Masterclass de Cânt Bizantin la Catedrala mitropolitană din Iași

Peste 160 de cursanți ai Masterclassului de Cânt Bizantin vor concerta astăzi, 8 iulie 2011, la Catedrala mitropolitană din Iași, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Moldova. Cea de-a IV-a ediție a acestui eveniment se derulează de la începutul acestei săptămâni și constă în predarea de cursuri și susținerea de conferințe de către specialiști ai muzicii bizantine.

La Iași a debutat luni, 4 iulie, Masterclassul de Cânt Bizantin, ediția a IV-a. Evenimentul este organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Asociația Culturală ‘Byzantion’, Universitatea de Arte ‘George Enescu’ din Iași și Primăria Municipiului Iași. Pe timpul celor cinci zile au fost organizate cursuri teoretice și practice (o sesiune dimineața și una seara) și conferințe. Prelegerile și cursurile au fost susținute de următorii invitați: maestrul Georgios Konstantinou, profesor de muzică bizantină la Conservatorul de Stat din Atena, prof. Christos Tsiamoulis, asist. Ioannis Avramidis, Lykourgos Angelopoulos, arhonte protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol, conf. univ. dr. Elena Chircev de la Conservatorul de Muzică ‘Gh. Dima’ din Cluj-Napoca, pr. conf. univ. dr. Florin Bucescu, lect. univ. dr. Zamfira Danilș, prep. univ. drd. Adrian Sîrbu de la Facultatea de Compoziție, Muzicologie, Pedagogie Muzicală și Teatru din cadrul Universității de Arte ‘George Enescu’ din Iași ș.a.

Trei coruri în fața iubitorilor de muzică psaltică

Programul celor cinci zile de Masterclass, care a adunat peste 160 de cursanți din toate colțurile țării, se desfășoară cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Această ediție este prima care își propune o trecere prin toate glasurile bisericești la nivel practic, având ca bază teoretică Gramatica muzicii psaltice scrisă de Georgios Konstantinou.

Astăzi de la ora 19:30 va avea loc concertul extraordinar de muzică bizantină. La concert va participa și grupul psaltic ‘Nectarie Protopsaltul’, dirijat de Sabin Preda. ‘Va fi impresionant corul mare al cursanților Masterclassului de Cânt Bizantin. Anul acesta avem un număr record de cursanți care vor concerta în fața altarului Catedralei mitropolitane din Iași, fiind dirijați de prof. Lykourgos Angelopoulos. În repertoriul concertului intitulat ‘Vocile Bizanțului’ vor fi cântări bizantine ce vor fi intonate în românește. Aceste cântări sunt pregătite în cele mai mici detalii de prof. Lykourgos Angelopoulos timp de trei zile’, a relatat prep. univ. Adrian Sîrbu, coordonatorul proiectului ‘Masterclass de Cânt Bizantin’ și președintele Asociației culturale ‘Byzantion’. Pe lângă cele două coruri amintite, va mai concerta Corul ‘Byzantion’ din Iași, urmând ca invitații greci să aibă câteva intervenții solistice. ‘Cursanții au fost trimiși din toată țara de stareții și starețele mănăstirilor. Astfel, vom avea reprezentanți ai mai multor eparhii din țară: diaconi, arhidiaconi, monahi, monahii, seminariști, teologi, conservatoriști ș.a.’, a adăugat prep. univ. Adrian Sîrbu.

Comentarii Facebook


Știri recente