Mesajul de felicitare al Domnului Konrad RAISER, Secretar General al Consiliului Mondial al Bisericilor

Prietenia mea ecumenică și colegială cu Preafericitul Daniel datează din timpul în care amândoi eram tineri membri ai conducerii Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB). După plecarea Prof. Nikos Nissiotis, a fost numit lector ortodox la Institutul Ecumenic din Bossey. În calitate de Secretar General Adjunct al CMB, am fost rugat să fiu persoană de legătură între Secretariatul General, conducerea de la Geneva și echipa de la Institutul Bossey. Astfel, am stabilit relații care mergeau dincolo de preocupările legate de activitatea de la Geneva sau Bossey, dezvoltându-se în schimburi personale de opinii cu privire la vocațiile noastre teologice și spirituale. Înainte de a se alătura conducerii de la CMB, Preafericirea Sa a petrecut un timp în Germania, unde și-a completat formația universitară; astfel, a cunoscut direct mediul bisericesc și teologic din care proveneam eu. Aceste schimburi de vederi au devenit deosebit de intense în timpul pregătirii Adunării CMB de la Vancouver, din 1983, care a avut ca temă: „Iisus Hristos – Viața lumii„. Îmi amintesc cu recunoștință prețioasa sa contribuție la discutarea temei Adunării într-o scurtă introducere meditativă la Icoana Sfintei Treimi a lui Andrei Rubliov, având ca titlu „Dumnezeul Treimic: cel mai profund izvor de viață„.

Curând după această Adunare, s-a reîntors în România, unde a fost hirotonit ieromonah și ulterior episcop și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. După aceasta, am părăsit și eu conducerea de la CMB pentru a mă întoarce în țara mea și a prelua catedra de teologie sistematică și ecumenică de la Facultatea de Teologie Protestantă a Universității din Bochum. În toți acești ani, am aflat că Preafericirea Sa a înființat la Iași, pe când era Mitropolit, un Centru de întâlniri și conferințe ecumenice, care nu numai că a început să fie de folos în regiunea respectivă, dar a și atras grupuri ecumenice vizitatoare din alte țări și Biserici din Europa. A introdus, de asemenea, formarea ecumenică în programul de învățământ al Facultății de Teologie din Iași, readucând astfel în Biserica sa teme de reflecție teologică ce deveniseră importante pentru Preafericirea Sa în perioada petrecută în Germania și la CMB.

Ne-am întâlnit din nou la Adunarea CMB de la Canberra, din 1991, unde amândoi eram delegați ai Bisericilor noastre. La Canberra a fost ales membru al Comitetelor Central și Executiv ale CMB, iar în anul următor eu am fost ales Secretar General al CMB. Una dintre primele întruniri ale Comitetului Executiv al CMB sub conducerea mea ca Secretar General a avut loc la București, în septembrie 1991, la invitația regretatului Patriarh Teoctist și a Bisericii Ortodoxe Române. După întrunire, Preafericitul Daniel, pe atunci mitropolit, i-a primit pe membrii Comitetului Executiv și ai conducerii pentru o vizită de două zile la Iași și în Moldova, prezentându-ne marile tezaure ale acestei regiuni și eforturile de stimulare a spiritului ecumenic în rândurile credincioșilor, în special al studenților. Această vizită mi-a produs o profundă impresie.

În contextul acestei cunoașteri personale și al aprecierii angajamentului său ecumenic, m-am bucurat de alegerea sa ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, ca urmaș al Patriarhului Teoctist. Într-o perioadă în care CMB a făcut serioase eforturi de a-și întări relațiile cu Bisericile Ortodoxe membre și participarea acestora la viața Consiliului, este important și încurajator să te poți baza pe ierarhi ortodocși ca Preafericitul Daniel, care cunoaște și sprijină activitatea CMB și a altor organizații ecumenice, cum ar fi Conferința Bisericilor Europene, datorită experienței directe și a convingerii personale.

Cea de a 60-a aniversare a sa îmi oferă ocazia de a-mi exprima urările pentru păstorirea îndelungată a Bisericii Ortodoxe Române și să mă rog ca Dumnezeu să-i binecuvânteze slujirea: fie ca Preafericirea Sa să-și poată sluji poporul și mișcarea ecumenică mulți ani de aici înainte!

Konrad RAISER

Secretar General al Consiliului Mondial al Bisericilor

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…