Mesajul de condoleanțe al Patriarhului României la slujba înmormântării presbiterei Dr. Ana Cornelia Achimescu

La trecerea la cele veșnice a Doamnei Dr. Ana Cornelia Achimescu, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a adresat un mesaj de condoleanțe familiei îndoliate a Preacucernicului Părinte Profesor Univ. Dr. Nicolae Achimescu. Mesajul a fost citit de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patrirahal, la slujba înmormântării oficiată la Mănăstirea Cernica. În continuare, redăm conținutul mesajului de condoleanțe:

Familiei Preacucernicului Părinte

Profesor NICOLAE ACHIMESCU

Îndoliată familie,

Întristată adunare,

Cu profundă durere creștinească am aflat vestea trecerii la cele veșnice, după o grea suferință, a Doamnei Ana Cornelia Achimescu, soție devotată, mamă jertfelnică și fiică evlavioasă a Bisericii noastre.

Iubită de cei din jur și de familia sa, Doamna Ana Cornelia Achimescu reprezintă pentru cei care au cunoscut-o și iubit-o modelul de „soție și mamă creștină”, care și-a dedicat întreaga viață familiei sale, având conștiința profundă a datoriei împlinite.

Cu mare dragoste față de Dumnezeu și de valorile familiei creștine, Doamna Ana Cornelia Achimescu a înțeles că familia este un sprijin deosebit pentru preot în activitatea pastorală, asumându-și astfel dificultățile vocației familiei preoțești și urmând soțul acolo unde Biserica l-a chemat la slujire: mai întâi la Seminarul Teologic din Caransebeș (1986-1991), la Facultatea de Teologie din Iași (1993-2008), iar în ultimii ani la Facultatea de Teologie din București. Ea a fost martorul și ajutorul lucrării pedagogice și scriitoricești a părintelui profesor Nicolae Achimescu, precum și a tuturor realizărilor familiei sale.

De asemenea, Doamna Ana Cornelia Achimescu și-a dedicat viața profesiei, fiind un medic apreciat, cu o disponibilitate extraordinară de a ajuta pe cei aflați în suferință. Profesia sa de medic a fost dublată de o spiritualitate creștină, fiind în același timp un medic competent și un prieten bun al pacienților săi.

Încercată de o suferință grea, ea a dat dovadă de o mare credință și de nădejdea trăirii veșnice în Împărăția lui Dumnezeu.

Familia, prietenii și apropiații ei trăiesc astăzi această pierdere ca o durere profundă care nu poate fi alinată decât prin rugăciune și prin comemorare pioasă și recunoscătoare pentru ceea ce Doamna Cornelia Achimescu a dăruit de-a lungul întregii sale vieți.

În aceste momente de întristare și doliu ne aducem aminte de îndemnul Sfântului Apostol Pavel care zice: „Nu vă întristați ca cei care nu au nădejde; pentru că de credem că Iisus a murit și a înviat, tot așa (credem) că Dumnezeu, pe cei adormiți întru Iisus, îi va aduce împreună cu El” (I Tesaloniceni 4, 13-14).

Dincolo de vremelnicia acestei vieți, cei care au trăit în credință pe pământ au posibilitatea să se întâlnească în Împărăția lui Dumnezeu, într-o veșnică comuniune de iubire, în lumina cea neapusă a Preasfintei Treimi.

În aceste momente grele pentru întreaga familie și pentru cei care au cunoscut-o și prețuit-o, Vă încredințăm de întreaga noastră compasiune.

Ne rugăm Milostivului Dumnezeu să odihnească sufletul ei împreună cu drepții întru Împărăția Cerurilor, iar pe cei îndoliați să îi întărească întru nădejdea Învierii celei de obște și a iubirii milostive a Mântuitorului nostru Iisus Hristos Cel răstignit și înviat.

Veșnica ei pomenire din neam în neam!

Cu părintești binecuvântări și condoleanțe pentru familia îndoliată,

†D A N I E L

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente