In cadrul campaniei Patriarhiei Romane – NICI UN LICEU FARA DUMNEZEU! – pentru sustinerea predarii Religiei si in liceu, prezentam mai jos cateva din miile de mesaje primite prin posta electronica pe adresele [email protected] si [email protected]:
1. “Sunt foarte mirata de proiectul de scoatere a Religiei dintre materiile de studiu din liceu. Aceasta masura, ca si aceea de a obliga parintii sa trimita copiii la gradinita de la varsta de trei ani, imi amintesc de groaznicii ‘ani cincizeci’. Cred ca astfel de legi ingradesc libertatea persoanei si nu respecta cultura si traditia romaneasca. Ele sunt preluate cu intarziere si fara discernamant din legislatia altor tari, unde si-au dovedit efectul nociv prin cresterea delincventei in randul tinerilor, care ajung sa comita tot felul de crime. La varsta la care se simte acut nevoia unor repere morale, tinerii sunt lipsiti de sprijinul religiei crestine, oferindu-li-se in schimb tot felul de idei insuficient experimentate, care ii fac sa ajunga sa-si omoare colegii si profesorii sau sa devina victime ale drogurilor si prostitutiei. Cred ca am ajuns ‘pe mana copiilor nostri’ si nu stiu daca se mai poate schimba ceva in bine. Sa dea Dumnezeu sa poata fi schimbat proiectul de lege a invatamantului si, astfel, prin predarea Religiei in scoala generala si liceu sa ne putem creste copiii intr-o atmosfera morala, mai omeneasca. Doamne ajuta!“ (Cristina Grama, inginer, Bucuresti)
2. “Sustin predarea in continuare a religiei la liceu argumentand cã s-au fãcut destule experimente pe elevi si profesori de religie. Ca unul ce am predat aceastã disciplinã pe parcursul tuturor acestor schimbãri stiu ce inseamnã termenul ‘facultativ’ inteles ca motiv de refuz al disciplinei pentru directorii necredinciosi, pentru elevii indisciplinati sau lenesi sau pentru pãrintii vanitosi si inconstienti. De asemenea, compãtimesc pe profesorii care s-au chinuit in facultãti, pe cei care au depus atatea eforturi chinuitoare pentru crearea unor cabinete de religie, pe elevii buni crestini care suferã pentru lipsa unor cunostinte specifice, pe profesorii care si-au uitat menirea de a cãuta binele copiilor si atitudinea de intelegere pentru colegii de breaslã. Un profesor de religie, fãrã sprijinul unui sistem de prezentã si notare mãcar la nivelul celui prezent, devine un baby-sitter. Nu se poate imbunãtãti sistemul tãindu-l de la rãdãcinã“. (Marian Duta)
3. ‘Nu vreau liceu fara Dumnezeu’ este o sintagma foarte potrivita pentru aceasta minunata mobilizare pentru pastrarea religiei in scoala romaneasca. Daca in plan parlamentar va fi aprobata scoaterea religiei din liceu, nu ne mai ramane decat sa ne mobilizam la nivel national si sa cerem organizarea unui referendum. Sunt sigur ca raspunsul va fi un DA in fata Domnului, pentru ca raspundem cu totii in fata Lui pentru mantuirea neamului nostru. Asa sa ne ajute Domnul nostru Iisus Hristos! Doamne ajuta!“ (Ioan Dordea)
4. “Orele de religie trebuie sa existe si in programa de la liceu. Sunt o persoana care a avut de suferit de pe urma faptului ca pe vremea comunismului religia nu era predata in scoli. Am ratacit toata viata din aceasta cauza si, cand l-am reintalnit pe Dumnezeu, mi-am dat seama cat am pierdut. Trebuie sa fie Lumina in sufletele copiilor nostrii. Nu-i lasati in intuneric, cu atat mai mult cu cat vremea adolescentei este o perioada plina de ispite“. (Emilia Stelian)
5. “Va scriu speriata de gandul ca s-a ajuns si la noi, in afara, la situatia de a se propune eliminarea claselor de religie in liceu. Am aproape 20 de ani, locuiesc de doi ani si ceva in Spania cu familia, si va ascult prin internet. Am aflat de aceasta idee, idee care mi se pare absurda si foarte periculoasa. Din toti prietenii pe care ii am aici, doar o fata crede in Dumnezeu, in felul ei, dar nu este de acord cu institutia si ierarhia bisericeasca catolica. As vrea sa va mai spun ca atunci cand am ajuns prima data aici, stiam ca spaniolii sunt un popor catolic, dar mare mi-a fost mirarea cand am vazut ca marea majoritate sunt atei. Am vorbit si mai vorbesc uneori cu prietenii mei spanioli despre religie, nu prea ma inteleg, uneori li se pare ca le spun lucruri ciudate, dar imi respecta credinta si opiniile. Cateodata imi mai spun, mai mult in gluma decat in serios, sa ma rog pentru ei ca sa li se indeplineasca vreo dorinta. De ce s-a ajuns la situatia asta? Raspunsul e foarte simplu: religia in scoala nu este obligatorie, de la clasa I pana la clasa a 12-a. Nu stiu de cat timp este in vigoare legea aceasta, dar sunt foarte, foarte putini cei care mai fac religia. De asta eu nu pot sa ma simt la fel ca acasa in viata de zi cu zi si mai ales de sarbatori. Chiar si asa, in general sunt oameni cu suflet mare aici, doar ca mie mi se pare ca vietii lor le lipseste ceva, le lipseste esentialul, credinta. Cum bine am auzit pe cineva spunand la radio, din pacate s-a ajuns la o interpretare gresita a libertatii, iar acum, cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, suntem in pericol de a pierde putin cate putin valori si obiceiuri, din tendinta sau dorinta de a deveni mai cosmopoliti sau mai moderni. Acest lucru se poate realiza si fara a pierde caracterul esential al poporului nostru, care si asa a avut si are in continuare un destin zbuciumat. Tare mi-e teama ca aceasta idee ”mareata” s-a nascut din incercarea de fi in pas cu Occidentul, de a demonstra ca se poate schimba ceva in tara, dar schimbarile trebuie sa inceapa cu alte domenii, poate chiar de la cei care au propus-o. Dar, ce pot face eu de aici, de departe?!… Doar sa-mi spun parerea si sa ma rog ca Dumnezeu sa nu permita sa se mearga mai departe. Noi, tinerii, avem nevoie de religie la fel ca toata lumea si poate chiar un pic mai mult. Sper din tot sufletul ca tineretul din Romania sa stie sa aprecieze si sa pastreze bogatia spirituala cat mai mult timp si sa nu se ajunga la goliciunea sufleteasca pe care o intalnesc aici in fiecare zi.“ (Crina Balaban)
6. Dragusin Isabela, clasa a X-a E: “Da, as fi afectata (de scoaterea religiei din licee n.r.), pentru ca religia este singura modalitate prin care se mai poate ,,planta’’ putina bunatate, respect fata de cei din jur si chiar fata de propria persoana. Pentru mine, lipsa religiei in scoala este asemenea privarii de apa sau de paine. Cum fara acestea doua nu se poate trai, nici fara linistea sufleteasca sau fara rugaciunea spusa macar o data pe saptamana impreuna cu colegii nu se poate.“
7. Gistea Doru, clasa a IX-a D: “Consider ca cei care au hotarat introducerea ei in invatamantul liceal au considerat-o de mare importanta. Religia exista pentru ca oamenii sa nu isi piarda speranta. Religia trebuie sa ramana! Cei care sustin ca ar trebui invatata la biserica ar trebui sa stie ca biserica este locul unde punem in practica ceea ce am invatat la scoala.“
8. Jianu Catalin, clasa a IX-a H: “Da, ma afecteaza, pentru ca religia este o cale catre cunoastere, in plus nu ne mai aflam intr-un stat opresiv sau dictatorial. Fiecare trebuie sa poata decide ceea ce crede ca este bun pentru el.“
9. “Sunt arhitect si cadru didactic la Universitatea de Arhitectura ‘Ion Mincu’ din Bucuresti. Este aberant sa se discute caracterul optional al unui lucru in sine obligatoriu. Optionala este conduita personala a fiecaruia dintre noi, odata ce am luat cunostinta – temeinica – de lucrurile despre care vorbim sau pe care, mai ales, le traim. Evacuarea religiei din scoala echivaleaza cu desfiintarea scolii, pentru ca religia este scoala. Restul disciplinelor inseamna, in cazul cel mai fericit, cunoastere. Probabil nu ar trebui sa ne mire ca s-a ajuns aici. Faptul ca se pune problema scoaterii religiei din scoala nu face decat sa confirme criza severa in care ne aflam – o criza a scolii, careia am reusit sa ii distrugem orice autoritate si, direct legata de aceasta, o criza a credintei, a noastra, a celor ce ne numim crestini.“ (Ana-Maria GOILAV)
10. “Ca mame va multumim din suflet ca insistati asupra singurului lucru bun care s-a infaptuit dupa revolutie: libertatea religiei, deci libertatea de a-L cunoaste pe DUMNEZEU CEL ADEVARAT SI ATOTPUTERNIC. Nimic nu este la fel de important in viata acesta vremelnica si pentru acest lucru noi, mamele, avem nevoie de acest ajutor care sa intareasca educatia de acasa. De multe ori noi, cei de acasa, suferim din lipsa acestei cunoasteri care ne-a fost ingradita de regimul comunist. Ne dorim ca aceasta materie sa fie cunoscuta de copiii nostri, deci ne dorim ca Evangheliile si CUVANTUL LUI DUMNEZEU sa patrunda in sufletele nestiutore ale copiilor si sa-i lumineze de cunostinta CELUI PREAINALT.“ (Vali Rusu)
11. “Sunt pentru ora de religie, mai ales in liceu, ‘varsta marilor intrebari’. (George Cocosila)
12. “Doresc sa-mi exprim sustinerea ferma pentru mentinerea religiei ca disciplina de studiu in programa scolara la liceu. Sprijin astfel campania Patriarhiei Romane ‘Nu vrem liceu fara Dumnezeu!’. Consider esential rolul formativ al predarii acestei materii, la o varsta cand elevii se confrunta cu intrebari fundamentale in evolutia lor intelectuala si sufleteasca. Apreciez ca extrem de benefic efectul acestei discipline in educatia morala si formarea de caractere, prin furnizarea de repere etice si comportamentale, pentru modelarea unei personalitati complete si armonioase pe plan spiritual, profesional, familial si social. Eliminarea ei din trunchiul comun de studiu, in contextul unei culturi globale secularizate, al promovarii relativismului moral si axiologic, ar avea consecinte nefaste, nu numai la nivel personal, ci si asupra intregului tesut social. Scoaterea din curriculum a acestei discipline prin noua lege a invatamantului, in numele unei pretinse emancipari, al unui iluzoriu umanism laic, ar reprezenta in opinia mea un act arbitrar si nejustificat, o negare cinica si fortata a valorilor autentice si perene in numele Nimicului de sorginte nietzscheana. Mai mult, el ar fi un gest ne-european, in conditiile in care in numeroase tari europene religia figureaza in sistemul de invatamant public, si tinand seama de rolul esential al traditiei crestine in istoria intregii culturi si civilizatii romane si europene.“ (Andrei Dirlau)
13. “Este nevoie sã ne exprimam in mod clar dorinta ca in scoli sã se invete adevãrul, astfel incat societatea noastrã sã isi pãstreze in continuare acea caracteristica ce a fost suport pentru romani in cele mai dificile momente personale sau nationale, si anume: credinta in Dumnezeu. Din pãcate, in societatea romaneasca se observã aplicarea constantã a unor lovituri gradate de cãtre „liberii cugetãtori”, Bisericii Ortodoxe Romane si celorlalte culte. Multi dintre ei omit insã cã scoala, cu implicatiile ei fundamentale, are obligatia de a oferi alternative de echilibru si stabilitate generatiei viitoare. Totodatã, trebuie sã constientizãm si sã recunoastem cã romanul s-a nãscut crestin, cã Ortodoxia face parte din fiinta acestui neam. In acest context consider cã religia e singura disciplina care are resursele necesare si poate forma generatia viitoare in spiritul integritãtii morale si al responsabilitãtii sociale, al pãstrãrii valorilor traditionale, culturale si FIINTIALE ale acestui popor. „Religia transforma poporul intr-o masa de oameni culti”… Oare sa nu mai avem nevoie de ajutor?!“ (drd. Diana Iuliana Barbu)
14. “Doamne ajuta! Numele meu este Roxana PREDOIU si am varsta de 33 ani. Nu am ramas deloc surprinsa cand am auzit de aceasta ‘minunata’ initiativa a celor care ne conduc, avand in vedere vremurile pe care le traim. Dupa campania de scoatere a icoanelor din scoli trebuia sa vina o alta nenorocire. Asta ne confirma incao data faptul ca suntem condusi de oameni FARA Dumnezeu. Este STRIGATOR LA CER ca traim intr-o ignoranta fantastica si voita. Si stiti ce e trist, e faptul ca ne luptam constient cu Dumnezeu, iar atunci cand se abate asupra noastra mania LUI incepem sa ne punem tot felul de intrebari de genul: De ce mi se intampla mie aceasta nenorocire? Dar ce-am facut?… si altele. In situatia in care va ingadui Dumnezeu sa se intample aceasta lucrare necurata, stiti care va fi urmatorul pas: vor scoate religia ca materie din ciclul gimnazial. Dupa care o vor scoate si din ciclul primar… si uite asa au scos de tot religia din scoala… In concluzie, e clar ca este lucrarea diavolului, avand in vedere ca este vorba strict de scoaterea religiei ca materie de studiu. Celelalte materii sunt ok, nu deranjeaza pe nimeni… Ce sa zic, sa va dea Dumnezeu putere si intelepciune sa mergeti mai departe cu aceasta campanie ‘NU vrem liceu fara Dumnezeu’ si sa ne tina Dumnezeu si Maica Domunului MINTEA SANATOASA. Toate cele bune!“ (Roxana Predoiu)
15. “Sustin pe deplin initiativa Patriarhiei Romane privind predarea Religiei in scoli, ca o necesitate spirituala nationala, nu numai ca o reparatie morala pentru anii in care ateii ni L-au furat pe Dumnezeu din suflet, ci si ca o asigurare pentru generatiile viitoare a unei posibile mantuiri si a unei cine in ceruri alaturi de sfinti. Cu toata responsabilitatea,“ (Dumitru Manolache, ziarist la cotidianul ‘Gardianul’)
16. “Fara religie nu exista credinta, fara credinta echilibrul sufletesc dispare, iar omul isi pierde coordonatele. NU VREM LICEU FARA DUMNEZEU!“ (Florin Dracea, sales manager)
17. “In aceasta lume din ce in ce mai secularizata, in aceste vremuri in care copiii cresc fara parinti, adolescentii au nevoie mai mult ca oricand de Dumnezeu. Disciplina religie are rolul de a reda liceenilor increderea in viata, de a le raspunde la multe dintre intrebarile specifice varstei.“ (Ciprian Biuciuc, economist)