Mesajul de condoleanțe al Preafericitul Părinte Patriarh Daniel adresat familiei regretatului Academician Constantin Ciopraga

Familiei regretatului Academician

CONSTANTIN CIOPRAGA

Îndurerată familie,

Întristată adunare,

Am aflat cu multă durere în suflet de trecerea la cele veșnice a distinsului Academician Constantin Ciopraga, personalitate de seamă a culturii noastre, venerabil scriitor, istoric și critic literar.

Născut și format în ținutul Iașilor regretatul Academician Constantin Ciopraga și-a dedicat întreaga viață culturii și literaturii, fiind cunoscut ca un prestigios istoric al literaturii române, eseist de înaltă clasă, personalitate marcantă a comunității literare românești.

Amintirile despre atmosfera Iașului cultural, cât și despre unele personalități prestigioase din perioada interbelică, ce au contribuit la formarea sa profesională, se regăsesc în „Caietele privitorului tăcut”.

Experiența brutală a războiului, încercările grave ale frontului și ale unei lungi captivități s-au materializat în experiențe capitale – transfigurate literar apoi în romanul „Nisipul”.

Bogata activitate scriitoricească a fost dublată de vocația, la fel de creatoare, a omului de catedră, a profesorului erudit și iubitor, care a știut să facă din rutina procesului cotidian un act de perpetuă noutate și tinerețe.

Dorim să omagiem bogata activitate a regretatului Academician Constantin Ciopraga care se reflectă în zeci de cărți, în mii de articole, cronici și studii, în monografii despre mari scriitori români, în cărți despre literatură și comentarii despre poezie, în preocuparea permanentă pentru fenomenul literar românesc.

Verticalitatea sa morală, competența sa științifică și spiritualitatea sa creștină au făcut din el o coloană de lumină a culturii și literaturii române din Moldova, un chip luminos al culturii noastre naționale, o pildă de intelectual creștin ortodox iubitor de Biserică și Neam.

Rugăm pe Hristos Domnul Cel înviat din morți să odihnească sufletul său împreună cu drepții, să mângâie familia îndoliată și pe toți cei care azi sunt întristați de această plecare dintre noi a regretatului Academician Constantin Ciopraga.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe pentru familie și sentimente de profundă prețuire pentru memoria sa, din partea Patriarhiei Române,

†DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…