Mesajul adresat PS Epifanie din partea PF Teoctist, Patriarhul BOR, la implinirea celor 25 de ani de arhierie la Buzau

Prea Sfintite Parinte Epifanie,

Imi este deosebit de placut ca, la implinirea unui sfert de veac de rodnica lucrare arhiereasca in de Dumnezeu pazita si de veche traditie religios culturala, Episcopie a Buzaului, sa va adresez un cuvant bun, atat de urari pentru o rodnica si indelungata pastorire, cat si de lauda si indemn pentru a continua pe aceeasi cale de lumina.

Manifest aceste sentimente deoarece va cunosc aproape din anii noviciatului in manastire, ai pasirii pe calea formarii intelectuale si duhovnicesti, in scolile noastre teologice unde ati manifestat ravna si pasiune la invatatura si trairea in duh paisian, apoi, mai departe, si in scoli straine, iar mai apoi, in misiuni administrativ – bisericesti si, mai recent, din intreaga lucrare arhiereasca, in primul rand, ca vicar al vrednicului de pomenire arhiepiscop „ad personam”, Antim Nica, avand ascultarea si sediul la Tomisul vaduvit multa vreme de scaun episcopal, unde, prin pricepere si daruire ati facut din acest centru de sorginte crestin – apostolica un spatiu de intensa lucrare duhovniceasca ce avea sa-l duca la ceea ce este acum, Arhiepiscopia Tomisului. O asemenea lucrare si multe altele v-au legitimat si Sfantul Sinod v-a ales in demnitatea de mare raspundere ca intaistatator al Episcopiei Buzaului cu convingerea ca veti merge pe urmele inaintasilor: Luca de Cipru, Mitrofan Carturarul, Chesarie intemeietorul de scoli sau Antonie cel neobosit in ale gandirii si scrierii teologice. si, intr-adevar, asteptarile s-au adeverit pentru ca, atat timpul, cat si priceperea Prea Sfintiei Voastre au confirmat ca alegerea a fost bine facuta, iar realizarile au fost notabile. Am avut prilejul ca la implinirea varstei de 70 de ani sa consemnez aceste rezultate in volumul omagial ce a fost dedicat atat etapei din viata Prea Sfintiei Voastre, cat si aspecte privind dezvoltarea Episcopiei Buzaului in deceniile din urma. Acum avem, insa, bucuria sa constatam ca lucrurile nu au stat pe loc, nu v-ati multumit cu ceea ce s-a infaptuit pana atunci, iar in pragul aniversarii a trei sferturi de veac de viata si a 25 de ani de pastorire la Buzau, ne surprindeti cu noi si laudabile realizari prin amenajarea unui nou muzeu eclesiastic in spatiul generos oferit de cladirea ce pana de curand s-a ilustrat ca valoroasa scoala de teologie, Seminarul teologic din Buzau, ce acum a revenit in vechea locatie.

Iata de ce ne bucuram la acest moment, ce poate fi numit dubla aniversare si o noua realizare, nu atat pentru perioadele de timp la care ne referim, cat mai ales pentru succesele obtinute. Totodata, ne exprimam insa si speranta ca, precum vigoarea tineretii, intru inceputuri, a determinat puterea de munca si stradaniile notabile, tot asa, si de acum inainte, intelepciunea senectutii va sti sa aiba aceleasi rezultate.

Cu aceste sentimente de dragoste si pretuire pe care le indrept catre Prea Sfintia Voastra tin sa amintesc si faptul ca, orice aniversare legata de Episcopia Buzaului, fie de intemeiere, de evenimente din istoria ei sau de comemorarea unor personalitati de seama din trecutul ei, ne este aproape de suflet. Episcopia Buzaului fiind una din nestematele componente ale Mitropoliei Munteniei si Dobrogei, chiar daca alte Centre eparhiale din Mitropolie au un rang mai inalt, de Arhiepiscopie, putem spune ca in profetia lui Miheia ca si tu Buzaule, nicicum nu esti mai mic intre Eparhiile noastre.

Si multumindu-va pentru poftirea de a participa la inaugurarea muzeului despre care faceti vorbire, exprimam regretul ca din cauza programului prestabilit la Patriarhie nu putem participa, si incredintam Prea Sfintitului Vincentiu, Vicar Patriarhal, placuta misiune de a va imbratisa in numele Nostru si de a va inmana acest mesaj.

Cu frateasca intru Hristos imbratisare,

2 Iulie 2007,

La Praznicul Sfantului Voievod Stefan cel Mare, Resedinta Patriarhala, Bucuresti.

+ TEOCTIST,

Arhiepiscop al Bucurestilor,

Mitropolit al Munteniei si Dobrogei,

Loctiitor al Scaunului Cezareei Capadociei

si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Comentarii Facebook


Știri recente