Mesajul de felicitare al IPS Iosif pentru Patriarhul Moscovei la împlinirea a 1025 de ani de la creștinarea rușilor

În data de 24 iulie 2013, în cadrul festivităților prilejuite de împlinirea a 1025 de ani de la creștinarea rușilor, Întâistătătorii și delegații Bisericilor Ortodoxe Autocefale, prezenți la manifestări, au coliturghisit în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova. După Liturghie s-a săvârșit un Te Deum, iar Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kiril, a adresat un cuvânt pastoral fiilor duhovnicești ai Bisericii Ortodoxe Ruse. A urmat o agapă, la care s-au prezentat mesajele frățești ale Bisericilor Ortodoxe Surori. Delegatul Bisericii Ortodoxe Române la aceste manifestări, ÎPS Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale a adresat Preafericitului Părinte Patriarh Kiril următoarele cuvinte:

Preafericirea Voastră, Preafericite Părinte Chiril, Patriarh al Moscovei și al întregii Rusii,

Înainte de toate, Vă prezint salutul frățesc și felicitările Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României la aniversarea celor 1025 de ani de la încreștinarea Rusiei, prin Sfinții Vladimir și bunica sa Sfânta Olga, Rusie pe care astăzi, din mila și cu purtarea de grija a lui Dumnezeu, o păstoriți.

Odată cu încreștinarea Rusiei Kievene, în teritoriile de Nord Est ale Europei a început o nouă eră, iar poporul rus a reușit nu doar să înțeleagă importanța botezului său, ci să-și împroprieze cu succes, transformând, conform propriului spirit, cultura creștin-ortodoxă.

De-a lungul veacurilor, comuniunea dintre ortodocșii din Țările Române și cei din Rusia, s-a manifestat prin întrajutorare practică, făcută de mari personalități, ale căror nume și astăzi au o rezonanta deosebită de sfințenie în inimile noastre. Ne amintim doar de lucrarea deosebită pe care a făcut-o Sfântul Mitropolit Petru Movilă la Kiev, în condiții deosebit de dificile pentru Ortodoxia din acele ținuturi și vremuri, precum și de Sfântul Paisie Velicicovschi, care a fost găzduit cu căldura duhovniceasca de mănăstirile din Moldova, de unde a început renașterea vieții monahale isihaste atât în Țările Române, cât și în Rusia, marcând întreaga Europa creștină a vremii.

Lucrarea misionară a Bisericii Ruse în mijlocul locuitorilor din ținuturi ca Siberia, America, Japonia sau China a dat roade care se pot vedea și astăzi.

După trecerea prin încercările deosebit de grele ale perioadei comuniste, Biserica Ortodoxă Rusă a renăscut și astăzi vedem anvergura deosebită a lucrării pastoral-misionare a acesteia, atât acasă, cât și în diaspora, bucurându-ne împreună de aceasta reînviere.

Dorim Preafericirii Voastre și tuturor ierarhilor, clericilor și credincioșilor dreptslăvitori ai Bisericii Ortodoxe Ruse, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României și a tuturor fiilor Bisericii Ortodoxe Romane, sănătate, creștere duhovnicească și roade misionare vrednice de moștenitorii duhovnicești ai Sfântului Apostol Andrei, ai Sfinților Chiril și Metodie și ai Sfinților principi Vladimir și bunica sa Olga.

Întru mulți și fericiți ani!

Comentarii Facebook


Știri recente