„Memorandum” formulat la Toplița de către Adunarea Forumului Civic al Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș

Adunarea Forumului Civic al Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș a adoptat astăzi, 20 martie, la Toplița un „Memorandum” în care solicită luarea unor măsuri concrete împotriva acțiunilor separatiste ale unora dintre liderii maghiari, dar și asigurarea respectării statutului limbii române ca limbă oficială și anchetarea cazurilor de discriminare la care sunt supuși românii.

În documentul menționat, citit de președintele Forumului, Ioan Solomon, românii din cele trei județe solicită Parlamentului României, Președinției, Guvernului, precum și întregii societăți românești, mass-media, societății civile, „să ia atitudine și să-și exprime, public și neechivoc, o poziție tranșantă referitor la acțiunile care atentează fățiș la unitatea și suveranitatea statului și națiunii române și la existența noastră pe aceste locuri”.

Lucrările Forumului au fost deschise și prezidate de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei, în calitate de președinte de onoare al Forumului Civic al Românilor din cele trei județe, informează Radio TRINITAS.

Înaltpreasfinția Sa a transmis etnicilor maghiari un mesaj de conviețuire pașnică, dar a vorbit și de îngrijorarea românilor din zonă față de încercările liderilor maghiari de obținere a autonomiei teritoriale: „Am putut să expunem importantele și presantele probleme ale Comunității românești din zonă. S-a citit și un ‘Memorandum’ unde s-au făcut cererile și solicitările cuvenite către Președinție, Guvern și Parlament ca să acorde o atenție deosebită acestei zone pentru rezolvarea problemelor curente, deoarece dacă ele se acutizează atunci se poate ajunge la conflicte interetnice. Sperăm că atât parlamentarii, cât și europarlamentarii care au participat la acest moment să tragă fiecare concluziile și să acționeze într-o asemenea manieră încât aici să putem trăi și conviețui în pace, în bună înțelegere cu cei de etnie maghiară, pentru că acesta este singurul drum viabil, durabil și cel care Îi place și lui Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu iubește acolo unde este pace, acolo unde este înțelegere. Acolo este și Dumnezeu”.

La lucrările Adunării Forumului Civic al Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș au participat peste o mie de persoane.

De asemenea, 50 de organizații ale românilor din întreaga lume au transmis mesaje de susținere pentru românii din cele trei județe.

Comentarii Facebook


Știri recente