Mesajul de Pasti ‘Urbi et Orbi’, 2006, al papei Benedict al XVI-lea

Dragi frati si surori!

Christus resurrexit! – Hristos a inviat!

Marea Veghe din noaptea aceasta ne-a facut sa retraim evenimentul decisiv si mereu actual al Invierii, mister central al credintei crestine. Nenumarate lumanari pascale au fost aprinse in biserici pentru a simboliza lumina lui Hristos care a luminat si lumineaza omenirea, invingand pentru totdeauna intunericul pacatului si al raului. In aceasta zi rasuna cu putere cuvintele care au uimit femeile care au ajuns in dimineata primei zile dupa sambata la mormantul in care trupul neinsufletit al lui Hristos, dat jos in graba de pe cruce, fusese ingropat. Triste si descurajate din pricina pierderii Invatatorului lor, au gasit rasturnata piatra cea mare si intrand au vazut ca trupul Lui nu mai era acolo. In timp ce stateau acolo nedumerite si dezorientate, doi barbati in haine stralucitoare le-au surprins spunand: ‘De ce-l cautati pe Cel Viu printre cei morti? Nu este aici. A inviat’ (Luca 24,5-6). ‘Non est hic, sed resurrexit’ (Luca 24,6). Din acea dimineata, aceste cuvinte nu inceteaza sa rasune in intreg universul ca veste de bucurie ce strabate secolele neschimbata si, in acelasi timp, incarcata de infinite si mereu noi ecouri, informeaza catholica.ro. ‘Nu este aici… a inviat’. Mesagerii ceresti anunta inainte de toate ca Iisus ‘nu este aici’: Fiul lui Dumnezeu nu a ramas in mormant pentru ca nu putea sa ramana prizonier al mortii (cf. Faptele Apostolilor 2,24) si mormantul nu putea sa il retina pe ‘Cel Viu’ (Apocalipsa 1,18), care este insusi izvorul vietii. La fel ca Iona in pantecele pestelui, tot asa Hristos rastignit a fost inghitit in inima pamantului (cf Matei 12,40) timp de o sambata. A fost intr-adevar ‘o zi solemna acea sambata’, cum scrie evanghelistul Ioan (19,31): cea mai solemna din istorie, pentru ca in ea ‘Stapanul sambetei’ (Matei 12,8) a dus la indeplinire opera creatiei (cf Geneza 2,1-4a), inaltand omul si tot universul la libertatea slavei fiilor lui Dumnezeu (cf Romani 8,21). Odata implinita aceasta opera extraordinara, trupul fara viata a fost strabatut de suflul vital al lui Dumnezeu si, surpand peretii mormantului, a inviat glorios. De aceea ingerii proclama: ‘nu este aici’, nu mai poate fi gasit in mormant. S-a facut pelerin pe pamantul oamenilor, si-a sfarsit drumul la mormant, ca fiecare dintre noi, dar a invins moartea si, in mod absolut nou, printr-un act de pura iubire, a despicat pamantul si l-a deschis larg spre Cer.

Invierea Sa, datorita Botezului care ne ‘incorporeaza’ in El, devine invierea noastra. Prevestise aceasta profetul Iezechiel: ‘Iata, Eu deschid mormintele voastre, va ridic din groapa, o, popor al meu, si va duc in tara lui Israel’ (37,12). Aceste cuvinte profetice capata o valoare deosebita in ziua Pastelui, pentru ca astazi se implineste promisiunea Creatorului; astazi, si in vremea noastra marcata de neliniste si incertitudine, retraim evenimentul Invierii care a schimbat infatisarea vietii noastre, care a schimbat istoria omenirii. De la Hristos inviat asteapta speranta, uneori chiar fara sa-si dea seama, toti cati sunt inca oprimati de lanturile suferintei si ale mortii.

Duhul Celui Inviat sa poarte alinare si siguranta in special in Africa populatiilor din Darfur, care se zbat intr-o dramatica situatie umanitara ce nu mai poate fi sustinuta; celor din regiunea Marilor Lacuri, unde multe plagi sunt inca necicatrizate; diferitelor popoare ale Africii care aspira la reconciliere, dreptate si dezvoltare. In Irak, pentru ca peste tragica violenta care continua fara mila sa secere victime, sa prevaleze, in sfarsit, pacea. Pace urez din inima si celor sunt implicati in conflictul din Tara Sfanta, invitandu-i pe toti la un dialog rabdator si perseverent, care sa inlature obstacolele vechi si noi, evitand tentatiile represaliilor si educand noile generatii la un respect reciproc. Comunitatea internationala, care reafirma dreptul just al Israelului de a exista in pace, sa ajute poporul palestinian sa depaseasca conditiile precare in care traieste si sa isi construiasca viitorul, indreptandu-se spre construirea unui Stat cu adevarat al lor. Duhul celui Inviat sa suscite un innoit dinamism in angajamentul tarilor Americii Latine, pentru ameliorarea conditiile de viata a milioane de cetateni, pentru extirparea execrabilei plagi a rapirilor de persoane si pentru consolidarea institutiile democratice in spirit de armonie si de efectiva solidaritate. In ceea ce priveste crizele internationale legate de experimentele nucleare, sa se ajunga la o solutie onorabila pentru toate partile, prin negocieri serioase si oneste, si sa creasca in responsabilii natiunilor si organizatiilor internationale dorinta de a se ajunge la o convietuire pasnica intre etnii, culturi si religii, care sa indeparteze pericolul terorismului.

Domnul inviat sa faca simtita pretutindeni forta Sa de viata, de pace si de libertate. Tuturor le sunt adresate astazi cuvintele prin care, in dimineata Pastelui, ingerul a asigurat inimile cuprinse de teama ale femeilor: ‘Nu va temeti!… Nu este aici. A inviat’ (Matei 28,5-6). Isus a inviat si ne daruieste pacea; El insusi este pacea. De aceea Biserica repeta cu putere: ‘Hristos a inviat’. Sa nu se teama omenirea celui de-al treilea mileniu sa isi deschida inima catre El. Evanghelia Sa va satisface pe deplin setea de pace si de fericire ce se afla in fiecare inima umana. Hristos acum este viu si paseste cu noi. Imens mister de iubire!

Christus resurrexit, quia Deus caritas est! Alleluia!

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…