Mesajul arhiepiscopului de Canterbury la cea de-a XXX-a Intalnire Ecumenica a Tinerilor

Draga frate Alois si prieteni ai Comunitatii din Taizé,

Dragi frati si surori intru Hristos,

Acum cativa ani am dat peste aceste cuvinte ale tinerei intelectuale evreice, Etty Hillesum, ucisa la Auschwitz in 1943, la varsta de douazeci si sapte de ani. Pe cand se confrunta cu posibilitatea deportarii si a mortii, ea scria ca simtea ca rolul ei era de a „marturisi ca Dumnezeu traia” in circumstantele teribile care o inconjurau. Ea trebuia sa traiasca intr-un mod prin care sa convinga oamenii ca Dumnezeu era real, chiar si in mediul plin de oroare si nebunie din epoca nazista.

Aceste cuvinte ma urmaresc in continuare, deoarece ele ne ofera una dintre cele mai autentice si exigente definitii ale credintei in epoca moderna, informeaza taize.fr. A avea credinta inseamna a vrea sa traiesti astfel incat sa arati ca Dumnezeu este viu. Iar aceasta semnifica a trai astfel incat sa arati ca exista mai multe posibilitati decat cele pe care lumea le recunoaste: posibilitatea iertarii, posibilitatea reconcilierii, a sperantei, posibilitatea uitarii sinelui si de a se lasa absorbit de nevoile celuilalt…

Sezonul Craciunului ne aduce aminte ca Dumnezeu a creat o posibilitate complet noua prin venirea lui Iisus pe pamant: posibilitatea ca oamenii sa traiasca atat de intens intimitatea cu Dumnezeu prin prietenia lor cu Iisus, incat sa ajunga sa imparta cate ceva din propria libertate. Cand va intalniti si va rugati si vorbiti, fie ca posibilitatile vietilor voastre sa se deschida deplin astfel incat sa incepeti sa vedeti cum, chiar si in circumstantele cele mai obisnuite, sa puteti sa traiti astfel incat sa aratati ca Dumnezeu este viu si ca lumea este cu mult mai mult decat ne-am putea imagina.

Va doresc fericire si binecuvantare atunci cand veti sarbatori impreuna reinnoirea sperantei si a permanentei vietii lui Dumnezeu in mijlocul nostru.

Dr. Rowan Williams,

Arhiepiscop de Canterbury

Comentarii Facebook


Știri recente