Mesajul Bisericii Ortodoxe Romane la Intrunirea Mondiala a Liderilor Religiosi

In zilele de 3-5 iulie a.c., la Moscova se desfasoara Intrunirea Mondiala a Liderilor Religiosi, organizata de catre Consiliul Interreligios al Federatiei Ruse, Consiliul Interreligios al Comunitatii Statelor Independentei si Patriarhia Moscovei, informeaza Biroul de Presa al Patriarhiei Romane. Pe agenda de lucru a reuniunii la care participa lideri religiosi din intreaga lume – reprezentanti ai Bisericii crestine, islamului, iudaismului, budismului, taoismului si hinduismului – se afla teme referitoare la rolul religiei in societatea de astazi, educatia si formarea morala a tineretului, sprijinirea valorilor familiei, vietii si egalitatii dintre barbati si femei, respectul traditiilor religioase, responsabilitatea fata de creatie, moralitatea in economie, rolul mass-media, dialogul dintre comunitatile religioase, politicieni, societate si organizatiile internationale, caile de combatere a terorismului si extremisnului etc. In cadrul sesiunii de astazi, 4 iulie, PF Parinte Patriarh Teoctist a adresat participantilor urmatorul mesaj din partea Bisericii Ortodoxe Romane:

Sanctitatea Voastra, Alexei al II-lea al Moscovei si a toata Rusia,

Distinsi participanti la Intrunirea Mondiala a Liderilor Religiosi,

In primul rand, adresam multumirile noastre Sanctitatii Voastre si celorlalti organizatori ai ‘Intrunirii Mondiale a liderilor religiosi’ pentru invitatia pe care ati binevoit sa ne-o trimiteti de a participa la lucrarile acestei intruniri importante. Apreciem in mod deosebit alegerea Moscovei ca loc de desfasurare a intrunirii noastre deoarece, prin pozitia sa geografica si vocatia oamenilor din aceste tinuturi, actualul teritoriu al Federatiei Ruse a constituit, de-a lungul intregii sale istorii, o adevarata rascruce de drumuri pentru multe credinte religioase, in timp ce religia poporului rus, Ortodoxia, s-a dovedit dintotdeauna ‘topos’ spiritual deosebit de prielnic dialogului constructiv inter-cultural si schimbului de valori autentice create de catre diferite popoare.

Intrunirea Mondiala a liderilor religiosi prezinta o mare importanta in lumea contemporana prin aceea ca pentru oamenii de credinta de pretutindeni ea constituie implinirea unei sacre datorii de constiinta si chiar a unui imperativ moral.

In ciuda progreselor remarcabile din domeniul economiei, vietii materiale si cunoasterii stiintifice a lumii ce ne inconjoara, omenirea de astazi intampina probleme greu de rezolvat. Combaterea terorismului sub diferite forme si a fanatismului de orice fel, convietuirea pasnica intre popoare si evitarea conflictelor militare si a conflictelor intre civilizatii, salvgaldarea demnitatii si a sacralitatii persoanei umane, lupta impotriva rasismului sunt doar cateva dintre provocarile lumii in care traim cu totii. La acestea se adauga si alte plagi morale, precum traficul de carne vie, drogurile, somajul si coruptia, decalajul economic dintre tarile bogate si cele sarace si prapastia tot mai adanca dintre grupurile inavutite si populatii intregi care, in multe parti ale planetei noastre, traiesc in neajunsuri si mizerie. Prin toate acestea este afectata in primul rand, unitatea si armonia umanitatii ca microcosmos iar, mai apoi, integritatea intregii creatii, ca macrocosmos.

La o analiza mai atenta se poate constata ca la originea acestora se afla atitudini formulate si adoptate la nivel de grup si individual, in virtutea anumitor convingeri si conceptii despre lume si viata. Astfel, se deduce ca, in esenta lor, problemele mentionate sunt in primul rand de natura spirituala. De aceea, consideram ca pentru solutionarea lor este absolut necesar aportul tuturor religiilor si a viziunii asupra realitatii inconjuratoare.

In acest sens, noi, liderii diferitelor religii, prin insasi intalnirea de fata dovedim ca impartasim cele mai inalte valori create de om sub inspiratie divina si sa asezam la temeliile vietii sociale principii comune. Unitatea nostra se sprijina pe doi piloni adanc infipti in constiinta intregii umanitati, concretizati si exprimati in certitudinea ca ‘cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea mainilor Lui o vesteste taria’ (Psalm 18, 1) si toti oamenii, indiferent de religie, din fire implinesc cele ale Legii divine, avand legea inscrisa in inimile lor (cf. Romani 2, 14-15).

In spiritul acestei unitati, se cuvine ca omul contemporan sa constientizeze faptul ca existenta sa poate si trebuie sa fie orientata in sensul respectului reciproc, al coexistentei pasnice si armonioase si al intr-ajutorarii. Demn de subliniat este ca religiile ofera si mijloace pentru realizarea acestui deziderat. Suntem incredintati ca, prin intalnirea noastra, glasul miliardelor de credinciosi pe care ii reprezentam se va face tot mai auzit si urmat. Astfel, omenirea intreaga va putea pasi cu mai multa convingere, fermitate si sorti de izbanda pe calea solutionarii globale a gravelor probleme cu care este confruntata si pe calea progresului ei spiritual.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…