Mehmet Ali Agca, care a stat 17 ani in inchisori italiene pentru incercarea de asasinare a papei Ioan Paul al II-lea, atribuie Vaticanului contributia la securizarea eliberarii sale. Agca a fost eliberat conditionat de catre oficialii inchisorii turcesti in ziua de joi, 12 ianuarie 2006. Conform agentiei Catholica, el a executat o mai veche sentinta in Turcia, fiind gratiat in Italia de catre presedintele italian Carlo Azeglio Ciampi, in anul 2000. Intr-o scrisoare trimisa cotidianului italian ‘La Republica’, Agca isi exprima ‘cea mai profunda recunostinta si respectul fata de papa pentru contributia la securizarea eliberarii mele’. Ziarul il citeaza, de asemenea, pe fratele lui Agca declarand ca Vaticanul s-a oferit sa garanteze securitatea atentatorului, a carui familie a afirmat ca viata lui va fi in pericol dupa eliberarea din inchisoare. Oficiali ai Bisericii Romano-Catolice au declarat ca Vaticanul nu a fost implicat – de fapt, nici consultat – inainte ca tribunalul turc sa dispuna eliberarea lui Agca. Desi papa Ioan Paul al II-lea a declarat ca l-a iertat pe atacatorul sau, purtatorii de cuvant ai Bisericii au subliniat faptul ca decizia de a-l gratia pe Agca in 2000 a fost luata de insusi presedintele Ciampi, fara interferenta din partea Vaticanului. Este adevarat, totusi, ca papa Ioan Paul al II-lea a incurajat actele de clementa pentru prizonieri in timpul Anului Jubiliar, si nu a ridicat nici o obiectie cand a fost sugerata posibilitatea gratierii lui Agca.
De aici începe adevărata chemare apostolică: PS Varlaam Ploieșteanul către absolvenții de Teologie
Absolvenții Facultății de Teologie Ortodoxă din București au depus luni jurământul de credință. Festivitatea a avut loc în Biserica „Sfânta Ecaterina” Paraclis Universitar, după Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul. După slujbă, Episcopul…
Icoana Maicii Domnului de la Giurgeni sosește la o parohie din Ploiești
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni ajunge marți, la ora 11:00 la Biserica Înălțarea Domnului – Eroilor din Ploiești. Aducerea în procesiune a icoanei face parte din manifestările dedicate celui…
București: Simpozion național despre rugăciune în experiența și spiritualitatea Sfinților Părinți
Marți începe la București Simpozionul Național de Teologie Patristică „Rugăciunea în experiența și spiritualitatea Sfinților Părinți”. Organizat de Departamentul de Teologie Istorică, Biblică și Filologie al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, evenimentul…
Hram la prima capelă a românilor din Viena: Popasul Sf. Ioan cel Nou a rodit peste timp noi biserici
Popasul moaștelor Sf. Ioan cel Nou de la Suceava la Viena, în perioada Primului Război Mondial, a rodit peste timp noi biserici românești, a remarcat Părintele Emanuel Nuțu sâmbătă, la hramul capelei istorice a românilor…
Ministrul Afacerilor Externe al Serbiei a vizitat biserica ctitorită de un prinț sârb în jud. Ialomița
Excelența Sa Nikola Selaković, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Serbia, a vizitat duminică Biserica „Înălțarea Domnului” din Manasia, județul Ialomița. Sfântul lăcaș este ctitoria principelui sârb Efrem Obrenovici (1790 – 1856), fratele mai mic al…