Mesajul de compasiune al IPS Parinte Mitropolit Daniel adresat familiei Candea

Indurerata familie,

Am primit cu tristete vestea trecerii la vesnicie a profesorului si academicianului Virgil Candea, om de mare cultura si de o profunda constiinta crestin ortodoxa.

Prin opera sa bogata si temeinica de istoric al culturii, de teolog si filosof, si prin activitatea sa de profesor universitar, a avut o contributie importanta in privinta evaluarii patrimoniului spiritual romanesc in contextul culturii europene si mondiale. Lucrarile sale, care au ca teme de cercetare umanismul romanesc din Evul Mediu, prezentele culturale romanesti la Muntele Athos sau in Orientul Apropiat, studierea izvoarelor despre romani in colectiile din strainatate au deschis noi cai de cunoastere si de aprofundare a unui tezaur care arata demnitatea noastra de popor crestin in simfonia culturii si spiritualitatii universale.

Academicianul Virgil Candea a iubit Biserica si a slujit-o cu darurile pe care le-a primit de la Dumnezeu. A consacrat numeroase lucrari spiritualitatii isihaste si scrierilor filocalice, unele dintre acestea fiind publicate in revista ‘Teologie si Viata’ sau in volume editate de Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

La ceasul mutarii catre vesnicie a academicianului Virgil Candea, rugam pe Hristos-Domnul sa rasplateasca acestui vrednic fiu al Bisericii ostenelile carturaresti, credinta si iubirea sa pentru sfintenie, si sa-l aseze in lumina cea neinserata, acolo unde nu este durere, nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfarsit.

Daniel,

Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

Comentarii Facebook


Știri recente