Mesajul Episcopiei Maramuresului si Satmarului la trecerea la cele vesnice a PF Parinte Patriarh Teoctist

Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului, ca si intreaga Biserica Ortodoxa Romana, a imbracat haina de doliu luni, 30 iulie 2007, orele 17.00, cand a incetat din viata Patriarhul Teoctist, in varsta de 92 de ani si care a pastorit Biserica Ortodoxa Romana ca Patriarh vreme de peste doua decenii (din 1986). Ca Ierarh si Patriarh a cunoscut umilintele regimului opresiv comunist si apoi a fost binecuvantat de Dumnezeu sa traiasca bucuria eliberarii poporului roman si a Bisericii sale Ortodoxe.

Rezistenta, prin credinta smerita si slujire jertfelnica in timpul regimului comunist, l-a pregatit pentru vremurile de innoire care s-au petrecut dupa 1989. Biserica noastra si-a innoit si intinerit atat ierarhia, cat si preotimea in ultimii saptesprezece ani in proportie de 75%. Au fost reactivate eparhiile istorice desfiintate in timpul comunismului, printre ele fiind si Eparhia Maramuresului si Satmarului si au fost infiintate eparhii noi, in functie de nevoile sufletesti ale credinciosilor, atat in tara, cat si in strainatate. Au fost infiintate noi facultati de teologie si seminarii teologice. A fost introdusa Religia in scolile de stat. A fost introdusa asistenta religioasa in spitale, penitenciare si armata.

Patriarhul Teoctist este unicul Patriarh care a vizitat Eparhia Maramuresului si Satmarului in patru randuri. Ultima vizita, din septembrie 2003, a fost una istorica. In timpul ei ne-a adus ca oaspete de onoare pe Sanctitatea Sa Petros al VII-lea, Papa si Patriarh al Alexandriei si a toata Africa. Momentul a fost unul aniversar si solemn. Au fost vizitate Catedrala din Sighet, Biserica Ucrainiana si Memorialul, Catedrala din Negresti Oas, precum si Manastirile Rohia, Barsana si Sapanta, iar in 8 septembrie a fost savarsita Sfanta Liturghie in parohia Rozavlea. In 9 septembrie 2003, cand P.S. Justinian implinea 30 de ani de Arhierie, cei doi Patriarhi au Sfintit biserica de la primul nivel al noii Catedrale si a avut loc proclamarea solemna a Canonizarii Sfantului Iosif Marturisitorul din Maramures.

Vesnic recunoscatori fata de dragostea parinteasca a Patriarhului Teoctist fata de Maramureseni si Satmareni, ierarhii, preotii, monahii si cei peste 600.000 de credinciosi din nord-vestul Romaniei, isi pleaca cu recunostinta genunchii inimilor, inaltand fierbinte rugaciune catre Parintele Ceresc sa-i faca odihna cu Patriarhii biblici Avraam, Isaac si Iacob, cu Sfintii Parinti si cu marii Patriarhi ai Bisericii lui Hristos, ca unuia care a fost Patriarhul si Parintele sufletesc al romanilor de pretutindeni.

In Eparhia Maramuresului si Satmarului, in zilele ce urmeaza, se vor trage clopotele in toate bisericile din mediul urban si mediul rural, precum si in manastiri si schituri, in fiecare zi la ora 12.00, timp de cinci minute, pana la depunerea osemintelor Patriarhului in locul de veci. Vesnica sa-i fie odihna si de-a pururea pomenirea!

Justinian,

Episcopul Maramuresului si Satmarului

Justin Sigheteanul,

Arhiereu Vicar

Comentarii Facebook


Știri recente