Membrii Federatiei Internationale ‘Crucea Albastra’, la Sibiu

Lucrările Adunării Generale a Federației Internaționale „Crucea Albastră” (FICA), organizate la Sibiu în perioada 8-12 octombrie au culminat ieri, 11 octombrie, cu o conferință publică. Reprezentații organizațiilor din cele 42 de țări membre și-au prezentat munca în cadrul unui târg de proiecte, au ascultat mesajele conducerii și au vizitat centrele organizației din România.

Federația reunește 42 de organizații naționale independente, puse sub egida Crucii Albastre și implicate atât în lupta împotriva dependențelor de alcool și de droguri, cât și în prevenția consumului de astfel de substanțe. Majoritatea organizațiilor naționale implică bisericile din țara respectivă într-o astfel de lucrare misionară și de aceea spiritul ecumenic este vizibil și pus în aplicare în cadrul acestor comunități.

Peste 100 de reprezentanți ai organizațiilor „Crucea Albastră” din țările membre s-au aflat la Sibiu, unde au elaborate proiect și strategii în domeniul prevenției și s-au familiarizat cu așa-numita „Alchool Policy”, strategia de intervenție a FICA la nivel politic pentru a reduce urmările sociale negative ale abuzului și dependenței de alcool.

Conferința publică de ieri, 11 octombrie, a adunat și reprezentanți ai autorităților locale, intelectuali, clerici și oamenii implicați în activitățile organizației din România. Prezidul a fost format din președintele FICA, Geir Gunderson, președintele organizației din România, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, secretarul general FICA, Anne Babb și secretarul delegat Anthony Kazosi. În sală au fost prezenți Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, prefectul județului Sibiu, Ovidiu Sitterli, conducerea centrelor de la Șura Mică și Șelimbăr, precum și alți mulți invitați.

„Solidari cu cei care suferă”

În cuvântul de salut, președintele Geir Gunderson a sintetizat în câteva cuvinte misiunea și motiveția celor care lucrează în centrele Crucii Albastre.

„Dorim să fim solidari cu cei care suferă din cauza abuzului de alcool și substanțe stupefiante. Cu ajutorul lui Dumnezeu am reușit să fim fideli acestui crez, aproape 150 de ani, de când Crucea Albastră fost fondată de un pastor elvețian, din Geneva. Acest slujitor al Domnului a descoperit că cei care suferă de această dependență sunt marginalizați de societate și chiar de Biserică. A descoperit acest lucru cu inima, cu mintea și a insuflat posterității solidaritatea cu aceștia”, a spus Geri Gunderson.

În cuvântul său, părintelui Constantin Necula a mulțumit organizatorilor pentru alegerea Sibiului ca oraș gazdă al adunării, a prezentat invitații de seamă și a evidențiat structura ecumenică a organizației din România, un real success al colaborării dintre Biserica Ortodoxă Română și cea Evanghelică Luterană.

Mesajul de binecuvântare al Înalt Preasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului a fost transmis de PS Episcop Andrei Făgărășanul. „Suntem conștienți că această lucrare socială și pastorală deopotrivă, nu poate aduce rezultate optime decât dacă este realizată în colaborare inter-profesională, prin solidaritate umană, prin coeziune sufletească și mai ales prin comuniunea tuturor în rugăciune către Dumnezeu, Izvorul sănătății și al vieții noastre”, a transmis IPS Laurențiu.

Prima parte a conferinței s-a încheiat cu mesajul secretarului general Anne Babb, după care a avut loc un târg de proiecte, prilej pentru delegații organizațiilor de a-și prezenta interactiv activitatea în țara respectivă.

În după-amiaza zilei, oaspeții de la Sibiu au vizitat cele două centre pe care le deține Crucea Albastră din România. În Așezământul „Nazaret” din Șura mică, amenajat în fosta casă parohială evanghelică și în „Insula Speranței” din Șelimbăr, ambele în apropiere de Sibiu, invitații au făcut cunoștință cu personalul și cu beneficiarii și au aflat mai multe despre modul în care persoanele cu dependențe de alcool și stupefiante sunt ajutate să depășească aceste încercări din vieților lor. La centrul de la Șura Mică a avut loc și un moment festiv la sediul nou, ridicat cu ajutorul FICA și aflat în prag de finalizare.

La adunarea de la Sibiu, în ultima zi, vor avea loc și alegeri pentru postul de președinte al FICA, pentru cele de vice-președinte și secretar general, dar și pentru membrii din comitetele rețelei de organizații, după cum ne informează mitropolia-ardealului.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente