Membrii Academiei Internaționale de Științe Religioase, întruniți la Palatul Patriarhiei

Lucrările Colocviului Academiei Internaționale de Științe Religioase s-au încheiat sâmbătă, 28 august, la Palatul Patriarhiei. Ultima prelegere a fost susținută de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, informează Ziarul Lumina.

Timp de trei zile, în perioada 26-28 august, peste 20 de profesori de teologie și cercetători în domeniul științelor religioase din întreaga lume au participat la o serie de comunicări științifice, cu tema „Cuvântul lui Dumnezeu”. Evenimentul, găzduit de Patriarhia Română, a fost organizat de Academia Internațională de Științe Religioase și a avut ca scop stabilirea de contacte între teologi de naționalități și tradiții creștine diferite, precum și a unui cadru academic de dialog teologic.

Au fost susținute 12 prelegeri, în care s-a subliniat actualitatea hristologiei și importanța ei pentru dialogul interreligios și interconfesional. Reuniunea s-a încheiat cu prelegerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel: „Cuvântul lui Dumnezeu, transmis prin mijloacele de comunicare în masă”, prin care Întâistătătorul Bisericii noastre a accentuat rolul și importanța mijloacelor media în transmiterea cuvântului evanghelic. „Predicarea Cuvântului lui Dumnezeu și a credinței creștine constituie pentru Biserică vocația sa primordială, lucrarea ei misionară pentru viața lumii. În consecință, în fiecare etapă a istoriei, comunitățile religioase dinamice au devenit receptive la utilizarea noilor tehnologii de comunicare. Nu este lipsit de importanță faptul că primul produs al tiparului cu litere mobile, inventat de Johannes Gutenberg, a fost o biblie”, a spus Preafericirea Sa.

Noile mijloace de comunicare, noi șanse pentru misiune

Patriarhul României a evidențiat că toate marile religii ale lumii și-au adaptat metodele de transmitere a doctrinelor și preceptelor etice la noua cultură dominată de mijloacele moderne de comunicare, subliniind că „Biserica Ortodoxă consideră că noile mijloace de comunicare, cum ar fi radio, televiziunea, internetul, cotidianul imprimat sau electronic, oferă noi șanse pentru misiune, dar în același timp atrag atenția asupra pericolului pentru viața personală sau comunitară care poate apărea ca urmare a utilizării necorespunzătoare a mass-media”.

Patriarhul României a subliniat, de asemenea, că Patriarhia Română și-a amplificat misiunea prin utilizarea mijloacelor media moderne, care sunt un suport tehnic pentru a face mai bine cunoscută societății actuale viața liturgică, culturală, catehetică, socială și filantropică a Bisericii, dar fără să fie un substitut al misiunii pastorale tradiționale care favorizează contactul personal direct al preoților cu credincioșii lor. În acest sens, Preafericirea Sa a făcut participanților la colocviu o scurtă prezentare a activității și misiunii Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române.

Rezultatele discuțiilor din cadrul colocviului de la București vor fi publicate într-un volum cu valoare normativă pentru lumea teologică actuală. Ieri, 29 august, după Sfânta Liturghie, participanții la eveniment au vizitat mai multe mănăstiri din Capitală.

Comentarii Facebook


Știri recente