Meditatie rostita de I.P.S. Daniel la concertul de colinde din catedrala mitropolitana

I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

Colindul sfant si bun

– Meditatie rostita la sfarsitul Concertului de colinde organizat de Institutul Cultural Misionar TRINITAS, in Catedrala Mitropolitana – Iasi, in data de 19 decembrie 2004 –

„Azi cu stramosii cant in cor

Colindul sfant si bun

Tot mos era si-n vremea lor

Batranul Mos Craciun”

De ce se canta colindele in cor?

Colindele se canta in cor, impreuna, in stare de comuniune pentru ca persoanele care le canta, copiii, tinerii sau varstnicii reprezinta cetele de ingeri care au cantat la nasterea Mantuitorului in Betleem: ”Slava intru cei de sus lui Dumnezeu, pe pamant pace, intre oameni bunavoire” (Luca 2, 14).

Colindele se canta in cor, in comuniune, pentru ca ele reprezinta credinta Bisericii, iar Biserica este adunarea oamenilor in iubirea Preasfintei Treimi.

Dar colindele se canta in cor nu numai impreuna cu oamenii din vremea noastra, ci si in cor cu stramosii, cu generatiile trecute. Cu alte cuvinte, colindele sunt deodata eveniment contemporan, nou si traditie veche.

Colindele sunt statornicie si prospetime. Ele reprezinta legatura vie a credintei Bisericii si a iubirii ei fata de Hristos–Domnul, ca raspuns al oamenilor la iubirea lui Dumnezeu Cel vesnic Care S-a facut om. Colindele sunt ecoul popular si artistic al cantarilor bisericesti liturgice. In colinde se arata familiaritatea oamenilor cu Dumnezeu – Copilul, cu Pruncul Iisus. Apropierea maxima a lui Dumnezeu de oameni, prin Intruparea Fiului vesnic, ii face pe acestia sa se apropie de Dumnezeu. In colinde se canta taina lui Dumnezeu Care coboara din ceruri si vine pe pamant, se naste din Fecioara intr-o pestera, pentru ca Dumnezeu doreste sa sfinteasca si sa mantuiasca lumea din interiorul ei, cu acordul libertatii omului. Fiul lui Dumnezeu se face Fiul Omului, se salasluieste intre oameni. El vine la noi, pe pamant, in casa si sufletul nostru, pentru ca noi sa putem intra in casa cea cu multe locasuri a Tatalui din ceruri.

Colindele ne arata pe Dumnezeu ca fiind calator, pelerin. El ne cauta si ne cere sa-L primim. Iata de ce colindatorii merg din casa in casa, vin spre noi si ne intreaba daca ii primim: Primiti colinda? Primiti colindatorii?

Aceasta intrebare insemneaza de fapt: Primiti taina iubirii lui Dumnezeu pentru voi? Intr-adevar, atat traim de intens cat iubim pe Dumnezeu si pe semenii nostri.

Iubirea lui Dumnezeu este deodata spatiul libertatii noastre si asteptarea raspunsului nostru. Hristos Pruncul pe Care–L canta colindele este darul lui Dumnezeu Tatal pentru viata lumii (cf. Ioan 3, 16). De aceea, colindatorilor li se raspunde cu daruri, bunatatii i se raspunde cu binefacere, iubirii lui Dumnezeu i se raspunde cu bucuria recunostintei, in mod liber: „Ne dati, ne dati, ori nu ne dati”? – ne intreaba colindatorii la sfarsitul popasului lor in casa noastra. Depinde de noi daca spunem da sau nu.

De ce este colindul sfant si bun?

Colinda sau colindul de Craciun este sfant, pentru ca sfanta este taina minunata pe care o vesteste, si anume taina mantuirii lumii.

Taina colindelor este taina iubirii sfinte a Stapanului Atotputernic si vesnic Care se face rob si gusta moartea, pentru ca pe oameni sa-i elibereze din robia pacatului si a mortii.

Colindul este sfant, pentru ca este glasul sfant al Sfintei Evanghelii si al Sfintei Bisericii extins sau adus in casele si in sufletele oamenilor, auzit pe strazi si in familii, in scoli, in spitale, in orfelinate, in camine de batrani, in unitati militare, in penitenciare, in institutii de cultura, la posturile de radio si de televiziune.

Colindul este sfant, pentru ca el ne binevesteste taina sfanta a iubirii ca fiind temelia si lumina vietii.

Colindul este bun, pentru ca ne aduce in suflet mult bine: iubire si pace, speranta si bucurie. Dar colindul este bun si pentru ca ne indeamna sa fim buni, sa fim milostivi, sa iubim pe Dumnezeu si pe semenii nostrii.

De aceea, colindul ne cheama zicand:

“Acum te las, fii sanatos

Si vesel de Craciun,

Dar nu uita cand esti voios,

Romane (crestine), sa fii bun!”

In incheiere putem spune ca totdeauna colindul sfant si bun este un mare dar si o frumoasa lucrare de intarire a credintei, de sporire a iubirii fata de Hristos si fata de oameni, de inmultire a bucuriei si a sperantei.

Colindul sfant si bun este vesmant de sarbatoare pentru sufletele celor ce canta si lumina calda pentru inimile celor care il asculta.

Comentarii Facebook


Știri recente