Mesajul de felicitare al cardinalului Christoph Schönborn cu prilejul intronizarii PF Parinte Daniel

Prea Fericirea Voastra,

Iubit si venerat frate in Hristos,

Biserica Romano-Catolica din Austria se bucura impreuna cu Biserica Ortodoxa Romana de alegerea Voastra ca pastor si patriarh. Domnul aseaza pe umerii Vostri aceasta mareata misiune intr-un moment istoric. Aderarea Romaniei a imbogatit Uniunea Europeana cu o tara mare si frumoasa, care poarta pecetea unei culturi crestine. Ea ofera numeroase posibilitati de dezvoltare acestei tari si intareste in mod remarcabil crestinii din Europa. Intr-adevar, multe nadejdi se leaga de aceasta infaptuire.

Bucuria pe care o resimtim pentru intronizarea Voastra este cu atat mai intensa cu cat ea vine sa se adauge bunelor si indelungatelor relatii dintre Bisericile noastre, la care si Prea Fericirea Voastra ati avut o contributie substantiala prin angajamentele cu Fundatia PRO ORIENTE. Intr-adevar, predecesorul meu, Cardinalul Franz König, a fost primul cardinal al Bisericii Romano-Catolice care a vizitat Romania in 1967, si ca urmare, in 1968, Patriarhul Iustinian a venit sa ne viziteze la Viena. Ospitalitatea ecumenica, numeroasele schimburi de studenti si de profesori, precum si conferintele teologice comune au imbunatatit si au consolidat dupa aceea relatiile dintre Bisericile noastre.

In Austria, aceasta buna intelegere ecumenica s-a manifestat prin ajutorul si sprijinul foarte concret oferit Bisericii Ortodoxe Romane de cele doua mitropolii ale Bisericii Romano-Catolice – de la Viena si Salzburg. La Viena, ca Arhiepiscopie, am putut face sa inainteze edificarea noii biserici romanesti in mod direct, printr-o contributie financiara importanta. Astfel, cea mai mare parohie romaneasca din Austria si parohul sau, parintele dr. Nicolae Dura, au gasit la Viena un nou camin duhovnicesc. Construirea unei biserici ortodoxe romanesti de lemn la Salzburg este acum unul din exemplele cele mai recente pentru aceasta intelegere ecumenica la nivel practic. Inaltarea acestei biserici a devenit posibila prin dreptul de constructie gratuit garantat de Benedictinii de la Manastirea ‘St. Peter’, precum si prin finantarea integrala de catre Fundatia Propter Homines (Vaduz-Liechtenstein), al carei vicepresedinte, Dr. Hans Katschthaler, este in acelasi timp si presedintele sectiunii PRO ORIENTE de la Salzburg. Intr-adevar, Arhiepiscopia de Salzburg si indeosebi intaistatatorul sau, Arhiepiscopul Dr. Alois Kothgasser, si-au aratat sprijinul deosebit fata de acest proiect. Astfel, crestinii bisericii romano-catolice din Salzburg si parohia ortodoxa romana, cu parohul sau, parintele dr. Dumitru Viezuianu, convietuiesc intr-un mod exceptional.

Cu prilejul intronizarii Voastre ca patriarh al tuturor crestinilor ortodocsi din Romania, va felicit din toata inima. Fie ca Domnul sa Va binecuvanteze ravna. Inca o data, Va incredintez de rugaciunile mele cordiale.

Intru dragostea lui Hristos, Va dau sarutarea pacii,

Eminenta Sa Cardinalul Christoph Schönborn,

Arhiepiscopul Vienei

Comentarii Facebook


Știri recente