Mesajul IPS Mitropolit Daniel cu prilejul Conferintei Academiei Internationale de Genealogie

Genealogia – o comemorare si o comuniune a generatiilor

Genealogia, ca atitudine sistematica a filiatiei existente intre membrii unei familii, este o disciplina a studiului istoriei, cu multe semnificatii si valente. Considerata in ansamblul ei, genealogia ne ofera o comemorare a persoanelor si familiilor domnitoare, nobiliare sau marcante care s-au succedat in timp de generatii, in diferite epoci din istorie si au ‘facut istorie’, in sensul ca au marcat istoria cu viata si activitatea lor.

Genealogia reprezinta adesea si o comemorare a valorilor sau idealurilor transmise din generatie in generatie, imbogatind patrimoniul cultural si spiritual al unei tari sau al unei regiuni.

Genealogia reprezinta, de asemenea, o comemorare a peregrinarilor (migratiilor) unor familii dintr-o tara in alta, din motive diverse, dorite sau nedorite, contribuind astfel direct sau indirect la realizarea de sinteze si interferente culturale, politice, sociale, spirituale etc.

Faptul ca orasul Iasi, o capitala a spiritualitatii romanesti, a fost gazda mai multor congrese internationale de genealogie, organizate de Institutul de Genealogie si Heraldica ‘Sever Zotta’ (1998, 1999, 2001, 2003 si 2007) arata atat deschiderea spiritualitatii romanesti spre universalitate, cat si un profund simt al istoriei ca succesiune, continuitate si comemorare a generatiilor si a valorilor umane.

Este semnificativ faptul ca, in Moldova, la baza istoriografiei, a cronicii sau a letopisetului, sta un act de cult: comemorarea liturgica a familiilor domnitoare moldave, mai precis Pomelnicul – Letopiset de la Manastirea Bistrita de Neamt. ‘Pomenirea din neam in neam’ sau comemorarea liturgica din generatie in generatie a celor ce au marcat si imbogatit istoria este, asadar, deodata un act de cult si de cultura, o comemorare care creeaza comuniune intre generatii.

Apreciem in mod deosebit bogatia si diversitatea comunicarilor colocviului si congresului international de genealogie organizat anul acesta la Iasi, intre 9 – 13 mai 2007, cu tema: ‘O istorie familiala peste frontiere’. Felicitam pe organizatorii acestui colocviu international de genealogie si rugam pe Hristos Domnul Cel Inviat sa binecuvinteze pe toti participantii la colocviu si pe toti cei ce contribuie la buna lui desfasurare, acesta fiind deodata un eveniment international stiintific, cultural si spiritual, o comemorare a familiilor din trecut, purtatoare de valori, si o comuniune academica intre contemporani pasionati de istorie.

Daniel,

Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

Comentarii Facebook


Știri recente