Maternitatea Cuza Vodă din Iași și-a cinstit ocrotitorii

Biserica aflată în incinta Maternității Cuza Vodă din Iași și-a serbat ieri hramul. Cu acest prilej, marți, 30 iunie 2009, după slujba Vecerniei unită cu Litia, un grup de membri ai Fundației „Casa Speranței” a organizat o expoziție de obiecte lucrate manual.

În calendarul creștin ortodox au fost prăznuiți ieri, alături de Sf. Leontie de la Rădăuți, Sfinții Mucenici, Doctori fără de arginți, Cosma și Damian. Aceștia din urmă ocrotesc biserica din incinta Maternității Cuza Vodă din Iași, care poartă, totodată, hramul „Nașterea Domnului”. Programul liturgic dedicat hramului a început cu slujba Vecerniei, oficiată de pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iași 1, ca delegat din partea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de alți preoți. La final, copiii din cadrul Fundației „Casa Speranței” – care sprijină integrarea în societate a persoanelor cu handicap neuro-psiho-motor și social – au expus câteva dintre obiectele de artizanat cofecționate de ei. „Am avut o mică expoziție în care am încercat să demonstrăm că și persoanele cu dizabilități pot fi utile și se pot integra în programe, pot confecționa diferite obiecte prin care să-și câștige existența. Unii dintre ei sunt olimpici. Pentru că membrii asociației noastre au dizabilități severe, avem un centru pentru terapie ocupațională, în care ei lucrează tot felul de obiecte mărunte. Prin aceste expoziții încercăm să ne autogospodărim și, totodată, să ne autofinanțăm. Din păcate, societatea respinge, de cele mai multe ori, asemenea inițiative. Oamenii nu se gândesc că oricând pot fi în locul copiilor noștri, oricând pot folosi un fotoliu rulant”, a spus Doina Matasache, președintele Fundației „Casa Speranței”.

Te Deum pentru cei 600 de angajați

Ieri-dimineață, pr. Dănuț Damaschin, misionar de caritate la biserica Maternității Cuza Vodă din Iași, a oficiat o slujbă de Te Deum în spital, pentru binecuvântarea personalului medical. A urmat slujba Utreniei, a Acatistului și Sfânta Liturghie, oficiate în biserică, la finalul cărora a fost rostită o rugăciune de mulțumire, fiind pomeniți toți cei 600 de angajați ai Maternității Cuza Vodă. De asemenea, a avut loc și slujba Parastasului pentru cei adormiți, urmată de o agapă creștină.

Hramul Bisericii „Sf. Cosma și Damian” s-a încheiat aseară, cu săvârșirea slujbei Sfântului Maslu, la ora 18:00.

Biserica de la Maternitatea Cuza Vodă din Iași este cunoscută datorită programelor și activităților extra-liturgice pe care le desfășoară. Amintim programul de prevenire și combatere a avortului, care se desfășoară în parteneriat cu mai multe asociații creștine. Prin acesta, biserica oferă: consiliere spirituală și materială (tratament, bani pentru întreținere, cazare) mamelor însărcinate ce vor renunța la avort; activități educative în liceele și școlile din municipiul și județul Iași, conferințe cu studenții ieșeni, diverse activități de sensibilizare a opiniei publice; distribuire de pliante și broșuri informative privind urmările avorturilor. De asemenea, tot prin intermediul bisericii din incinta Maternității Cuza Vodă, se derulează programul de sprijin al mamelor cu mulți copii, în colaborare cu Serviciul de asistență socială al spitalului și cu sprijinul credincioșilor din parohiile ieșene. Prin acesta se oferă bani pentru transportul acasă, de la spital, și haine pentru copiii nou-născuți din familiile cu probleme sociale, precum și o bursă de studii pentru un copil din mediul rural.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente