Mesajul de felicitare din partea Fratiei Ortodoxe Romane Filiala Iasi

Prea Fericite Parinte Patriarh,

V-a invrednicit Atotputernicul Dumnezeu astazi, 7 februarie 2004, sa aniversati varsta biblica de 89 de ani de viata traita in Dumnezeu, cu Dumnezeu si pentru oameni.

Ati vazut lumina zilei in acea vrednica familie de plugari, dar si crestini ortodocsi din Tocilenii Botosaniului, a lui Gheorghe si Marghioalei Arapasu, a caror icoana o purtati in suflet .

V-ati lasat calauzit de mana lui Dumnezeu din momentul in care ati hotarat sa parasiti casa parinteasca cu binecuvantarea parintilor, fara sa stiti cum se ajunge la manastire. El V-a aratat calea si ati ajuns de la Vorona si Neamt pana la Patriarhie.

Nu ati fost lipsit de incercari si greutati, dar dreapta Domnului V-a ajutat sa le invingeti. Din acest frumos suis din treapta in treapta v-ati imbogatit sufleteste si Dumnezeu V-a oranduit carmuitorul unei vechi si incercate Biserici, calauzind poporul roman dreptcredincios spre mantuire. Pe unde ati fost, ati lasat in urma fapte mari si luminoase si oameni care va respecta mult si va pretuiesc. La Arad, Craiova, in Moldova lui Stefan si mai ales la Iasi stau drept marturie roadele lucrarii sfintitoare, pastorale, misionare si culturale. Ati intrepins ample lucrari de restaurare si punere in valoare a marilor ctitorii voivodale, vetre de cultura si spiritualitate romaneasca .

V-am cunoscut ca Mitropolit al Moldovei si Sucevei, cand m-ati insarcinat cu restaurarea Bisericii Barboi din Iasi. In acea perioada de opresiune si interdictie, ca peste tot si aici v-a calauzit dragostea si jertfelnicia pentru Biserica, credinta si neam care va consacra ca pe un al doilea ctitor al Bisericii Barboi.

Ca Patriarh sunteti unsul lui Dumnezeu pentru noi romanii! Decembrie 1989 a deschis noi perspective tarii si Bisericii noastre Ortodoxe. Ea a fost scoasa din ghetou recapatandu-si demnitatea Ei dintotdeauna. Libertatea si democratia au creat o noua stare de fapt, in care Biserica nu a fost si nu este ocolita de vitregii. Dumnezeu v-a luminat sa fiti pentru noi calauza, echilibru si intarire. Sunteti un promotor al iubirii dintre neamuri si Biserici, culturi si religii si un luptator intelept pentru unitatea Bisericii.

Pentru toate acestea si multe altele, care nu s-au putut arata aici, la acest maret popas aniversar, in numele preotilor din Protopopiatul Iasi I si al laicatului, Fericite Parinte Patriarh, va rog sa primiti felicitari impreuna cu cele mai frumoase urari de sanatate deplina, pace si indelungata inzilire spre binele si folosul Sfintei noastre Biserici si neamului nostru romanesc.

Sa ne traiti intru fericiti si multi ani, Prea Fericite Parinte Patriarh.

Cu adanca smerenie,

Protoiereu Pr. Constantin Andrei Presedintele Fratiei Ortodoxe Romane– Filiala Iasi

Comentarii Facebook


Știri recente