Masterclass-ul de cânt bizantin a adunat la Iași iubitorii muzicii psaltice

Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași și Mitropolia Moldovei și Bucovinei, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași, a organizat, în urmă cu două zile, „Concertul extraordinar de muzică bizantină”, în cadrul Masterclass-ului de cânt bizantin. La manifestarea care a avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, au asistat sute de ieșeni iubitori ai muzicii psaltice. Masterclass-ul de cânt bizantin este, ca și eveniment, o premieră în România, și s-a bucurat și anul acesta, ca și anul trecut, de participarea unor personalități de talie internațională în domeniul cercetării, predării și interpretării muzicii noastre bisericești. Scopul principal al acestei manifestări a fost acela ca participanții să-și însușească o cât mai largă viziune asupra principiilor fundamentale pentru o interpretare corectă a muzicii bizantine, principii pe baza cărora cineva ar putea să studieze mai apoi particularitățile interpretative ale psaltichiei românești, pentru o bună deosebire de celelalte popoare ce practică această muzică. Începând de luni, 6 iulie, până joi, 9 iulie, peste 100 de elevi, studenți, monahi, monahii, profesori, dar și iubitori ai muzicii bizantine au participat la cursurile practice de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, susținute de Lykourgos Angelopoulos și Georgios Konstantinou. Concertul de la Catedrala mitropolitană s-a desfășurat în două părți. În prima parte a concertului, dirijat de Lykourgos Angelopoulos, au cântat toți participanții la cursuri, iar în cea de-a parte, dirijat de Adrian Sârbu, de Lykourgos Angelopoulos și de Georgios Konstantinou au fost intonate cu prepondereță cântări grecești, de cursanții din categoria „avansați”.

La finalul concertului a avut loc o recepție la Centrul Eparhial Iași în cadrul căreia au susținut alocuțiuni invitații, dar și organizatorii acestui eveniment. Binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan cu prilejul desfășurării Masterclass-ului de cânt bizantin a fost transmisă de pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, care a apreciat în același timp colaborarea dintre Biserică și Universitatea de Arte din Iași. „Acest eveniment reflectă buna colaborare între Academia de Arte „George Enescu” și Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Întâlnirea dintre cult și cultură, între cult și artă nu este una a unei toleranțe reciproc asumate, ci una a împreună-lucrării în ogorul creației binecuvântate de Dumnezeu”, a subliniat pr. Constantin Sturzu. A urmat cuvântul prof. univ. dr. Laura Vasiliu, decanul Facultății de Compoziție, Muzicologie, Pedagogie Muzicală și Teatru a Universității de Arte „George Enescu”, care i-a felicitat pe cursanți și a apreciat schimbul de culturi, de tradiții care a avut loc în cadrul Masterclass-ului de cânt bizantin.

Lykourgos Angelopoulos a subliniat în alocuțiunea sa faptul că Masterclass-ul de cânt bizantin de la Iași este un eveniment unic, pentru că adună cursanți care iubesc muzica bizantină. „Acest eveniment este unic deoarece tinerii care au muncit în cadrul acestui Masterclass în mod real iubesc muzica. Ei vor să cunoască muzica dar și să slujească muzicii. Consider că la Universitatea de Arte „George Enescu” ați înființat cu adevărat un centru de muzică bizantină. Toți avem de învățat în urma acestei colaborări. Pentru mine a fost încă odată o ocazie să studiez cu dumneavoastră repertoriul muzical românesc. Consider că această muncă împreună va fi cu adevărat fructuoasă. Tot ceea ce s-a întâmplat la Iași este un dar pentru pentru muzica bizantină”, a explicat Lykourgos Angelopoulos. Georgios Konstantinou a afirmat faptul că muzica bizantină este prin excelență muzica Bisericii Ortodoxe, iar „acest lucru s-a văzut în aceste zile în care am lucrat împreună la acest Masterclass. Nu v-am dat numai noi, ci am și primit de la voi”, a spus Georgios Konstantinou. Pr. conf. Florin Bucescu, profesor în cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași, a vorbit în alocuțiunea sa despre fenomenul imitării muzicii grecești care duce de fapt la deformarea acestei muzici originale. După susținerea acestor discursuri, Adrian Sârbu, coordonatorul proiectului „Masterclass de cânt bizantin” și președintele Asociației Culturale „Byzantion”, a oferit diplome de onoare invitaților prezeți, dar și cursanților.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente