Mesajul IPS Nicolae Condrea la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului

‘Praznicul Adormirii Maicii Domnului incununeaza sarbatorile inchinate Sfintei Fecioare Maria. Dupa Nasterea ei din sfintii parinti Ioachim si Ana, dupa Intrarea ei in Templu, dupa Buna Vestire a Intruparii Mantuitorului, crestinii ortodocsi cinstesc Adormirea Maicii Domnului si ridicarea ei cu trupul la ceruri, informeaza romarch.org.

Biserica Ortodoxa acorda o cinstire deosebita Fecioarei Maria, chiar daca nu considera dogma, ca si Biserica Romano-Catolica, zamislirea ei fara de pacat. Sf. Evanghelist Luca o numeste ‘cea plina de har’, iar in rugaciunile Bisericii este numita ‘Prea Sfanta’, ‘Imparateasa si Doamna’. Exista o imagine din Vechiul Testament care sugereaza misiunea Sf. Fecioare Maria, anume scara de la cer la pamant din visul Patriarhului Iacov (Fac. 28, 12). In visul lui Iacov, ingerii lui Dumnezeu coborau si se urcau la cer. Maica Domnului s-a aratat o astfel de scara ce uneste cerul cu pamantul, scara pe care s-a coborat Domnul insusi. Ce reprezinta oare suirea ingerilor pe scara inapoi catre ceruri? Oare nu faptul ca Domnul s-a pogorat la om ca sa-l ridice pe acesta la cer? Daca Maica Domnului a mijlocit coborarea Fiului lui Dumnezeu, oare nu ajuta ea si celor ce doresc sa se inalte, ca ingerii, catre ceruri? Si ce dovada mai lamuritoare cautam daca nu chiar sarbatoarea Adormirii si ridicarii ei cu trupul la ceruri!

Maica Domnului este, asadar, mijlocitoarea noastra catre Dumnezeu. Ea ridica rugaciunea noastra la cer, ea ocroteste pe toti cei aflati in primejdii si necazuri, ea este grabnica ajutatoare tuturor celor ce alearga la ea in ceas de intristare sufleteasca. In Acatistul Acoperamantului Maicii Domnului se spune ca mainile ei sunt tinute ridicate la rugaciune de insasi dragostea si milostivirea catre noi. Si ca si Moise oarecand, ridicand mainile la rugaciune biruieste pe vrajmasii crestinilor.

Indemnul meu la acest praznic este sa regasim exemplul rugaciunii Maicii Domnului si sa luam putere si noi de a ne ruga. In aceasta lume complicata si plina de ispite avem nevoie de rugaciune, avem nevoie sa simtim ocrotirea Sf. Fecioare, avem nevoie sa cerem mila lui Dumnezeu pentru indepartarea tuturor vrajmasilor vazuti si nevazuti. Daca am postit, sa nu uitam ca implinirea postului este tocmai rugaciunea mai multa si mai fierbinte catre Mantuitorul si Maica Sa.

La acest praznic slavit, as dori sa urez tuturor credincioaselor si credinciosilor din parohiile noastre care poarta numele Sf. Fecioare, Maria sau Marian sau Marin, multe impliniri, cu pace si bucurii pentru intreaga familie. Maica Domnului sa ne calauzeasca pe toti si sa ne arate vrednici de a ne numi fii ai Tatalui ceresc’.

† Nicolae,

Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada

Comentarii Facebook


Știri recente