Mesajul IPS Arhiepiscop Nicolae Condrea la sarbatoarea Intampinarii Domnului

La inceput de an il intampinam pe Pruncul Iisus impreuna cu dreptul Simeon. Intampinarea descopera o intalnire semnificativa a noastra cu Dumnezeu cel Intrupat, cel ce s-a lasat atins de mana lui Simeon, cel ce s-a atins de cei bolnavi si i-a vindecat cu puterea Sa dumnezeiasca.

Vorbind despre semnificatia sarbatorii Intampinarii Domnului, spunem ca Pruncul Iisus a fost adus la Templul din Ierusalim pentru a se implini pentru El prevederile Legii iudaice: orice intai nascut de parte barbateasca sa fie rascumparat de la Domnul prin aducerea unei jertfe de turturele sau de porumbei. Si adaugam ca Insusi Mantuitorul Hristos a implinit aceasta randuiala pentru a arata ca nu a venit sa strice Legea, ci sa o implineasca. In intelegerea acestei impliniri a Legii de catre Hristos aflam si noi legatura dintre Legea cea Veche si Noul Legamant adus de Hristos, informeaza romarch.org.

Legea cea Veche era un indreptar pentru poporul evreu: sa se inchine unui singur Dumnezeu si nu la idoli, sa pastreze o anumita moralitate in mijlocul popoarelor pagane idolatre si imorale. Legea consemna o legatura speciala a lui Dumnezeu cu poporul lui Israel. Legea avea ca si scop sa ii orienteze pe evrei catre o anumita implinire a alegerii lor ca si popor deosebit intre celelalte popoare. Iar implinirea era venirea lui Mesia. Hristos se supune acum Legii ca sa arate ca ceea ce era indreptar, Legea Vechiului Testament, si-a aflat implinirea. Poporul l-a primit acum pe insusi Dumnezeu, mantuirea nadajduita de tot omul a venit, ceea ce era „umbra” a devenit realitate. Poruncile lui Moise incepeau cu „sa nu faci…”, Legea noua spune „Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu” (Ioan 15, 12). Cand insusi Dumnezeu s-a pogorat pe pamant si s-a lasat atins de om, nu mai era nevoie de indreptar, de Lege.

Din semnificatia sarbatorii Intampinarii Domnului primim si noi intelegere pentru viata noastra duhovniceasca. Mai intai avem nevoie de indreptar, de cunostinte despre cele duhovnicesti, de povete si indrumari. Mai intai suntem prunci care nu putem fi hraniti cu carne, cu numai cu lapte. Dar indreptarul si povata bine aplicate ne sunt cale spre descoperirea vietii intru Duhul, cunostinta duce la cunoastere, stradania dupa cele duhovnicesti ne aduce la limanul trairii lor. Acolo unde nu mai exista „sa nu faci”, ci numai iubirea aproapelui pe urma iubirii lui Dumnezeu.

La inceput de an, adresez tuturor preotilor si credinciosilor nostri urarea de a descoperi calea care duce de la litera la duh, de a primi pacea care vine de sus si aduce mangaiere sufletelor noastre.

† Nicolae Condrea,

Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din cele doua Americi

Comentarii Facebook


Știri recente