Mesajul Episcopiei Giurgiului la trecerea la cele vesnice a PF Parinte Patriarh Teoctist

Vestea trecerii la Domnul a Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist ne-a surprins, intristat si indurerat pe noi toti. Am pierdut un Pastor, un Parinte Duhovnicesc, un Model si, mai presus de toate, un Om pe care l-am avut alaturi si la bine, si la rau. Orasul nostru este profund legat de persoana si activitatea Prea Fericirii Sale prin dragostea cu care permanent a ocrotit acest tinut incercat de istorie. In perioada regimului de trista amintire, stradaniile Sale au salvat de la demolare Biserica „Inaltarea Domnului”, monument reprezentativ al orasului Giurgiu, inchinat memoriei eroilor neamului. Cunostea bine realitatile giurgiuvene, de nenumarate ori participase ca rector al Institutului Teologic din Bucuresti la conferintele preotesti din zona, iar interventia sa cu timp si fara timp pe langa autoritatile vremii a facut ca buldozerele sa nu distruga sfantul lacas ce dainuie pana astazi.

Dupa Revolutia din decembrie 1989, Prea Fericirea Sa si-a manifestat aceeasi dragoste si purtare de grija pentru aceste meleaguri, fiind prezent de nenumarate ori in mijlocul nostru, mangaind si sfintind pe toti si pe toate. Pe 23 aprilie 1993, la prima sarbatoare a orasului, Prea Fericitul Parinte Teoctist a fost cel care a pus sub ocrotirea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe vechea urbe de pe malurile Dunarii. De atunci, fiecare an, ziua ocrotitorului orasului a fost insotita de binecuvantarile Prea Fericirii Sale.

In octombrie 1996, Sfantul Sinod aproba, la indemnul Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, infiintarea Seminarului Teologic „Sfantul Ioan Valahul”. Prezent la festivitatile prilejuite de deschiderea oficiala a Scolii, Prea Fericitul le ura tinerilor si profesorilor ca „Bunul Dumnezeu sa binecuvinteze anul scolar, iar Lumina lui Hristos sa patrunda in sufletele vlastarelor noastre”. Iata ca la unsprezece ani de la infiintare, Seminarul nu a incetat sa dea Bisericii tineri vrednici de inalta slujire preoteasca.

Dragostea cu care a imbratisat aceste meleaguri a fost cea care a dus la infiintarea Episcopiei Giurgiului. In ziua de 21 ianuarie 2000, in cadrul intrunirii anuale a Adunarii Arhiepiscopiei Bucurestilor, Prea Fericirea Sa propunea infiintarea unei noi episcopii cu sediul la Giurgiu, aprobata ulterior de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Pe 29 decembrie 2005, se constituia Adunarea Episcopiei Giurgiului, prezidata de Prea Fericirea Sa. La scurta vreme, in data de 5 februarie 2006, Colegiul Electoral Bisericesc a ales primul episcop al Giurgiului, in persoana Prea Sfintitului Parinte Ambrozie Sinaitul – Episcop Vicar Patriarhal si validat a doua zi, pe 6 februarie 2006. Toate aceste stradanii aveau sa se implineasca odata cu intronizarea Prea Sfintitului Parinte Episcop Ambrozie de catre Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, inconjurat de Inaltii Membrii ai Sfantului Sinod, precum si de reprezentanti ai Presedintiei si Guvernului Romaniei si de oficialitatile orasului. Astfel, erau incununate eforturile Prea Fericirii Sale de a vedea pe credinciosii stravechiului tinut al Vlascai pastoriti de un vrednic pastor.

Cuvintele noastre sunt prea sarace pentru a exprima durerea pe care Biserica Ortodoxa Romana o resimte in aceste clipe. Sunt momente in care tacerea este cel mai potrivit mesaj pentru cei din jurul nostru, acea tacere apasatoare care are extraordinara capacitate de a spune mai multe lucruri decat multimea cuvintelor mestesugite. Exista in astfel de situatii ceva interior care ne impiedica sa dam nastere verbului, preferand sa-l pastram acolo, inlauntrul nostru, cu toata forta lui de exprimare. Tacerea poate spune totul si pentru cei ce doresc s-o asculte si pentru cei ce ii sunt ostili, si pentru cei ce se lasa furati de suprafata evenimentelor, si pentru cei cu adevarat marcati de ceea ce se intampla.

Plecarea Prea Fericitului Parinte Patriarh dintre noi este un asemenea moment. Totul s-a petrecut cu decenta si cu discretia cu care totdeauna a stiut sa pastoreasca Biserica, plin de calm si cu constiinta lucrurilor cu adevarat importante.

Dumnezeu sa-L odihnesca!

Biroul de Presa al Episcopiei Giurgiului

Comentarii Facebook


Știri recente