Mesajul de felicitare al presedintelui Romaniei cu prilejul intronizarii PF Parinte Daniel

Prea Fericirea Voastra,

Inalt Prea Sfintiile si Prea Sfintiile Voastre,

Eminente,

Excelentele Voastre,

Doamnelor si domnilor,

Participam astazi la un moment de sarbatoare din viata Bisericii Ortodoxe Romane, un moment al sperantei de implinire si innoire, un moment al responsabilitatii fata de societatea romaneacsa si de istorie.

Prin creativitatea sa, Biserica Ortodoxa a contribuit fundamental la formarea identitatii culturale si spirituale a romanilor, generand, dupa cum spunea un istoric roman, o „civilizatie a binelui comun” si asumand de-a lungul timpului o solidaritate de destin cu natiunea.

Patrimoniul cultural si moral al ortodoxiei romanesti reprezinta o bogatie unanim recunoscuta prin care Romania participa la diversitatea europeana. Consider ca prin experienta dialogului si a cooperarii cu celelalte Biserici si culte in respectul diversitatii si in beneficiul intregii societati, Biserica Ortodoxa Romana are un rol important in constituirea unei identitati crestine receptive si responsabile in familia europeana.

Distinsa adunare,

In Romania, cultele, ca parte a societatii care se bucura de incredere si respect, sunt recunoscute pentru contributia la definirea si dezvoltarea proiectelor bazate pe un spirit comunitar activ.

In acest context, sunt convins ca Biserica Ortodoxa va participa in continuare la dezbaterile publice si la programele care isi propun actiuni concrete de prevenire a saraciei si a coruptiei, afirmand totodata valorile familiei si ale solidaritatii.

Cu totii avem responsabilitatea binelui comun, pe care il putem implini cu sprijinul celor care au menirea de a sustine dimensiunea etica a spatiului public.

Prea Fericirea Voastra,

Libertatea pe care Biserica Ortodoxa Romana a redobandit-o dupa 1989 isi are astazi, prin alegerea intaistatatorului sau, expresia sa deplina.

Cu acest prilej, doresc sa imi exprim increderea in capacitatea intregii Bisericii Ortodoxe de a gasi echilibrul intre virtutile traditiei si deschiderile lumii moderne, de a fi prezenta in societatea noastra prin slujirea semenilor nostri si prin frumusetea creatiilor sale.

Sunt convins ca lucrarea Prea Fericirii Voastre va oferi incredere si speranta in biruinta dreptatii, in puterea adevarului si in respectul fata de celalalt, raspunzand prin responsabilitatile asumate acum, la chemarea pe care v-a adresat-o Biserica, aspiratiilor si vocatiilor existente in comunitatea credinciosilor si in intreaga societate.

La multi ani, Prea Fericirea Voastra!

Presedintele Romaniei,

Traian Basescu

Comentarii Facebook


Știri recente