Mesajul Conferintei Episcopilor Ortodocsi Canonici din America la Duminica Ortodoxiei

Clerului si credinciosilor sfintelor Biserici Ortodoxe din cele doua Americi,

Iubiti frati si surori in Hristos,

In aceasta prima duminica a Postului Mare, noi, Ierarhii Conferintei Episcopilor Ortodocsi Canonici din cele doua Americi, va salutam in pacea si dragostea Domnului. Am inceput impreuna calatoria Postului cu o saptamana de rugaciune, post si slujire, cautand sa ne intarim credinta si sa ne reinnoim devotamentul catre Dumnezeu si voia Lui. Astazi se incheie prima saptamana a Postului cu celebrarea Duminicii Ortodoxiei, care este comemorarea biruintei adevaratei credinte prin restaurarea cultului sfintelor icoane in anul 843, informeaza romarch.org.

In aceasta zi auzim din nou proclamatia celor care au semnat decretul celui de-al 7-lea Sinod Ecumenic din 787: „Aceasta este credinta Apostolilor, aceasta este credinta ortodocsilor, aceasta este credinta care temeluieste intreaga lume”. Prin aceasta declaratie, episcopii au afirmat caracterul apostolic al credintei. De ce este atat de important ca aceasta credinta sa fie legata de Apostolii Domnului? De ce noi, ca si crestini ortodocsi, continuam sa afirmam caracterul ei apostolic? Cum definim si intelegem natura acestei legaturi dintre viata noastra spirituala si credinta acestor sfinti care au raspuns chemarii Imparatiei, i-au urmat lui Hristos in slujire si marturie, si au intemeiat Biserica prin marturisirea dragostei Lui?

Mai intai, stim din Sf. Scriptura caci credinta Apostolilor a fost cea in Hristos si in descoperirea in El a vointei dumnezeiesti si a lucrarii Sfintei Treimi. In ziua Cincizecimii, Sf. Apostol Petru a spus: „Dumnezeu l-a facut pe acest Iisus, pe care voi l-ati rastignit, Domn si Hristos” (Fapte 2, 36). Catre acest Domn si Hristos, Sfintii Apostoli au aratat prin predica, invatatura si vindecare. Ei stiau ca El este izvorul vietii si credinta in El este calea mantuirii. Sf. Apostol si Evanghelist Ioan scria: „In El era viata si viata era lumina oamenilor” (Ioan 1, 4). Ei au cunoscut si puterea Lui de a ne ajuta sa biruim pacatul si sa traim in comuniune cu Dumnezeu. „Nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine; si viata mea de acum, in trup, o traiesc in credinta in Fiul lui Dumnezeu, Care m-a iubit si S-a dat pe Sine insusi pentru mine”, scria Sf. Apostol Pavel (Galateni 2, 20).

In al doilea rand, credinta Apostolilor era evanghelica si filantropica. Plini de puterea Duhului Sfant, ei au devenit martori ai lui Hristos in intreaga lume (Fapte 1, 8). Ei l-au vestit pe Hristos cel rastignit si inviat, si chiar amenintati cu inchisoare si moarte ei au afirmat: „Nu putem sa nu vorbim despre lucrurile pe care le-am vazut si le-am auzit”. (Fapte 4, 20). Pe langa propovaduirea Evangheliei, Sf. Apostoli au dovedit adevarul acestei propovaduiri prin puterea vindecarii si purtarii de grija a celor in nevoi. Ei i-au calauzit pe primii crestini in ce priveste dragostea crestina, in special fata de vaduve, orfani, saraci si, prin vindecari minunate in numele lui Iisus Hristos, ei au aratat mila mantuitoare a lui Dumnezeu.

In al treilea rand, credinta Apostolilor a fost cea care ne-a schimbat viata. Viata fiecarui ucenic al lui Hristos a fost transformata radical prin intalnirea Fiului lui Dumnezeu. Oameni simpli, obisnuiti, au devenit campioni ai credintei. Auzind chemarea la slujire, Sf. Apostoli s-au jertfit pentru Cruce si si-au oferit viata pentru ca altii sa poata auzi si crede in Evanghelia Imparatiei. Astfel, propriile lor vieti au fost transformate spre sfintenie, au primit darul intelepciunii si au fost primiti de Domnul intr-o binecuvantata si vesnica comuniune de viata si iubire.

Aceasta este credinta Apostolilor. Aceasta este credinta crestinilor ortodocsi, urmasii spirituali directi ai acelor sfinti care ne ofera exemplul si mijlocesc pentru noi toti. Aceasta este credinta pe care am mostenit-o in dragoste si adevar, dar trebuie sa fie si credinta pe care o traim. Daca marturisim credinta noastra ca aceea a Apostolilor, atunci trebuie sa credem mai presus de orice in Hristos si in mantuirea adusa de El. Credinta noastra trebuie sa fie vazuta printr-o constanta marturisire a harului lui Dumnezeu si prin fapte de milostenie, astfel ca nevoile spirituale si materiale ale semenilor sa fie implinite si acestia sa cunoasca puterea Evangheliei. Si mai important este faptul de a intelege ca aceasta originara si apostolica credinta ne va schimba viata. Domnul ne cheama „din intuneric la lumina Lui cea minunata ca sa devenim poporul lui Dumnezeu” (I Petru 2, 9).

Acum, cand praznuim Duminica Ortodoxiei, cand continuam aceasta perioada binecuvantata a Sf. Post catre Inviere, sa ne propunem sa pastram aceasta minunata mostenire a Sf. Apostoli si sa o lasam sa ne conduca la o mai adanca comuniune cu Iisus Hristos si o mai mare intelegere a vietii si a credintei. Sa cautam, de asemenea, mijlocirea Sf. Apostoli si a tuturor sfintilor. Ei au parcurs aceasta calatorie inaintea noastra si prin viata si rugaciunea lor ne cheama sa ne pastram mintea si inima in Iisus Hristos, Domnul si Mantuitorul nostru.

Cu parintesti binecuvantari si dragoste in Hristos,

† Arhiepiscop Demetrios, presedinte – Arhiepiscopia Ortodoxa Greaca din America;

† Mitropolit Philip, vicepresedinte – Arhiepiscopia Antiohiana Crestin Ortodoxa din America de Nord;

† Mitropolit Christopher, secretar – Biserica Ortodoxa Sarba din SUA si Canada;

† Mitropolit Nicholas de Amissos – Episcopia Americana Carpato-Ruseasca din SUA;

† Mitropolit Herman – Biserica Ortodoxa in America;

† Arhiepiscop Nicolae – Arhiepiscopia Ortodoxa Romana in America si Canada;

† Mitropolit Joseph – Biserica Ortodoxa Rasariteana Bulgara;

† Mitropolit Constantin – Biserica Ortodoxa Ucrainiana in SUA;

† Episcop Ilia de Philomelion – Episcopia Ortodoxa Albaneza din America.

Comentarii Facebook


Știri recente

Când începe Postul Paștelui 2022

În 2022, Postul Mare va începe luni, 7 martie. Numit în vechime Quadragesima, adică Patruzecime, acest post este o pregătire duhovnicească pentru Praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ce va avea loc în data de…