Mesajul IPS Mitropolit Daniel cu prilejul comemorarii Pogromului de la Iasi

Eminenta voastra,

Distinsa asistenta,

Comemorarea victimelor tragicelor evenimente petrecute la Iasi in dureroasele si neuitatele zile de 28-30 iunie 1941, gaseste Mitropolia Moldovei si Bucovinei alaturi de Comunitatea Evreiasca din Romania, si mai ales alaturi de Comunitatea Evreilor din Iasi.

Participam la aceasta trista comemorare ca slujitori ai Vietii si ai Legii Sfinte care apara si promoveaza viata umana, creata dupa chipul lui Dumnezeu (Facere 1, 26).

Suntem convinsi ca in cadrul manifestarilor stiintifice organizate de catre Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania ‘Elie Wiesel’ s-a subliniat rolul pe care Biserica Ortodoxa Romana si l-a asumat in acele vremuri cumplite prin inaltii ei ierarhi – cum au fost Patriarhul Romaniei Nicodim Munteanu sau Mitropolitul Ardealului Nicolae Balan – sau prin simpli clerici, incercand din rasputeri, prin diverse mijloace – de la insistente interventii la Casa Regala sau Guvern si pana la gesturi personale – sa salveze viata celor prigoniti.

Amintim aici scrisoarea Oficiului Judetean Iasi a Centralei evreilor din Romania cu nr. 1639, din 3 septembrie 1942, semnata de Presedintele Oficiului judetean Iosef Iacob, Prim Rabinul Dr. I. Safran, precum si de Seful Sectiei Cultului, Rabinul I. Wahrman, scrisoare adresata Mitropolitului Irineu Mihalcescu, caruia ii sunt aduse vii multumiri din partea Comunitatii evreiesti pentru atitudinea sa demna de solidaritate cu cei ce erau sau puteau fi victime ale urii si violentei:

‘Inalt Prea Sfintite,

Sfatul Rabinic si Obstea evreiasca din Iasi au fost profund impresionate de fapta prea crestineasca a Inalt Prea Sfintiei Voastre, care, cu adanca intelegere si mareata bunavointa a intins mana protectoare asupra zecilor de nenorociti, batrani, femei si copii, in cumplita primejdie…

Gestul Inalt Prea Sfintiei Voastre, in vremuri de crunta zbuciumare a unei Comunitati mult incercata, ne face sa gandim – cu fericita resemnare – la frumusetea traditiei pe care ati pecetluit-o, traditie de inalta intelegere si evanghelica bunatate a Prea Sfintilor Premergatori la Arhipastorirea Moldovei, care, cu greutatea Lor, de printi ai Bisericii Crestine, in divanurile Tarii, opreau in ultimul sfert de ora Decrete care, daca necesitatile momentane le cereau – erau insa in contradictie cu inalta morala a Bisericii Crestine.

Si in vremurile grele pe cari noi le traim, raza de lumina pe care a iradiat-o bunatatea Inalt Prea Sfintiei Voastre ne-a incalzit un moment sufletele si, smeriti multumim Celui Atotputernic care a daruit omului o parte din bunatatea Sa si a inspirat pe Cel luminat de El sa spuna: ca Dumnezeu nu doreste moartea pacatosului, ci numai indreptarea lui.

Respectuosi, asiguram pe Inalt Prea Sfintia Voastra, ca gestul pe care L-ati facut va fi sapat adanc in sufletul fiecarui membru din Comunitatea noastra, pentru a fi transmis generatiilor viitoare, drept pilda de bunatate si indem de munca cinstita si rodnica pentru pamantul Cezarului care ne ocroteste’.

Bunatatea si generozitatea propovaduite de Biserica au inspirat multi preoti ieseni – dintre care doi au platit curajoasele lor gesturi cu pretul propriilor lor vieti – si multi crestini ortodocsi care au ajutat, au mangaiat si au fost alaturi de fratii lor – evreii napastuiti ai acelor nedrepte vremuri.

Pomenind moartea tragica a celor ce au fost victimile violentei inumane, sa veghem ca astfel de orori sa nu se mai intample niciodata. Sa nu uitam pe cei care si-au pierdut viata ca victime ale cruzimii si violentei. Sa ne rugam Atotmilostivului nostru Dumnezeu sa daruiasca lumii timpuri pasnice si bunaintelegere intre oameni.

† Daniel,

Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

Comentarii Facebook


Știri recente