnul,

† Daniel,

Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

Comentarii Facebook


Știri recente