„Mărturisirea și trăirea credinței” la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Iași

În Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ – Galata din Iași s-a desfășurat în perioada 2-4 decembrie Simpozionul ‘Hristos, Calea, Adevărul și Viața’, ediția a XIV-a. Sâmbătă seara a avut loc o sesiune de comunicări cu tema ‘Mărturisirea și trăirea credinței’, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Moldova.

Parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’ – Galata din Iași a organizat în urmă cu două zile o dezbatere în cadrul Simpozionului ‘Hristos, Calea, Adevărul și Viața’, ediția a XIV-a. Sesiunea de comunicări a fost moderată de pr. paroh Mircea Stoleriu și a fost precedată de slujba Vecerniei. În sala de conferințe a Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’ invitații au expus referate ‘de o mare profunzime și frumusețe’, după cum a apreciat părintele paroh Mircea Stoleriu. Prof. univ. dr. Constantin Cucoș, prodecanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației a Universității ‘Al. I. Cuza’ din Iași, a vorbit despre modul cum trebuie să facem mărturisirea de credință și despre cum să trăim credința, cu sinceritate, eliminând formalismul. În continuare, prof. dr. Codrin Cuțitaru de la Facultatea de Filologie a Universității ‘Al. I. Cuza’ din Iași a explicat cum credința trece uneori din domeniul raționalului în cel al supraraționalului.

Lect. dr. Bogdan Neculau de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității ‘Al. I. Cuza’ din Iași, inspector management educațional al Inspectoratului Școlar Județean Iași și realizatorul emisiunilor de viață spirituală la Radio Iași, a vorbit despre pelerinaj, ca formă de mărturisire și trăire a credinței. Părintele Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iași 1, a vorbit despre importanța presei religioase, care vine în întâmpinarea oamenilor, ajutându-i să înțeleagă credința pentru a o mărturisi. Pr. lect. dr. Ilie Melniciuc de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași și slujitor la Biserica ‘Sf. Nectarie’ din Iași a susținut o prezentare a trăirii și mărturisirii credinței din Noul Testament, oferind mai multe exemple din Sfânta Scriptură. Pr. lect. dr. Adrian Dinu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași și slujitor la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ – Galata a vorbit despre Taina Mărturisirii, despre participarea la sfintele slujbe, despre rugăciune ca formă de mărturisire și trăire a credinței. Părintele Mihai Mărgineanu de la parohia Toma Cozma din Iași a atras atenția asupra formalismului la care se ajunge uneori, chiar din dorința de a trăi și mărturisi credința.

La final, corul Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’, dirijat de George Chirilă, a susținut un concert de colinde.

‘Profesori, laici și preoți L-au mărturisit pe Hristos’

Simpozionul ‘Hristos, Calea, Adevărul și Viața’, ediția a XIV-a, a debutat joi seara cu vernisajul expoziției de miniaturi și icoane ‘Lumină din Lumină’, ediția a VI-a. În cea de-a doua zi a simpozionului, pe 3 decembrie, elevii și studenții din Iași au participat la o întâlnire intitulată ‘Tinerii, mărturisitori și trăitori ai credinței’. După ce părintele paroh Mircea Stoleriu a prezentat referatul principal, participanții au fost împărțiți în două grupe (o grupă a vorbit despre mărturisirea credinței, iar cealaltă despre trăirea credinței). La final, un reprezentant din fiecare grupă a prezentat concluziile. ‘Cred că cele trei seri care au adunat un număr mare de credincioși vor fi folositoare pentru că s-au enunțat multe idei frumoase. Credincioșii noștri au văzut venind aici profesori laici și preoți care L-au mărturisit pe Hristos. A fost la un moment dat o foarte frumoasă simbioză: expoziția de icoane și de miniaturi și corurile care au intonat colinde. Toate acestea au făcut din simpozionul nostru un moment frumos și ziditor. Cred că pe viitor vom ști să mărturisim și să trăim credința mai profund’, a declarat pr. paroh Mircea Stoleriu.

Comentarii Facebook


Știri recente