Mesajul IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, cu ocazia sfintirii Catedralei romano-catolice, din Iasi

‘O biserica noua si mai ales o catedrala noua intr-un oras reprezinta o dovada a credintei vii si jertfelnice, deoarece a construi o biserica noua inseamna o jertfa de energie intelectuala, fizica si financiara.

Ca marturie a unei credinte vii si a unei comunitati harnice, biserica noua este cu atat mai semnificativa cu cat ea se realizeaza dupa eliberarea de dominatia regimului comunist ateu si intr-o parte a Romaniei marcata de o spiritualitate crestina profunda.

Ca spatiu sacru de rugaciune, biserica sau catedrala noua devine un simbol al recunostintei (euharistiei) aduse lui Dumnezeu si un simbol al Bisericii in intelesul ei de adunare a oamenilor in iubirea Prea Sfintei Treimi. Prin urmare, o biserica in care se oficiaza Sfintele Taine sau Sacramente ale iubirii eterne a lui Dumnezeu pentru oameni este un semn de binecuvantare asupra localitatii respective, orasului in care se inalta aceasta biserica.

Desigur, in cazul de fata, noua catedrala episcopala romano-catolica reprezinta si un simbol al ajutorarii fraterne a romano-catolicilor din Romania de catre comunitati catolice din strainatate, mai ales din Europa occidentala.

Felicitam pe Prea Sfintitul Parinte Petru Gherghel, Episcop romano-catolic de Iasi, cu ocazia sfintirii noii catedrale episcopale, pe toti colaboratorii si sprijinitorii sai, precum si pe toti episcopii din Romania si din alte tari prezenti la acest moment de consacrare a acestei biserici catedrale mari si moderne.

Remarcam cu bucurie faptul ca noul gard al incintei catedralei episcopale romano-catolice este asemanator cu vechiul gard al incintei catedralei mitropolitane ortodoxe, semnificand astfel o afinitate in ce priveste dialogul si cooperarea frateasca intre cele doua Biserici surori si intre cele doua catedrale vecine din Iasi.

Aceasta dimensiune spirituala a vecinatatii si fraternitatii in vestirea Evangheliei iubirii lui Hristos este astazi cu atat mai semnificativa, cu cat romanii catolici si ortodocsi sunt prezenti in tot Occidentul, iar intr-o Uniune Europeana din ce in ce mai secularizata este nevoie, pentru a fi credibila, de o marturie crestina comuna, nu de una divizata.

Dorim tuturor celor prezenti pace, bucurie, sanatate si ani multi binecuvantati: Ad multos annos!’

† Daniel,

Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

Comentarii Facebook


Știri recente