Masterclass de Cânt Bizantin, ediția a V-a, la Iași

La Iași s-a încheiat, ieri, 15 iulie 2012, ediția a V-a a Masterclassului de Cânt Bizantin organizat la Universitatea de Arte ‘George Enescu’ din Iași, la Mănăstirea Frumoasa și la Catedrala mitropolitană din Iași. În perioada 9-13 iulie, tineri, monahi, monahii și iubitori ai muzicii bizantine din toate zonele țării au venit la Iași pentru a participa la cursurile teoretice și practice. Manifestările au fost încununate de concertul susținut sâmbătă seară la Catedrala mitropolitană din Iași de cei 140 de înscriși la Masterclassul de Cânt Bizantin. Așa cum este tradiția din ultimii ani, evenimentul s-a bucurat de prezența prof. Lykourgos Angelopoulos, prof. Georgios Konstantinou, prof. Christos Tsiamoulis și a prof. univ. dr. Maria Alexandru, care s-au implicat în toate activitățile Masterclassului de Cânt Bizantin.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, Masterclassul de Cânt Bizantin, organizat la Iași pe perioada săptămânii trecute, a ajuns la final. Sâmbătă, 14 iulie, cursanții Masterclassului, dirijați de prof. Lykourgos Angelopoulos, arhonte protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol, au susținut un concert de muzică bizantină, în care au aplicat ceea ce au învățat la orele de curs. ‘Cântările au urmărit o diversitate de glasuri bisericești. Aici mă refer la ‘Slava’ dedicată Sfântului Ierarh Spiridon, care merge pe parcursul celor opt glasuri bisericești. În continuare, repertoriul a urmărit abordarea genului cromatic, fiind atinsă tematica Masterclassului de Cânt Bizantin. Este foarte greu ca în cinci zile să obții de la cursanți anumite deprinderi la nivel vocal. S-a dorit ridicarea unor semne de întrebare de către cursanți cu privire la interpretarea muzicii bizantine. Nădăjduim că în cele cinci zile am deschis apetitul pentru studierea muzicii bizantine. Muzica psaltică este de o complexitate atât de mare, elaborată de Sfinții Părinți ai Bizanțului, încât trebuie studiată la un nivel mult mai înalt’, a spus prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, dirijorul corului și cadru didactic la Facultatea de Compoziție, Muzicologie, Pedagogie Muzicală și Teatru din cadrul Universității de Arte ‘George Enescu’ din Iași.

Concertul Corului Bizantin Grec

A doua parte a evenimentului de sâmbătă seara a constat în concertul susținut de Corul Bizantin Grec cu prilejul împlinirii a 35 de ani de activitate. Prof. Lykourgos Angelopoulos, dirijorul Corului Bizantin Grec, a ținut să mulțumească Corului ‘Byzantion’ pentru că a susținut prin intermediul isonarilor acest concert. ‘Ce-a de-a doua parte a concertului din această seară (n.r. sâmbătă seara) a fost dedicată Sfântului Ioan Cucuzel Maistorul, cea de-a doua personalitate după Sfântul Ioan Damaschin. Sistemul după care ne ghidăm în muzica pe care o interpretăm este din timpul Sfântului Ioan Cucuzel. Acest sistem a suferit mai multe reforme, ultima dintre ele având loc la începutul sec. al XIV-lea. Majoritatea operelor Sfântului Ioan Cucuzel rămân necunoscute și netipărite. Ele sunt explicate analitic și detaliat de către cei trei dascăli ai începutului sec. al XIX-lea, fiind dificil de cântat în contextul liturgic. Toate aceste piese reprezintă un repertoriu pentru care este necesară o anumită experiență din partea interpreților. În esență, aceasta este muzica ce reprezintă Biserica Ortodoxă Răsăriteană. Muzica bizantină păstrează aceleași fraze muzicale care nu au cunoscut la nivel stilistic o avangardă. Această muzică păstrează în primul rând caracterul ei bisericesc. În această seară (n.r. sâmbătă seara) am făcut cunoștință în cadrul repertoriului susținut cu piese din colecția Stihirarului, care se identifică prin construcția lor cu particularități ale modului compozițional cucuzelian. Pentru toate aceste piese trebuie un studiu îndelungat al partiturii pentru că piese mici, ca să le spunem așa, durează 10-15 minute. Ultima piesă a concertului din această seară a fost o cratimă. Această piesă nu are cuvinte, ci doar sunete, precum te ri re to ro, care simbolizează cântarea îngerilor din ceruri. Cratimele sunt piese ce au luat naștere în jurul secolelor XI-XII, având o interpretare la nivel teologic și simbolistic dată de mitropolitul Gherasimos Vlahul din Creta. Acest concert și-a găsit un sens deosebit în cadrul acestui eveniment. Mulțumim Corului ‘Byzantion’ pentru că ne-a amintit de momentul aniversat al Corului Bizantin Grec’, a remarcat prof. Lykourgos Angelopoulos.

Liturghie deosebită la Catedrala mitropolitană din Iași

Ultima zi a Masterclassului de Cânt Bizantin i-a adunat în rugăciune pe cursanții, îndrumătorii și invitații Masterclassului de Cânt Bizantin. Cu toții au participat la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala mitropolitană din Iași de pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași, ca delegat din partea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Bizantin Grec, dirijat de prof. Lykourgos Angelopoulos, și de Corul ‘Byzantion’, dirijat de Adrian Sîrbu.

Cu acest prilej, pr. prof. dr. Ion Vicovan a adresat predica din Duminica a VI-a după Rusalii și a transmis binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan tuturor celor prezenți la slujbă, dar în mod deosebit participanților celei de V-a ediții a Masterclassului de Cânt Bizantin. ‘Felicităm Corul Bizantin Grec, dirijat de prof. Lykourgos Angelopoulos, care ne-a arătat cât de frumoasă este Sfânta Liturghie. Felicităm și Corul ‘Byzantion’, care împlinește anul aceste 15 ani de existență. Membrii acestui cor au impulsionat studiul muzicii psaltice. Ei au redescoprit muzica psaltică și bizantină, care este foarte aproape de sufletul nostru’, a subliniat pr. prof. dr. Ion Vicovan.

La final, arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, a mulțumit celor două coruri prezente pentru bucuria pe care au făcut-o credincioșilor prin oferirea răspunsurilor liturgice.

Prep. univ. drd. Adrian Sîrbu ne-a explicat că oferirea răspunsurilor liturgice de către două strane, așa cum s-a întâmplat ieri la Catedrala mitropolitană din Iași, oferă un echilibru în timpul slujbei. ‘Astăzi (n.r. ieri), în strana dreaptă a stat Corul Bizantin Grec, care a dat tonul cântărilor de fiecare dată. Sfânta Liturghie a fost cântată după un tipic ce durează mai mult. Antifoanele au fost cântate integral, apoi am avut răspunsurile mari în interpretarea Corului Bizantin Grec, care aparțin tradiției constantinopolitane. De asemenea, Chinonicul și Axionul au respectat glasul Duminicii a VI-a după Rusalii. Considerăm această Liturghie un moment de bucurie în care am mulțumit lui Dumnezeu pentru că ne-am adunat timp de o săptămână la Iași. Mulțumim Înalt Preasfințitului Teofan pentru că ne-a găzduit în această catedrală în care ne bucurăm de ocrotirea Sfintei Parascheva’, a explicat prep. univ. drd. Adrian Sîrbu.

Eveniment organizat cu sprijinul a trei instituții

Edițiile Masterclassului de Cânt Bizantin au fost organizate cu sprijinul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, al Universității de Arte ‘George Enescu’ din Iași și al Primăriei Municipiului Iași. Prep. univ. drd. Adrian Sîrbu ne-a mărturisit că Masterclassul de Cânt Bizantin se îmbogățește de la an la an cu diferite activități care schimbă structura acestui eveniment într-un adevărat festival.

‘Toate aceste cinci ediții ale Masterclassului de Cânt Bizantin au fost posibile prin sprijinul acordat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, care ne-a ajutat din punct de vedere financiar și mai ales prin binecuvântarea oferită de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Apoi, ne-am bucurat de sprijinul Universității de Arte ‘George Enescu’ din Iași. Am fost îndrumați de prof. univ. dr. Laura Vasiliu, decanul Facultății de Compoziție, Muzicologie, Pedagogie Muzicală și Teatru, și de prof. univ. dr. Viorel Munteanu, fostul rector al universității. Trebuie să amintesc susținerea pe care ne-a oferit-o Primăria Municipiului Iași și efortul depus de membrii Asociației Culturale ‘Byzantion’. Acest eveniment a fost sprijinit în cea mai mare parte de mai multe mănăstiri din Moldova, care și-au adus contribuția în fiecare an. Iată cum, prin ajutorul instituțiilor menționate, se conturează ideea unei echipe. Mulți oameni, care nu și-au făcut apariția la acest eveniment, au un rol important’, a apreciat prep. univ. drd. Adrian Sîrbu.

La cursurile practice au fost invitați și au răspuns cu mult entuziasm Lykourgos Angelopoulos, arhonte protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol, Georgios Konstantinou, profesor de muzică bizantină la Conservatorul de Stat din Atena, prof. univ. dr. Maria Alexandru, de la Universitatea ‘Aristotelis’ din Tesalonic (fiica poetului Ioan Alexandru), și prof. Christos Tsiamoulis.

‘Profesorii specializați în partea instrumentală au acompaniat cursurile teoretice ale prof. Georgios Konstantinou. Cursurile teoretice au trebuit să-și găsească exemplificări concrete pe vocile cursanților și pe instrumente bizantine. Marii psalți din vechime considerau necesară practicarea artei instrumentale pentru a putea executa cât mai fidel la nivel intervalic scările complexe, dificile ale glasurilor bisericești’, a adăugat prep. univ. drd. Adrian Sîrbu.

Comentarii Facebook


Știri recente