Materia Religie, oficial în școlile din Republica Moldova

Elevii din Republica Moldova, de la clasa I până la a IX-a, vor studia, începând din această toamnă, materia opțională Religie. Într-o țară în care mersul la biserică, rostirea rugăciunilor, botezul copiilor, înmormântarea celor care părăsesc această lume, dar și simplul semn al crucii au fost interzise cu desăvârșire și chiar pedepsite timp de zeci de ani, Religia este așteptată cu încredere, informează „Ziarul Lumina”.

Deși elevii vor frecventa aceste ore doar la cererea părinților, conducerile școlilor cred că nu vor exista foarte multe cazuri în care adulții să refuze accesul celor mici la Religie. ‘Se va preda pe baza unei cereri semnate de părinte și de copil, dar părinții din toată Republica Moldova au cerut ca această materie să fie predată, așa că nu cred că vom avea probleme’, spune Octavian Cojocaru, directorul Liceului ‘Vasile Lupu’ din satul Susleni, raionul Orhei, Republica Moldova.

Practic, părinții care vor dori ca micuții lor să frecventeze cursul opțional de religie vor depune cereri în acest sens la școală. Clasele se vor forma în funcție de numărul de cereri. Potrivit ministrului educației din Republica Moldova, cursul se va numi Religia și va fi predat o oră pe săptămână de către profesori sau preoți licențiați în teologie.

‘Noi, după 1990, nu am avut un om care să predea, nu am avut ghiduri după care să ne orientăm și nici nu au fost insistențe foarte mari ale părinților’, a spus Octavian Cojocaru.

Părinții sunt încântați de introducerea Religiei în școli

Directorul-adjunct al Liceului ‘Vasile Lupu’, Ciocoi Saveli, povestește că la biserica din sat s-a înființat un cor de elevi care a și câștigat premii la concursul republican. El spune că părinții au fost încântați de decizia autorităților statului de a introduce disciplina Religie de la 1 septembrie. ‘Părinții cred că acest lucru îi va mai disciplina pe elevi, nu vor mai umbla cu buricul gol, vor fi mai puține furturi în sat, mai multă frică de Dumnezeu’. Din experiența sa de profesor, Ciocoi Saveli este de părere că cei mici vor ști măcar ce să facă atunci când intră într-o biserică, deoarece acum unii nu știu nici să-și facă semnul crucii.

Programată prea târziu

Religia s-a predat totuși și în satul Susleni, dar nu la Liceul ‘Vasile Lupu’, ci la gimnaziul din localitate, de la clasa a V-a la a IX-a. Preotul Efim, parohul Bisericii ‘Minunea Arhanghelului Mihail’, spune că a avut ore în urmă cu doi ani, cu acordul școlii. ‘Anul trecut nu am mai predat, deoarece puteam avea doar a șaptea sau a opta oră din program și era foarte târziu, iar copiii erau foarte obosiți’, spune părintele Efim. El este încântat că din această toamnă va reveni la școală. A fost anunțat deja de conducerea gimnaziului că sunt ore.

În ceea ce privește materia propriu-zisă care se va preda la clase, preotul Efim spune că se va începe de la cunoașterea lui Dumnezeu, cu principalele rugăciuni pentru copilașii de școală primară și studiul Micii Biblii. ‘Între timp vor fi și sărbătorile, iar în preajma fiecăreia se vor pune întrebări și vor fi răspunsuri pentru toți copiii în parte’, a precizat parohul din Susleni. Părintele Efim crede că vor exista momente educative foarte importante, mai ales pentru cei din clasele mai mari. ‘Sunt teme pe care le discutăm împreună, vorbim despre păcatul preacurviei sau despre alte păcate din amarul cărora deja încep să guste. Ei se pocăiesc mai apoi, dar dacă nu știu, au tendința să repete greșelile, iar Biserica vine în ajutorul lor, în educație și mai departe să nu repete ce greșeli au făcut’.

El nu își face probleme că vor exista părinți care vor refuza să își înscrie copiii la disciplina Religie. ‘Nu am avut probleme cu părinții până acum și nici nu cred că o să fie. Satul Susleni este un sat de credincioși creștin-ortodocși și, chiar dacă nu au timp să frecventeze mereu sfânta biserică, nu cred că vor fi probleme’.

Bunicii își amintesc cu bucurie

Poate părinții s-au reîntors mai greu către Biserică după 1990, dar bunicii elevilor din zilele noastre sigur nu au uitat că materia Religie era predată în perioada interbelică în toate școlile. Tamara Ciobanu, mama unui băiețel de nouă ani, își amintește că ‘în perioada interbelică buneii și părinții au studiat în școală și religia, fapt ce le-a ajutat să treacă cu demnitate ulterior prin multe cumpene’. Astfel, de la 1 septembrie, în școlile din Republica Moldova, disciplina Religie este trecută în orare. Aceasta va fi predată de către profesori care vor primi acreditarea comisiei speciale formată de Ministerul Educației. Instruirea dascălilor va avea loc la mijlocul lunii septembrie, după cum susține ministrul educației Leonid Bujor. În cadrul discuțiilor desfășurate pe tema predării religiei în școală și rolul acesteia în societatea de astăzi, ministrul Bujor a menționat că nimeni la momentul actual nu pune la îndoială rolul religiei în educația tinerii generații. Legislația națională prevede predarea religiei în școală și în conformitate cu aceasta, în anii anteriori, în instituțiile de învățământ preuniversitar, a existat un curs de educație moral-spirituală, care a fost predat în clasele primare. În același timp, în clasele V-XII sunt predate cursuri opționale, cum ar fi ‘Religia’, ‘Istoria religiei’, ‘Educația creștin-ortodoxă’.

‘În 2005 au avut loc discuții similare despre introducerea religiei în școală. Au fost elaborate o programă școlară și manualele pentru clasele I-IV. Se vede că precedenta guvernare nu a avut dorința de a introduce această disciplină în școală, de vreme ce doar 120 de școli au acceptat religia ca obiect. Vom folosi acele manuale elaborate împreună cu Sinodul Bisericii Ortodoxe a Moldovei, alte materiale, cum ar fi cele pentru cursul ‘Educația moral-spirituală’, dar și experiența acumulată în școli. Vom ține cont și de experiența internațională’, a declarat Leonid Bujor.

Introducerea religiei ca materie obligatorie în programa de învățământ a Moldovei a fost pe agenda discuțiilor Comisiei parlamentare pentru învățământ și mass-media încă din anul 1995. La vremea aceea, oficialii moldoveni au decis în defavoarea includerii religiei ca obiect de studiu pentru învățământul preuniversitar.

De altfel, până în 1940, când după cei șapte ani de acasă, în care copilul afla de la părinți primele noțiuni despre ceea ce e bine și ce este rău, venea perioada școlii, unde deja de la dascăli, concomitent cu însușirea diferitor cunoștințe, elevii primeau și bazele învățăturii creștine.

Exemplul României

Inițiativa organizării orelor de educație religioasă în cadrul școlilor din România a pornit imediat după Revoluția din 1989, mai exact în luna ianuarie a anului următor. S-a avut inițial în vedere un sistem de ore facultative în ciclurile preuniversitare, fără notarea elevilor. Programa era menită să ofere, conform fostului Mitropolit Daniel al Moldovei și Bucovinei, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, o alternativă nu doar față de ‘umanismul ateu’ al vremurilor comuniste, ci și față de un anume ‘umanism nihilist’ care ar fi fost livrat școlarilor după revoluție.

Cu puțin înainte de începerea anului școlar 1990-1991, între Ministerul Învățământului și Biserica Ortodoxă s-a semnat un protocol, prin care ‘educația moral-religioasă’ era introdusă oficial în curriculumul școlilor publice din țară ca disciplină facultativă și opțională, cu un conținut ecumenic, predată de absolvenții institutelor teologice din țară.

Abia în 1995, odată cu adoptarea Legii învățământului, s-a finalizat ‘oficializarea’ educației religioase în școli.

La acel moment, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, spunea: „Religia este parte integrantă a culturii europene, iar prezența acestei discipline în sistemul de învățământ public nu reprezintă o inovație sau un model românesc, ci un act de dreptate, bazat pe cultura europeană și o necesitate permanentă în procesul nobil de formare moral-socială a elevilor”.

Comentarii Facebook


Știri recente