Memorialul curajului românesc în Cehia

Biserica românească ridicată de Patriarhia Română în orașul ceh Most, în cinstea celor peste 60.000 de ostași români care s-au jertfit pentru eliberarea Cehoslovaciei de invazia nazistă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost sfințită ieri, 9 octombrie, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preafericitul Părinte Mitropolit Krystoph al Cehiei și Slovaciei, Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.

Sfințirea acestui lăcaș de cult, cu valoare de simbol pentru neamul românesc, a constituit punctul central al vizitei Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Cehia și, totodată, împlinirea testamentului moral moștenit de la patriarhul Teoctist, care și-a dorit ridicarea unei biserici în micul oraș minier Most, în memoria eroilor noștri datorită cărora România a fost luată în considerare la încheierea Tratatului de Pace din 9 mai 1945. Deși primii pași pentru împlinirea acestui deziderat s-au făcut acum șase ani, abia anul trecut s-a reușit finalizarea bisericii, care a fost lucrată în lemn de meșterii maramureșeni din Bârsana și amplasată în frumosul parc dendrologic din apropierea orașului Most. Întrucât cei peste 60.000 de ostași români s-au jertfit pentru eliberarea Cehoslovaciei de sub ocupația hitleristă, la acest proiect au aderat cu entuziasm, încă de la început, Arhiepiscopia Ortodoxă de Praga, dar și reprezantanți ai autorităților de stat, centrale și locale cehe. Din acest motiv, sfințirea noii biserici a fost un moment semnificativ, care a consfințit comuniunea dintre cele două Biserici și cooperarea dintre poporul ceh și cel român.

Evenimentul a adunat, în jurul noii biserici, pe românii stabiliți în diferite părți ale Cehiei, dar și locuitori ai orașului Most, care au primit acest moment cu bucurie, percepându-l ca pe o reparație morală mult-așteptată pentru lăcașurile de cult dărâmate cu sălbăticie în timpul regimului comunist. Potrivit mărturiilor localnicilor, biserica românească de aici va umple acest gol din sufletul lor, care au trăit timp de mulți ani suferința de a nu avea nici un lăcaș de rugăciune în zonă. Singura biserică salvată din calea buldozerelor comuniste, datorită importanței și vechimii sale istorice, a rămas din păcate cu statut doar de monument istoric, destinat turiștilor.

Două popoare unite în rugăciune

La primele ore ale dimineții, cei patru arhierei au târnosit noua biserică ce va purta hramul ‘Înălțarea Domnului’ și ‘Sfântul Mare Mucenic Valentin din Durostorum’. După slujba de sfințire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române și Preafericitul Părinte Mitropolit Krystoph al Cehiei și Slovaciei au săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurați de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi din România, Cehia și Slovacia, în prezența mai multor reprezentanți ai Statului român, ai Ambasadei Române la Praga, ai Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și ai autorităților locale din orașul Most. Răspunsurile la strană au fost date de Corul ‘Tronos’ al Patriarhiei Române.

În cuvântul de învățătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat legătura dintre pericopa evanghelică despre învierea fiului văduvei din Nain, care s-a citit la Sfânta Liturghie, și pomenirea celor adormiți, referindu-se în mod special la pomenirea eroilor, ca filon pe care s-a clădit noua biserică din Most. ‘Această biserică este și un memorial al celor care au căzut pe câmpurile de luptă pentru eliberarea Cehiei și Slovaciei. Când urmașii celor care au fost eroi aici aud că cineva se roagă pentru ei, rugăciunea noastră devine mângâiere, consolare, manifestare a iubirii noastre frățești față de oameni pe care nu i-am cunoscut personal, dar care se află în iubirea lui Hristos pentru că s-au jertfit pentru libertate și pentru demnitate’, a spus Patriarhul Daniel.

Patriarhul României i-a dăruit Preafericitului Părinte Krystoph un set de engolpioane, un set de monede cu patriarhii României, un baston arhieresc cu mânerul lucrat în argint filigranat și un set de veșminte arhierești. Pentru implicarea deosebită în demersurile de înființare a așezământului bisericesc de la Most, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul a primit de la Patriarhul nostru un engolpion, iar părintele Cristian Popescu a primit o cruce de iconom stavrofor. Pentru a marca acest moment istoric din viața Bisericii Ținuturilor Cehiei și Slovaciei, Preafericitul Krystoph i-a conferit Patriarhului Daniel Ordinul ‘Sfinții Chiril și Metodiu’, cea mai înaltă distincție bisericească cehă, care a fost instituită acum 60 de ani și s-a oferit de-a lungul timpului doar întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe autocefale. Preafericitul Krystoph i-a mulțumit Patriarhului Daniel pentru eforturile pe care le-a depus pentru ridicarea primei biserici închinate eroilor eliberatori ai Cehiei: ‘Ceea ce putem face noi pentru cei care ne-au eliberat țara cu prețul vieții lor este să ne rugăm pentru ei în mod special și să avem grijă ca memoria lor să rămână mereu vie în acest popor. Până acum nu am avut un loc special pentru această rugăciune. Am construit mai multe monumente în amintirea lor, dar până acum nici o biserică. Aceasta este prima biserică în care ne vom ruga pentru eliberatorii țării noastre’, a spus Preafericitul Krystoph.

O troiță ce va mărturisi peste veacuri curajul eroilor români

La finalul Sfintei Liturghii, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’ a urmat slujba de sfințire a troiței închinate eroilor români care s-au jertfit pentru eliberarea ținuturilor Cehiei și Slovaciei de sub ocupația nazistă. Lista cu numele acestora semnată de Întâistătătorii celor două Biserici a fost introdusă într-un tub metalic, ce a fost așezat în soclul troiței. Oficialitățile prezente au depus coroane de flori, în acordurile imnului ‘Pui de lei’. Tot în memoria eroilor noștri, eleva Cătălina Alexa a recitat o poezie scrisă de un soldat român de pe frontul de luptă adresată mamei și iubitei sale. Sărbătoarea s-a încheiat cu rugăciunea ‘Tatăl nostru’, rostită în limba cehă de Preafericitul Krystoph.

În cadrul ceremoniei de inaugurare a monumentului au rostit alocuțiuni și Vlastimil Vozka, primarul orașului Most, Pavla Bendova, reprezentantul Ministerului Culturii din Cehia, și Eugen Tomac, secretar de stat pentru Departamentul Românilor de Pretutindeni. Gen. lt. Ion Oprișor, secretar CSAT în cadrul Administrației Prezidențiale, a citit mesajul președintelui României, Traian Băsescu, care a transmis omagiile pentru cei care și-au jertfit prezentul ca noi să avem un viitor, subliniind în același timp faptul că ‘sfințirea acestui lăcaș de cult a fost rodul strădaniei acelora care consideră că istoria militară reprezintă o pagină importantă din marea carte a istoriei naționale și universale. Rămânem profund impresionați de faptul că ostașii români care s-au jertfit pe meleagurile străine nu sunt dați uitării și, de aceea, apreciem în mod deosebit această cooperare între autoritățile locale din Cehia și Bisericile Ortodoxe surori.’

Referindu-se la biserica ce tocmai a fost sfințită, Daniela Gîtman, ambasadorul României la Praga, a spus că este ‘prima construcție românească în stil maramureșean din Republica Cehă, un lăcas unic și original, ridicat cu multă dragoste de meșteșugarii maramureșeni, dar și o dovadă tangibilă a legăturilor istorice dintre români și cehi. Eu cred că este o mărturie-testament pentru generațiile viitoare, privind trăinicia relațiilor de prietenie dintre țările noastre. Vedeți, istoria nu este doar un dar, ci și o sarcină pentru om. Avem astăzi ocazia să ne amintim despre aspirațiile noastre comune pentru libertate și despre sacrificiile ostașilor cehi și români pentru îndeplinirea idealurilor naționale’.

Agapa ce a urmat a oferit participanților la eveniment posibilitatea de a viziona expoziția de tablouri pictate pe mătase de către pictorul moldovean Teodor Buzu și de a audia un program folcloric oferit de câțiva copii din România.

Expresie a spiritualității românești în centrul Europei

Biserica va funcționa ca așezământ monahal și va fi destinată comunității de credincioși ortodocși români, prezenți într-un număr destul de însemnat în această țară. Slujbele în limba română vor fi săvârșite în această biserică de către părintele Cristian Popescu.

Construirea lăcașului de cult este gândită și ca un punct de pornire pentru promovarea spiritualității și a arhitecturii tradiționale românești în Cehia. Din această perspectivă, sfințirea așezământului ortodox din Most rămâne o mărturie vie a spiritului de jertfelnicie a poporului român și, în același timp, o expresie a spiritualității românești în centrul Europei. Având în vedere poziționarea geografică a orașului Most, în apropierea graniței cu Germania și nu departe de Praga, în jurul său vor putea fi dezvoltate și activități culturale menite să prezinte turiștilor de pretutindeni specificul spiritualității, istoriei și culturii române în context european.

O candelă aprinsă la Most pentru eliberatorii Cehoslovaciei

Inițiativa construirii unui lăcaș de cult românesc închinat celor peste 60.000 de ostași români căzuți la datorie, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a aparținut fostului ambasador al României la Praga, Gheorghe Tinca. În anul 2005, Excelența Sa a propus acest proiect atât Preafericitului Krystoph, Arhiepiscopul de Praga, cât și vrednicului de amintire patriarh Teoctist. La început, au fost implicate în proiect atât Ministerul Afacerilor Externe, cât și Ministerul Apărării Naționale, ambele salutând inițiativa, fără însă a continua demersurile. Între timp, ambasadorul Gheorghe Tinca s-a retras din activitatea diplomatică, iar la cele două ministere s-au tot schimbat miniștrii și șefii de Stat-Major ai Forțelor Armate, astfel încât proiectul construirii bisericii din Most a fost neglijat. Patriarhia Română însă, în cooperare cu Biserica Ortodoxă din Cehia, conștientizând însemnătatea prezenței unei biserici românești în Cehia, a întreprins toate demersurile necesare pentru concretizarea proiectului. Un prim pas a fost făcut de Primăria orașului Most, care a oferit Arhiepiscopiei de Praga, cu prețul simbolic de coroană cehă, suprafața de 1.500 mp, în vederea amplasării bisericii de lemn. Al doilea moment l-a constituit slujba de sfințire a pietrei de temelie, oficiată de cei doi Întâistătători, preafericitul Teoctist și Preafericitul Krystoph, în prezența autorităților de stat cehe, centrale și locale și a reprezentanților Ambasadei României la Praga, în data de 14 iulie 2007. După întronizarea noului Patriarh al României, Preafericitul Părinte Daniel, pe agenda proiectelor prioritare se afla și realizarea bisericii de lemn pentru Cehia. În urma demersurilor întreprinse de către Preafericirea Sa, Departamentul Românilor de Pretutindeni, prin bunăvoința secretarului de stat Eugen Tomac, a sprijinit Patriarhia Română cu suma de 40.000 de euro, reprezentând prețul prelucrării și amplasării la fața locului a bisericii de lemn, ce fusese comandată în anul 2009 unei echipe de meșteri lemnari din Valea Izei și Bârsana, aflați sub îndrumarea preotului Ioan Pop. Pregătirea și prelucrarea lemnului s-au încheiat în vara anului 2010, când meșterii maramureșeni, deplasându-se în Cehia, au asamblat părțile componente ale bisericii pe fundația pregătită din vreme de către Primăria din Most. După câteva săptămâni de muncă, a fost ridicată frumoasa biserică românească în stil maramureșean de 27 m înălțime, după care au început lucrările de pregătire pentru momentul sfințirii. La înfrumusețarea bisericii, o contribuție deosebită a avut și Nicolae Dedulea, președintele Asociației Românilor din Cehia.

(Articol apărut sub semnătura lui Gheorghe Popa, Redactor ‘Ziarul Lumina’ și publicat în Ediția Națională din 10 octombrie 2011 a cotidianului ‘Ziarul Lumina’)

Comentarii Facebook


Știri recente