Mesajul IPS Nicolae cu ocazia sarbatorii Pogorarii Duhului Sfant, 2006

Iubitului cler si dreptmaritorilor crestini ai sfintei noastre Arhiepiscopii,

Prea Cucernici Parinti,

Iubiti Credinciosi,

Cartea Faptele Apostolilor ne prezinta evenimentul Pogorarii Duhului Sfant peste Apostoli la cincizeci de zile dupa Inviere. Relatarea incepe cu fagaduinta Duhului Sfant de catre Insusi Hristos in momentul Inaltarii la cer (Fapte 1, 4-8), se continua cu evenimentul propriu-zis al Pogorarii Duhului Sfant si se incheie prin cuvantarea Sf. Apostol Petru care explica cele intamplate. Nerabdarii Apostolilor de a vedea implinita Imparatia lui Dumnezeu pe pamant, Hristos raspunde prin fagaduinta puterii Duhului Sfant care ii va transforma in marturisitori ai Invierii „pana la marginile pamantului”. Iar in momentul Pogorarii Duhului Sfant „au inceput sa vorbeasca in alte limbi, precum le dadea lor Duhul a grai” (Fapte 2, 4).

Aceasta prezentare a evenimentului Cincizecimii este explicativa pentru modul pogorarii Duhului Sfant peste fiecare dintre noi. Timpul nostru se desfasoara intre prima si a doua venire a lui Hristos, intre intemeierea Bisericii ca sansa de mantuire oferita tuturor si desavarsirea acestei realitati in Imparatia cea vesnica a lui Dumnezeu. Si noi cerem Duhul la fiecare Sf. Liturghie. Si Duhul se pogoara „peste noi si peste daruri” repetand minunea de la Cincizecime. Si numai aceasta pogorare ne transforma si pe noi, ca si pe Apostoli, in marturisitori ai lui Hristos. Ca cei ce suntem slujitori in Biserica lui Hristos, fiecare in treapta slujirii noastre, nu trebuie sa uitam aceasta minune mereu repetata. Nu trebuie sa uitam ca misiunea noastra isi are fundamentul si puterea in trimiterea Duhului si numai in calitate de purtatori ai Duhului suntem vrednici propovaduitori. Si tot Duhul este cel care ne innoieste permanent in misiunea de propovaduitori ai Cuvantului.

Acesta este indemnul pe care doresc sa vi-l adresez acum cand ne pregatim pentru un Congres istoric al Arhiepiscopiei noastre: sa cerem Duhul care sa ne innoiasca pe toti pentru misiune.

Adresez urari de bucurie si impliniri preotilor si credinciosilor parohiilor care au ca hram acest Praznic sau cel de a doua zi, Sfanta Treime, anume parohiilor din Troy, Philadelphia, Rochester, Windsor, Saskatoon, Victoria.

Va asteptam pe toti, preoti si delegati, la Congresul nostru de la Chicago si il rugam pe Domnul sa ne trimita Duhul Sau aducator de pace.

† Nicolae,

arhiepiscopul Eparhiei Ortodoxe Romane in America si Canada

Comentarii Facebook


Știri recente