Mesajul de felicitare al Guvernului Romaniei cu prilejul intronizarii PF Parinte Daniel

Prea Fericirea Voastra Parinte Patriarh Daniel,

Inalt Prea Sfintiile Voastre,

Eminente,

Majestatea Voastra,

Distinsi fosti presedinti ai Romaniei,

Excelentele Voastre,

Doamnelor si domnilor,

Evenimentul de astazi este un prilej de bucurie si o ocazie potrivita pentru a reflecta cu deschidere si temei la misiunea pe care Biserica Ortodoxa Romana a incredintat-o prin intronizarea de astazi Intai Statatorului Sau.

Dincolo de atributele ce tin de indatoririle pastorale, aceasta misiune este marcata de asteptarile din ce in ce mai mari pe care societatea romaneasca le are de la slujitorii Bisericii dar si de noua identitate europeana a Romaniei.

Fara indoiala, framantarile, sperantele, deznadejdile sau noile provocari din viata romanilor se reflecta in mare masura in nevoia de a se raporta la repere stabile, profunde si de incredere. Am convingerea ca Biserica Ortodoxa Romana ofera aceste repere, prin traditia sa si prin rolul spiritual pe care il are in comunitatile de pe intreg cuprinsul tarii si din strainatate.

Ne dorim ca Biserica sa contribuie cu mai mare vigoare la promovarea patrimoniului nostru spiritual si cultural in cadrul familiei europene. Ne dorim ca Biserica Ortodoxa Romana sa poata da marturie Europei cu demnitate despre propria sa Traditie, despre tulburatoarea sa lupta pentru a exista, in ciuda amenintarilor si incercarilor la care a fost supusa.

Prea Fericirea Voastra,

Amintind toate acestea, ne dam mai bine seama ca evenimentul de astazi este o recunoastere binemeritata a lucrarilor de prestigiu si a devotamentului pe care Prea Fericirea Voastra le-a inchinat slujirii Bisericii Ortodoxe Romane si promovarii prestigiului sau in Europa si in lume.

Ca Prim Ministru, am urmarit cu multa admiratie proiectele pe care le-ati dezvoltat in plan social, prin parteneriatele de la nivelul comunitatilor locale, proiecte de asistenta sociala, asezaminte filantropice si medicale. Acestea au dat o noua masura pentru aprecierea lucrarilor indrumate prin slujirea arhiereasca din tara noastra, in special in ultimul deceniu.

Folosesc acest prilej ca sa exprim respectul nostru, al Guvernului Romaniei, pentru munca si devotamentul tuturor slujitorilor Bisericii Ortodoxe Romane care au adus la lumina solidaritatea umana si generozitatea prin proiecte sociale si umanitare dedicate celor nevoiasi.

Este o frumoasa pilda de implicare pe care nu doar Biserica Ortodoxa Romana ci si slujitorii celorlalte culte din Romania o arata cu deschidere frateasca.

Aceste dovezi de solidaritate aduc bucurie si speranta acolo unde, de multe ori, noi, ceilalti, suntem inca datori ca societate sau ca autoritati.

Prea Fericirea Voastra,

Ziua de astazi este o frumoasa sarbatoare dar inseamna inceputul unor imense responsabilitati.

Multi dintre romani se asteapta sa aduceti prin indemn si indrumare masura spiritului crestin al generozitatii, al darniciei cu buna cuviinta, al cumpatarii si echilibrului.

Sa indemnati curajos la contemplarea smereniei crestine in fata celor saraci, a celor defavorizati, a celor suferinzi, a celor ce lupta pentru a reusi in proiectele lor.

Multi dintre romani se asteapta sa dati justa masura implicarii spirituale si culturale a Bisericii in societatea noastra, dincolo de framantarile de zi cu zi.

Sunteti chemat sa dati, alaturi de ceilalti parinti spirituali ce slujesc Biserica, indemnul la armonie, demnitate si respect reciproc.

Sa nu uitam ca toate acestea sunt reperele pe care istoria noastra le-a consemnat neintrerupt de-a lungul secolelor si pe care le dorim intarite mai departe ca romani in marea familie europeana.

Nu in cele din urma, sunteti Cel ales pentru ca, prin cuvantul Prea Fericirii Voastre, misiunea culturala si dialogul Bisericii cu societatea sa continue cu viziune si cu mai mult spor.

Ca parinti, ca cetateni, ne dorim ca acest dialog sa isi deschida mai curajos caile pentru ca tinerii din tara noastra sa descopere si sa inteleaga in numar cat mai mare frumusetea valorilor, profunzimea invataturilor si a tainelor crestine.

Avem deplina incredere ca Veti gasi justa masura, echilibrul si puterea de a aseza temei in toate acestea. In ceea ce ne priveste, Guvernul Romaniei are intreaga deschidere pentru a incuraja reusita acestei inalte misiuni.

Va asiguram Prea Fericirea Voastra, si inalti slujitori ai Bisericii Ortodoxe Romane, de respectul nostru, alaturi de respectul cuvenit reprezentantilor tuturor celorlalte culte din tara noastra.

Va dorim Prea Fericite Parinte Patriarh Daniel o slujire indelungata si binecuvantata, spre binele Bisericii si al tarii.

Calin Popescu Tariceanu,

Primul Ministru al Romaniei

Comentarii Facebook


Știri recente