Mesajul IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, cu ocazia hramului ‘Sf. Cuv. Parascheva’ – 2004

Cuvant pentru pelerini

(2004)

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva este anul acesta, 2004, un hram deosebit, deoarece deodata cu Sfanta Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, este cinstit in mod deosebit si Sfantul Voievod Stefan cel Mare, aparator al Moldovei si al Europei crestine.

Sfanta Cuvioasa Parascheva a biruit ispitele si a dobandit sfintenia prin crucea multelor ei nevointe jertfelnice: rugaciune, post, pocainta, milostenie. De aceea, cantam in troparul ei: ‘luand Crucea ai urmat lui Hristos’. Sfantul Voievod Stefan cel Mare a dobandit harul biruintei prin crucea multelor lupte jertfelnice de aparare a Moldovei si a Europei crestine, prin pocainta pentru pacate si prin zidirea de multe biserici si manastiri.

Asadar, atat Sfanta Cuvioasa Parascheva cat si Sfantul Voievod Stefan cel Mare au cunoscut in nevointele si luptele lor puterea Sfintei Cruci a lui Hristos Cel Rastignit si Inviat.

Din acest motiv, anul acesta de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, vom cinsti cu multa evlavie si bucurie o parte din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Hristos – Domnul.

Acest dar sfant este adus la Iasi pentru zilele de 12, 13 si 14 octombrie de la Manastirea ‘Maica Domnului – Sumela’ din Grecia de catre I.P.S. Mitropolit Panteleimon de Veria, cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei si al intregii Elade si cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei.

Dumneavoastra tuturor, iubiti pelerini din Romania si din strainatate, care veniti anul acesta la Iasi, de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, va dorim sa aveti in suflet bucuria Invierii care vine prin Sfanta Cruce si prin rugaciunile sfintilor pe care-i cinstim.

Hristos – Domnul Cel Rastignit si Inviat, pentru rugaciunile Sfintei Cuvioase Parascheva, ale Sfantului Voievod Stefan cel Mare si ale tuturor sfintilor, sa va daruiasca, iubiti pelerini, sanatate si mantuire, ajutor mult in toata fapta cea buna, intarirea credintei, a sperantei si a iubirii fata de Dumnezeu si fata de semeni, pentru a zice impreuna cu psalmistul: ‘Minunat este Dumnezeu intru sfintii Sai’.

† Daniel

Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

octombrie 2004

Comentarii Facebook


Știri recente