Mesajul IPS Arhiepiscop Nicolae Condrea la inceputul Postului Sf. Pasti

Inaintea praznicului Invierii Domnului, Sfanta Biserica a randuit o perioada de sapte saptamani de Post. Mai corect trebuie spus, de sase saptamani plus una, deoarece saptamana a saptea este cea a Patimilor, un timp pe care il consideram dincolo de Post si de orice stradanie pamanteasca, informeaza romarch.org. Care este sensul Postului si de ce Biserica Ortodoxa tine inca la aceasta pregatire inaintea unei mari sarbatori? Trebuie sa amintim in primul rand ca postul tine de o randuiala a lui Dumnezeu fata de om. Parintii spun ca din rai omul a primit porunca sa posteasca si sa nu manance din pomul cunostintei binelui si raului caci va muri. Porunca tindea sa-l ocroteasca pe om de indepartarea de Dumnezeu care aduce moarte. Sfantul Vasile cel Mare spune: ‘Fiindca n-am postit, am iesit din Rai si am fost izgoniti de acolo. Sa postim ca sa intram iar in Rai’. Incepand cu porunca din rai, continuand cu Moise, Ilie si Daniel proorocii, cu Sf. Ioan Botezatorul si apoi cu insusi Mantuitorul Hristos, postul a fost o randuiala respectata de tot omul care a dorit sa lase deoparte cele materiale pentru a dobandi cele spirituale.

Mantuitorul adreseaza un cuvant care descopera sensul profund al Postului: „Nu numai cu paine va trai omul, ci cu tot cuvantul care iese din gura lui Dumnezeu”. Aceasta descopera faptul ca postul nu inseamna flamanzire prin abtinerea de la bucate, ci hranire cu o altfel de mancare, cea spirituala, care este Cuvantul lui Dumnezeu. Mantuitorul ne spune ca omul nu este constituit din suflet si trup, sufletul dorind cele spirituale, iar trupul pe cele materiale. Ci omul este suflet si trup si cele spirituale pot fi hrana chiar pentru trup.

In post putem experimenta ca trupul nostru se poate hrani si cu alta hrana, nu numai cu paine. Si aceasta pentru ca in urma straduintelor din post, trupul incepe sa se desprinda putin de legaturile cu cele materiale si sa primeasca mai mult cele spirituale. Materia insasi cu care suntem solidari prin trupul nostru incepe sa se spiritualizeze prin lucrarea harului la care se adauga efortul omului de a primi Cuvantul lui Dumnezeu. In post incepem sa intelegem o anumita comuniune ce era stabilita intre om si Dumnezeu inainte de caderea lui Adam, comuniune la care intreaga fiinta a omului, suflet si trup, participa. La fel, incepem sa intelegem comuniunea dintre noi oamenii, in legatura cu comuniunea cu Dumnezeu. Cu cat ne apropiem de Dumnezeu, cu atat ne apropiem si de fratii nostri.

In lumina celor spuse, fiecare perioada a Postului este o incercare pentru orice credincios care doreste sa posteasca. Caci lumea de azi si datoriile noastre fata de ea nu ne lasa sa postim. Incercarea se refera la un anumit echilibru pe care trebuie sa-l aflam in fiecare post intre stradanie si implinirea sarcinilor zilnice. Dar incercarea va aduce bucurie duhovniceasca pentru cel ce va posti si va afla intelesul cuvintelor Mantuitorului privind hranirea cu Cuvantul lui Dumnezeu.

† Nicolae Condrea,

Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din cele doua Americi

Comentarii Facebook


Știri recente